בביטוח הלאומי מתגאים בירידה בשיעור המשפחות העניות בישראל – אבל צלילה לתוך הנתונים מעלה תמונה אופטימית הרבה פחות: מחברי הדוח מודים שהירידה הקלה של 0.4% בשיעור המשפחות העניות נובע ככל הנראה בשל הטיה שנובעת מקשיים בדגימת אוכלוסיית ערביי מזרח ירושלים, שכן בקרב שאר האוכלוסייה דווקא נרשמה עלייה קלה, מ-17.4% ל-17.5%, בשיעור המשפחות העניות. קראו את הדוח המלא.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

ראש הממשלה נתניהו מתגאה בדברים שצירף לדוח כי "הבאנו לירידה הדרמטית בנתוני העוני של הילדים במהלך העשור האחרון מ- 36% ל- 30%" – אולם אלה עדיין נתונים מהגבוהים בעולם: ישראל היא אחת משתי המדינות בהן שיעור הילדים העניים הוא הגבוה ביותר. למעשה, בשנת 2018 נרשמה עלייה בשיעור הילדים והאזרחים הוותיקים בעוני: 0.4% ו-1.6%, בהתאמה. סך הכל, בשנת 2018 חיו בישראל 841,700 ילדים עניים, ו-18.8% מהקשישים סבלו מעוני. המספר הכולל של נפשות עניות עלה מ-19.4% ל-20.4%.

עוני קשישים (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
אי השוויון רק גדל | צילום: נתי שוחט, פלאש/90

זאת ועוד: לאחר שנים של ירידה במדד ג'יני לאי-שוויון, דווקא בין 2017 ל-2018 נרשמה עלייה בו בשני מדדים: המדד לפי הכנסה פנויה (1.1%) ולפי הכנסה כלכלית (1.3%). חרף הירידה המשמעותית הכוללת בעשור האחרון, ישראל עדיין מתמודדת עם מדד ג'יני שגבוה ב-10% מהממוצע במדינות המפותחות. מי שנהנו מהצמצום הם בעיקר החמישון העליון והתחתון, ולא מעמד הביניים. בקרב הקשישים, אי-השוויון זינק ב-11% בשנת 2018 – זינוק שמשמעותו שהפער בין מצבם של הקשישים שבמצב כלכלי טוב לאלה שמצבם הכלכלי בכי רע גדל משמעותית.

שיפור מסוים נרשם בקרב משפחות ערביות, בהן תחולת העוני ירדה מ-47.1% ל-45.3%. אך גם במקרה זה, מבט מעמיק יותר חושף תמונה אחרת: בעוד שנקודתית בקרב ערביי מזרח ירושלים חלה ירידה דרמטית בשיעור העוני – מ-74.7% ל-58.8% - בקרב שאר האוכלוסייה הערבית נרשמה דווקא עלייה בשיעור העוני, מ-42.6% ל-44.2%.

פערים מגדריים גם בתחום העוני

יש גם נקודות אור: תחולת העוני של משפחות עם ילדים – יותר מחצי מהמשפחות העניות – ירדה מעט, מ-21.6% ל-21.4%; המדדים לעומק ולחומרת בעוני ירדו בכ-5% ובכ-7%, בהתאמה; תחולת העוני של משפחות עובדות המשיכה לרדת, וכך גם תחולת העוני של עולים. 

עוני קשישים (צילום: ShutterStock)
למרות ההבטחות: מצבם של הקשישים הורע | צילום: ShutterStock

גם בתחום העוני, מצבן של הנשים גרוע מזה של הגברים: בעוד שבין 2017 ל-2018 תחולת העוני של הגברים ירדה ב-0.8%, זו של הנשים דווקא עלתה ב-0.2% - כך שהפער בין המגדרים גדל באחוז שלם. ב-2018 אמצעי המדיניות הממשלתית סייעו ל-31.6% מהגברים לעומת 34.1% מהנשים – אולם בעוד שבקרב הגברים מדובר במגמת עלייה (מ-30.3% ב-2017), אצל הנשים מדובר בירידה (לעומת 34.2% ב-2017).

