בתוך הקיפאון הפוליטי הדבר היחידי שהולך ומתפתח הוא - שיתוק המדינה. הבטחות הבחירות הקודמות, החוקים שכבר עברו ואמורים היו להיות מיושמים, הרפורמות - הכל תקוע, ובאופן חסר תקדים בעוד שבועיים בדיוק נציין שנה בלי מפכ"ל למשטרה. כתבי החדשות עם הדוגמאות למצב ההזוי בו המדינה נמצאת ועל הנזקים שנגרמים וכולנו נרגיש בעתיד הקרוב.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

מערכת הבריאות קורסת:
סל תרופות - אין תקציב
שיפור מצב המחלקות - תקוע
הפחתת הזיהומים בבתי החולים - תקוע

חודשיים בדיוק חלפו מאז הבחירות האחרונות, בפעם השנייה השנה, וממשלה עדיין אין - אז גם תקציב אין. לכאוס הפוליטי יש מחיר כבד שאנחנו האזרחים משלמים וכנראה נמשיך לשלם בתווך הנראה לעין. פרופ' אבישי אליס, מנהל מחלקה פנימית ג' בביה"ח בילינסון סיפר: נכון להבוקר אין רופאים בכירים במחלקה אני היחיד הבוקר".

בפועל אמורים להיות איתו במחלקה 16 רופאים בכירים, אבל בפועל יש רק אחד בלבד, ועוד ארבעה או חמשיה מתמחים. בילינסון הוא אחד מבתי החולים החזקים והמתקדמים בישראל, ובכל זאת במחלקות הפנימיות יש תפוסה של 120%- או במילה אחת: שגרה.

ביה"ח בילינסון (צילום: ד"ר אבישי טייכר, מתוך אתר פיקיוויקי, חדשות)
בית החולים בילינסון מבחוץ | צילום: ד"ר אבישי טייכר, מתוך אתר פיקיוויקי, חדשות

"מדינת ישראל היא כמעט המקום היחיד בעולם שבו יש חולים מונשמים במחלקה פנימית", הוסיף פרופ' אליס. "חולים מונשמים אמורים לשכב ביחידה לטיפול נמרץ, לא במחלקה פנימית זה עלול לפגוע בהם וגם הטיפול שהם מקבלים מבחינה סיעודית הוא פחות טוב". בבילינסון מספרים שהם לא מאשפזים חולים במסדרונות, אז הם מכניסים שלושה חולים לחדר שמיועד לשניים בלבד. רבים מהם קשישים בשנות ה-80 וה-90 לחייהם, ולעיתים אפילו כסאת לצד המיטה אין.

זה המצב כבר הרבה זמן כי מדינת ישראל פשוט "מייבשת" את בתי החולים וקופות החולים. כעת המצב צפוי להחמיר יותר כי אין ממשלה - אז אין תקציב.

מספר דוגמאות לקריסה של מערכת הבריאות: אין תקציב לסל תרופות והמשמעות היא שחולים יישארו ללא התרופות שהם זקוקים להם. השיפור במצב המחלקות תקוע. וגם התוכנית להפחתת הזיהומים בבתי החולים תקועה.

חולים ממתינים במסדרון (צילום: חדשות 2)
עומס במסדרונות בית החולים (ארכיון) | צילום: חדשות 2

ד"ר מיכאל הלברטל, מנהל המרכז הרפואי רמב"ם: "נכון לעכשיו אנחנו מתקשים מאוד לממן את האחזקה השוטפת של התשתיות". כדי להבריא את מערכת הבריאות הציבורית הקורסת והחולה שלנו, דרושים חמישה מיליארד שקלים נוספים מידי שנה. המנהלת המוערכת של בילינסון, ד"ר אפרת ברון-הרלב, הגיבה בעצב ואמרה: "הסיכוי שזה יקרה לצערי הרב הוא נמוך ביותר. הסיכוי שאנשים יתנו עוד מעצמם - כבר בלתי אפשרי".

פוגעים בחלשים - מערכת הרווחה קורסת:
העלאת קצבת הנכות ב-500 שקלים - תקועה
השלמת הכנסה לקשישים - לא תקודם

בתחום הזה, מי שנפגע מהפלונטר הפוליטי הם כמובן האוכלוסיות החלשות. הדוגמה הבולטת ביותר היא הנכים שעליית הקצבה שלהם תקועה. עפרה אזרד היא נכה מגיל 12 וחיה מקצבת נכות של קצת יותר מ-3,000 אלפים שקלים בחודש. עבורה כל תוספת, גם הקטנה ביותר, תשנה את חייה.

