המשבר הפיננסי בקבוצת יינות ביתן מגיע לעובדי מגה: הנהלת החברה הודיעה כי החלה בדיונים על תהליכי התייעלות בשיתוף ההסתדרות. משמע - חלק מכ-3,500 עובדי מגה, מתוכם מאות עובדי מטה משותף למגה ויינות ביתן, יפוטרו או ייאלצו לפרוש והתנאים של חלק מהם יורעו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"בפגישה שהתקיימה אתמול ביוזמת יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד ובהשתתפותם של גיל ברטל, יו"ר הסתדרות המעוף, הנהלת קבוצת יינות ביתן ונציגי וועד עובדי מגה, כחלק משיתוף פעולה עם ההסתדרות, התקבלה החלטה משותפת בין כל הצדדים, על התנעתו של דיון משותף שיעסוק בתהליכי התייעלות ברמת המטה והסניפים, על-מנת להעלות את הרשת בחזרה אל מסלול פעילות עסקית צומחת. הנהלת יינות ביתן מחוייבת לצמיחת הרשת ולעובדי מגה והקבוצה כולה ותפעל כדי להבטיח עסקים בריאים וצומחים", מסרה הנהלת הקבוצה.

צעדי ההתייעלות שהנהלת יינות ביתן שוקלת הם פיטורים, שינוי בשעות סגירה ופתיחה של סניפים, ייעול משמרות, מיזוג משרות שונות, ייעול עבודת קופות, ייעול משרות חלקיות, העברת תפקידים של עובדי קבלן לעובדים קיימים ועוד.

עובדי מגה מתרעמים

מקורות בוועד עובדי מגה התרעמו על ההודעה לעיתונות ששלחה הנהלת יינות ביתן והגדירו אותה כ"אמבוש". לדברי מקור בוועד, הישיבה שהתקיימה אתמול היתה אמורה להיות קצרה ובנוכחות דלה. אך בלי התראה מוקדמת הגיע פורום מורחב מהנהלת יינות ביתן, וזה הציב דרישות רבות לוועד, בהן מכירת סניפים נוספים של מגה מלבד אלה שכבר סוכם כי יימכרו, צמצום במחלקות, במטה, בעובדי המרלו"ג ועוד – והכל במטרה להכניס עוד מאה מיליון שקל בדחיפות לקופת החברה.

תינצל? רשת "מגה" (צילום: חדשות 2)
מהלך ההתייעלות ישפיע גם על עובדי מגה | צילום: חדשות 2

לאחר שבוועד העובדים הבהירו כי לא יסכימו לפיטורים, הרעת תנאי עובדים או מכירת סניפים נוספים, וטענו כי לא היו מוכנים לדרישות שהועלו בפגישה – נקבעה פגישת המשך לעוד עשרה ימים.

בעקבות ההודעה מהיום של יינות ביתן, הוועד זימן למחר ישיבת חירום של כלל נציגיו במחוזות השונים. "מגה מאוזנת ודווקא מהעובדים שלה דורשים לשלם מחיר כבד. יינות ביתן מוזמנת לסגור סניפים שלה או לפטר מאנשיה", אמר עובד במגה.

לחץ פיננסי כבד

יינות ביתן נמצאת בלחץ פיננסי כבד לאחר שחברות ביטוח האשראי הודיעו בספטמבר 2019 שיקטינו את מסגרות האשראי שהיא מבטחת לספקי הרשת. זאת, על רקע ירידה במכירות הסניפים, בעיקר בסניפי יינות ביתן ופחות בסניפי מגה בעיר, ומירידה בתזרים המזומנים של החברה.

קבוצת יינות ביתן, הכוללת את מגה, מעסיקה כ-9,000 עובדים, מתוכם כ-3,500 עובדי מגה, שנרכשה ב-2016 על ידי הקבוצה. יינות ביתן רכשה את מגה בעסקה ממונפת. נחום ביתן שילם על הרשת הקורסת 495 מיליון שקל וגבר על מוטי בן משה, רמי לוי (19,640 -0.2%) , טיב טעם (254.5 +0%) ואחרים שרצו לקנות את החברה.

ביתן חשב שיצליח להחזיר את מגה להיות רשת מצליחה, כפי שהיתה לפני שאלון רבוע כחול רוקנה אותה מכסף והפכה אותה לרשת מדשדשת במכירות במקרה הטוב. ואולם ביתן מתקשה לעכל את הרכישה שהפכה אותו לבעלים של רשת הקמעונות השנייה בגודלה בישראל, עם מחזור משותף של 5.5 מיליארד שקל למגה בעיר ויינות ביתן ביחד.

ביתן היה צריך למזג לתוכו חברה שגודלה כמעט זהה לזו שהוא ניהל בשלוש השנים שקדמו לרכישה (מאז שרכש את כמעט חינם), כששלוש משקולות כבדות כרוכות סביב רגליו: השכירויות הגבוהות בסניפי מגה; הסכם עבודה קיבוצי שעליו חתם מול ועד עובדי מגה, המעניק לעובדים תנאים טובים בהרבה מאלה שיינות ביתן ורשתות הדיסקאונט האחרות רגילות לתת לעובדיהן; והמינוף הגדול של העסקה.

בין היתר יינות ביתן מנסה להקטין את היקף פעילותה ואת חובותיה לנאמני מגה ולבנקים על ידי מכירת סניפים. השבוע פורסם כי יינות ביתן תמכור לחברת ויקטורי (4,755 +0.57%) , שבשליטתו וניהולו של אייל רביד, חמישה סניפים בשטח מכירה כולל של 8,500 מ"ר, תמורת 63 מיליון שקל. לפני חודש חתמה יינות ביתן על הסכם למכירת שבעה סניפים באזור תל אביב בשטח מכירה כולל של 7,000 מ"ר לחברת פרשמרקט (790.1 -0.44%) , שבשליטת האחים יוסף ושלמה אמיר (37.5% לכל אחד), תמורת 110 מיליון שקל.

העסקה היתה אמורה להיסגר בתחילת נובמבר, אך קצוות פתוחים, לצד חילוקי דעות חדשים שעלו, מעכבים את סגירתה.

הכתבה המקורית פורסמה ב- TheMarker

לכתבות נוספות באתר:  

רשת אייסברג סוגרת סניפים; במו"מ להפעלת המותג תחת רשת אחרת

ריקול בטונה סטארקיסט