חלק מהמנות לא ראויות למאכל, המצלמה הנסתרת חושפת מה חושבים העובדים: גם אחרי חנוכה, אלפי הורים וילדים מגיעים לפסטיגל - ולפני ההופעה עוברים דרך דוכני המזון השתייה. הערב (ראשון) שודר בתוכנית חיסכון תחקיר, שמתבסס על צילומים של תחקירן שעבד במקום. הוא תיעד מה חושבים העובדים על איכות וטריות המזון ומה עושים עם האוכל בסוף כל יום. עוד נחשף הערב דוח ביקורת של עיריית תל אביב, שקובע כי חלק מהמנות אינן ראויות למאכל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בשבוע שעבר חבר המערכת עבד במזנוני המזון של הפסטיגל בגני התערוכה (אקספו) בתל אביב, שרובם שייכים לחברת "נטו אינווסטמנט". התיעוד מעלה סימני שאלה בנוגע לטריות המזון.

פסטיגל 2019 (צילום: אורית פניני)
פסטיגל 2019 | צילום: אורית פניני

ביום הראשון התחקירן הוצב בעמדת השניצלונים – וכבר באותו היום פקחי תברואה של העירייה הגיעו. "תאריך ייצור – אף אחד לא יודע, תאריך תאריך אחרון לשימוש – אף אחד לא יודע, זו לא האריזה המקורית", אמרו הפקחים. על פי עיריית תל אביב, חלק מהשניצלים היו בטמפרטורה שאינה תקינה ואף חוממה פעמיים – כלומר, מזון לא ראוי למאכל.

עיריית תל אביב מסרה שהשניצלים הללו נזרקו, אלא שבזמן הביקורת אחד האחראים אמר לתחקירן: "קח את השניצל והצ'יפס ושים במטבח, זריז". התחקירן סיפר: "כשחזרתי, ראיתי את המנהלת יוצאת עם הפקח החוצה. כשחזרה היא אמרה לי 'אם הפקח שואל אותך, אתה אומר שזרקת את זה למדחס, לפח בחוץ', המנהלת פשוט רצתה שהמפקח לא יידע ששמנו את זה בארון חימום".

תחקיר תוכנית חיסכון בדוכני האוכל בפסטיגל (צילום: החדשות )
ממצאים מדאיגים ודוח חמור | צילום: החדשות

"אם נשאר בסוף היום, משאירים את זה עד שנגמר הפסטיגל"

וכך אכן קרה במהלך הביקורת של הפקח: התחקירן אמר שזרק את המזון לדחסן והפקח השיב שהוא לא מוצא אותם. התחקירן השיב: "אולי שמו עוד דברים מאז". לא ידוע מה עלה בגורלם של אותם שניצלים, אך בחברה מכחישים ואומרים שהבקשות לא נאמרו על ידי המנהלים.

בביקורת נבדקו 12 דוכני מזון בפסטיגל בגני התערוכה בתל אביב. מתוכם בשניים נמצאו ליקויים ונקבע כי המזון אינו ראוי למאכל: הוא הוסר מהדוכן ואף הושמד. כך, הפיצה נזרקה לפח לאחר שנמצא כי היא בטמפרטורה לא תקינה. בביקורת חוזרת של העירייה הכול נמצא תקין.

בביקורת נבדקו 12 דוכני מזון בפסטיגל בגני התערוכה בתל אביב. מתוכם בשניים נמצאו ליקויים ונקבע כי המזון אינו ראוי למאכל: הוא הוסר מהדוכן ואף הושמד. כך, הפיצה נזרקה לפח לאחר שנמצא כי היא בטמפרטורה לא תקינה. בביקורת חוזרת של העירייה הכול נמצא תקין.

תחקיר תוכנית חיסכון בדוכני האוכל בפסטיגל
בביקורת הראשונה, שני דוכנים נפסלו

בחברת נטו אינווסטמנט טוענים שהם לא ממחזרים את דברי המאכל, אך המצלמה תיעדה שיחות של העובדים שאמרו לא לזרוק אוכל: "מה פתאום, אתה מחמם אותן... אם נשאר בסוף היום, משאירים את זה למחרת בבוקר עד שנגמר הפסטיגל. אם אתה מעיף, צעקות אלוהים ישמור".

עוד נאמר לתחקירן לקחת את הפיצות לארון חימום: כשבדקנו עם החברה, הם מסרו שמוצרי המזון שמשונעים לארון החימום בלילה ייזרקו לפח. בשיחה אחרת בין העובדים על הלחמניות הם תועדו אומרים: "בלילה אנחנו סוגרים את המכסה, זה יושב פה... זה סרטן". בחברה טוענים שהלחמניות נזרקות בסוף היום, אך נשאלת השאלה מדוע יש חוסר בהירות בקרב העובדים?

תגובת נטו אינווסטמנט:

"התחקירן בחר להסתמך על דברי עובדים בעלי ותק של יום אחד, וכאלו שאינם קשורים כלל לתהליך. בשתי ביקורות פתע של התברואן נמצאו הדוכנים במצב תברואתי תקין. טמפרטורה גבוהה איננה מייצרת מצב תברואתי בעייתי. ההנחיה של התברואן הייתה להחזיר את המוצר לארון החימום ולא לזרוק אותו.

לגבי הפיצות, העובדת צודקת: אין לזרוק מזון בשטח הדוכן. יש להעביר את כל המזון לאזור החפ"ק והמטבח, שם נמצאים צוותי הניקיון ושם נמצאים הפחים הייעודיים . בשונה מטענת המחזור, המוצרים שלא נמכרו במשך זמן מסוים נזרקים".

תגובת אקספו ת"א :

"אנו דורשים מכל ספקינו לעמוד בתקנים המחמירים ביותר. ככל שיתברר שיש ממש בטענות, מדובר בממצאים חמורים. אנו נקיים מיד בדיקה יסודית עם הזכיין ובסיומה נחליט על הצעדים הבאים שננקוט".

תגובת הפסטיגל:

"לפסטיגל אין שום קשר לדוכני המזון במתחם האקספו. הפסטיגל שוכר את האולם בלבד, ולאולם יש את הזכיינים שעימם הוא עובד בלעדית"