"עד שתקום ממשלה אני צריכה לחיות", הסבירה אזרד. "אני לא צריכה לחיות בדוחק. התרופות שלי עולות 1,000 שקלים בחודש, וגם הייתי צריכה טיפול שינויים אז לקחתי הלוואה שאני עדיין משלמת עליה. 400 שקלים בשבילי זה הרבה, זה לחיות, זה נותן לי אוויר לנשימה. ולא לחשוב שמונה פעמים: 'מה ראשון בתור'".

נכים חוסמים את מסילת הרכבת (צילום: דוברות רכבת ישראל)
הפגנות נכים (ארכיון) | צילום: דוברות רכבת ישראל

בשנה שעברה הממשלה חוקקה חוק להעלאת קצבאות הנכות וניתנה תוספת ראשונה לנכים. ההחלטה כיצד תתבצע ההעלאה לא תתקבל עד סוף השנה הנוכחית - כי אין ממשלה. כשלוש מאות עשרים אלף נכים מחכים לכסף. כמה? תוספת של 500 שקלים לחודש לכל היותר.

בבחירות האחרונות בשתיהן לא הייתה כמעט מפלגה שלא התחייבה לדאוג להעלאת השלמת ההכנסה של הקשישים העניים והיוזמה לא קודמה. מאות אלפי נכים וקשישים שזקוקים לתוספת הקצבאות הללו כמו אוויר לנשימה - אך אין ממשלה מתפקדת ואין כסף.

עוני קשישים  (צילום: תומר ניוברג ויוסי זמיר, פלאש 90)
קשישים מתחת לקו העוני | צילום: תומר ניוברג ויוסי זמיר, פלאש 90

"בית הספר של החגים" עשוי להתבטל, מערכת החינוך משותקת:
5 ימים בפסח - בסכנת ביטול
5 ימים בחנוכה - בוטלו
המשמעות: ההורים יספגו 10 ימי חופש נוספים

גם מעל החינוך של הילדים שלנו מרחף סימן שאלה: תוכניות פורצות דרך שהיו אמורות להקנות לילדים מיומנויות שהם באמת יזדקקו להן במאה העשרים ואחת - נשארות באוויר. בשלב הזה גם שכרם העלוב של המורים לא צפוי להשתדרג בזמן הקרוב.

אבל כל אלה עוד רחוקים מהעין ואת היעדר הממשלה רובינו נרגיש כבר בחנוכה הקרוב. "ביטלו לנו את בית הספר של החגים", אמרה שירלי אסולין, אמו של הילל. "שסוף סוף נתנו לנו משהו שסוגר איזו שהיא פינה בכל מה שקשור לקייטנות חנוכה ופסח - ימים נוספים שאנחנו צריכים לקחת חופש מהעבודה".

שיח פתוח בנושא בכיתות ארכיון (צילום: נתי שוחט / פלאש 90)
ההורים יאלצו לקחת חופש בחנוכה - הקייטנה בוטלה | צילום: נתי שוחט / פלאש 90

בית הספר של החגים בפסח הקרוב נמצא בסכנת ביטול. חמשת הימים לפני ליל הסדר, בהם הממשלה דאגה למסגרות לילדים ואנחנו ההורים יכולנו לצאת לעבוד בשקט - בסכנת ביטול כי אין ממשלה ואין מי שיחתום על התקציבים. בית הספר של החגים בחנוכה - בוטל. מחר בוועדת הכספים של הכנסת יתקיים דיון מיוחד בנושא ועם ההורים לא יקימו קול מחאה המצב יהיה חמור יותר.  

תלמידים בכיתה (צילום: Robert Kneschke, Shutterstock)
גם שכר המורים לא עולה | צילום: Robert Kneschke, Shutterstock

חשוב לומר מרבית הרשויות יפעילו בעצמן את הקייטנות בבתי הספר, בתשלום מלא של ההורים: 60 שקלים ליום במקום 30 שקלים. אז מהבריאות לרווחה ועד החינוך - בשנה הקרובה כולנו נרגיש, בתקווה שרק בכיס, את השיתוק של משרדי הממשלה.