חשוב להבהיר: הביטוח הלאומי הוא גוף מבצע של מדיניות הממשלה - וכל עוד אין ממשלה, אין אפשרות להתוות מדיניות שתשנה את התמונה העגומה המשתקפת מהדוח. כל הבטחות המפלגות, שהתחייבו פעם אחר פעם לסייע לאוכלוסיות הפגיעות ביותר כלכלית ובעיקר לקשישים, לא יכולות להתממש כל עוד הן לא מקימות קואליציה.

 "עוד עבודה רבה לפנינו"

"אמנם יש גם נתונים מעודדים, אך יש עוד עבודה רבה לפנינו", מודה מנכ"ל הביטוח הלאומי, מאיר שפיגלר. "הממשלה מחויבת להמשיך ולהשקיע מאמצים במטרה להוביל לצמצום ממדי העוני באופן משמעותי בדגש על האזרחים הוותיקים. הביטוח הלאומי תומך בהצמדת קצבאות אזרח ותיק לשכר הממוצע במשק ולא למדד כפי שקורה היום. השינוי מתבקש בעיקר לנוכח תוחלת החיים העולה, בעבור כמיליון אזרחים ותיקים שמחובתנו כחברה לוודא שהם חיים בכבוד".

חברת הכנסת מירב כהן (כחול לבן) מסרה בתגובה לדוח: "הממצאים מלמדים כי בקרב האוכלוסייה הכללית ישנו שיפור במצב, אך שיפור זה פסח על אוכלוסיית הקשישים. הנתון המצער הזה צריך להדליק אצל כולנו נורת אזהרה. אוכלוסיית הקשישים גדלה בקצב מסחרר ומחובתנו לאפשר להם להזדקן בכבוד. חייבים לגוון את מקורות ההכנסה של מבוגרים באמצעות יצירת משרות המותאמות עבורם, אחרת אם הם יסתמכו על קצבאות בלבד הם לעד ינועו בסביבת קו העוני. צמצום העוני בקרב קשישים צריך להיות יעד לאומי".

יו"ר ועדת הבחירות: לפתוח בחקירה פלילית של זיופי... (צילום: נועם רבקין פנטון, פלאש 90, חדשות)
אין ממשלה - ואין מדיניות | צילום: נועם רבקין פנטון, פלאש 90, חדשות

מארגון לתת נמסר בתגובה: "בניגוד לכותרות בהודעה לעיתונות של שר הרווחה מר בנימין נתניהו, דוח העוני של המדינה שפורסם היום מעיד על שימור העוני - ולצד שיפור מינורי בשיעור המשפחות העניות, אשר לפי הדוח נובע מקשיי דגימה וייצוג חסר ומוטה של ערביי מזרח ירושלים, מצביע על החמרה בשיעורי העוני בקרב ילדים והתדרדרות מדאיגה של שיעורי העוני והעמקתו באופן מהותי בקרב קשישים. אנו צופים שמגמות אלו ייוותרו ואף יימשכו ב-2019 לאור חוסר היציבות הפוליטית, הגרעון, הקפאת תקציבים חברתיים שאינם מצויים בתקציב המדינה בשל התקציב ההמשכי והמשך המדיניות שמפקירה רבע מאזרחי ישראל ושליש מילדיה".

גם יו"ר גשר, ח"כ אורלי לוי אבקסיס הגיבה לדו"ח ואמרה: "הפקרנו את הקשישים למות מקור ומרעב והשארנו ילדים ברחובות. החברה הישראלית עומדת במרכזו של אחד המשברים החברתיים העמוקים ביותר שידעה". ח"כ אילן גילאון (המחנה הדמוקרטי) הוסיף: "בשקט מופתי, ללא מסיבת העיתונאים הרשמית ותוך מה שנראה כמו דחיית מועד הפרסום עד כמה שניתן, יצא היום הדוח שמסכם בצורה הטובה ביותר את עשור נתניהו, שבחר להילחם בעניים במקום להילחם בעוני". 

יו"ר שדולת הגמלאים ויוזם החוק להעלאת קצבאות הזקנה, ח"כ איציק שמולי (העבודה), ביקר גם הוא את מדיניות הממשלה: "הממשלה נטשה את הקשישים ובאשמתה, ורק באשמתה, רבים מהם טובעים מתחת לקו העוני". ח"כ קארין אלהרר (כחול לבן) הוסיפה: "חמישית מאוכלוסיית המדינה, בהם קשישים, ילדים ונכים נאלצים לבחור בין אוכל, חימום בחורף או תרופות".