מי המשתתפים? סנאא מחאגנה (47), נשואה ואם לשלושה ילדים (23, 19, 12). גרה בדירת 4 חדרים באום אל פאחם. עובדת כמדריכה במועדונית עם ילדים בסיכון; בעלה מחמוד עובד בבנייה.

דיור: "אנו גרים בבית פרטי עם 4 חדרים, קיבלנו את הדירה מהמשפחה של הבעל כך שאנחנו לא משלמים משכנתא. אנו חולקים את הבית עם גיסי ומשפחתו. המשפחה שלי גרה בקומה הראשונה, והגיס עם משפחתו גרים בקומה השנייה".  

שעות עבודה: סנאא עובדת 4 שעות ביום, 5 ימים בשבוע בליווי ילדים על הרצף האוטיסטי, עבור 1,800 שקלים. בנוסף, היא מדריכה ילדים בסיכון בגילאי א'-ו' במועדונית בית חם בשעות הצהריים, 4 ימים בשבוע. "אני מלווה אותם בהרבה מישורים, מתמיכה רגשית ועד עזרה בשיעורי הבית". מחמוד עובד בבניין 5 ימים בשבוע, משש בבוקר ועד חמש בערב.

שעות הפנאי: סנאא מתנדבת 3 פעמים בשבוע בקבוצת נשים באום אל פאחם. "קיבלתי אות של  מתנדבת מצטיינת ממשרד הבריאות".

כמה מרוויחים? סנאא מרוויחה כ-3,600 שקלים בחודש משתי העבודות יחד. מחמוד מרוויח בין 5,000 ל-6,000 שקלים.

מצב חשבון: למחמוד יש חשבון בבנק ולסנאא יש חשבון בבנק הדואר. בעובר ושב יש כמה מאות שקלים. "אין לנו מינוס ואין חסכונות, אנו משתמשים בכל ההכנסה שלנו. כל ההוצאות שלנו הן על הילדים. מה שיש לנו לא מספיק, אבל אין לנו ברירה".

השכלה: מחמוד סיים תשע שנות לימוד. סנאא סיימה לימודים בתיכון והשתלמה בקורסי מחשבים וכלכלת בית. מאוחר יותר עברה הדרכה בתוכנית "אשת חיל" של ארגון "בעצמי", הפועל ב-140 מוקדים בארץ לצמצום הפערים החברתיים בישראל, וקידום ושילוב בשוק התעסוקה של אנשים וקהילות מוחלשות ומודרות. מדי שנה מסייע הארגון לכ-9,000 נשים, גברים ומשפחות, ביניהם בני הקהילה החרדית, בני החברה הערבית, עולים מאתיופיה, צעירים בסיכון ונשים מחברות מסורתיות. 70% מבוגרי התכניות לקידום תעסוקה משתלבים בעבודה ומתמידים בה.

היסטוריה תעסוקתית: לפני שהתחילה את תכנית "בעצמי", סנאא לא עבדה בכלל; מחמוד עבד בעתיקות והרוויח 2,500 שקלים. במהלך התכנית סנאא החלה לעבוד כמלווה של ילדים עם צרכים מיוחדים בהסעות בתמורה ל-1,800 שקלים. מחמוד עבר לעבוד כפועל בניין, והרוויח 5,000-6,000 שקלים.

איך שידרגתם את ההכנסה? "ההכנסה שלנו עלתה בצורה משמעותית כשהתחלתי לעבוד ולתרום לפרנסת המשפחה. הצלחתי להשתלב בשוק העבודה בזכות סדנאות שונות שעברתי בתכנית, שהעצימו את המסוגלות שלי בכלל לצאת לשוק העבודה, בנוסף לקורסים שנתנו לי הכשרה מעשית. גם בעלי שיפר את ההכנסה שלו כשעבר לעבוד בבניין".

איך התנהלתם עד אז? "במשך שנים, כשהילדים היו קטנים, חיינו ממשכורת של 2,500 שקלים. למזלנו הרב גרנו בדירה בבעלות המשפחה, אבל חיינו במצוקה וצמצום גדולים מאוד. לא קנינו בגדים לעצמנו או לילדים אלא רק קיבלנו ממשפחה וחברים, חסכנו מאוד בשימוש בחשמל וכל הכספים הלכו רק לצרכים הכי דחופים וחשובים. את החשבונות שילמנו בתשלומים".

הוצאות קבועות לחודש: מזון – 2,000 שקלים, דלק – 1,000 שקלים, ארנונה – 400 שקלים, חשמל – 300 שקלים, הוצאות רפואיות – 100 שקלים, מים – 90 שקלים, נסיעות 50 שקלים. עבור שכר דירה, נסיעות ודמי כיס לילדה הבוגרת (סטודנטית) משלמים 3,000 שקלים, ועבור הילדה בת ה-12 – 800 שקלים בחודש.

רכב: "קנינו לאחרונה סקודה ישנה בעלות של 20,000 שקלים, ואנחנו משלמים עליה בתשלומים. קנינו אותה בעיקר לבן שלנו אבל כולם משתמשים ברכב".

הוצאות משתנות: ביטוחים לרכב – 6,000 שקלים, שכר לימוד ללימודי סיעוד באוניברסיטה בשכם עבור הבת – 16,000 שקלים, שכר לימוד לבן אשר מתחיל ללמוד בסמסטר הקרוב ערבית ודת במכללת באקה אל גרבייה – 13,000 ש"ח. "הילדים עובדים בעבודות מזדמנות בחופשים כדי לסייע במימון הלימודים והצרכים שלהם".      

מערכת היחסים שלנו עם הבנק: "מעולם לא היינו מסובכים עם הבנקים".

על מה מוותרים? "הזמן החופשי שלי. הייתי משתמשת בכסף לשיפוץ בבית וגם משקיעה אותו בילדים, שימשיכו בלימודים שלהם. אני אוהבת ללמוד. ויתרתי על תואר אקדמי כי יש הרבה הוצאות סביב זה".

תוכניות במגירה: "מחפשת עבודה נוספת בבקרים כי אני אוהבת את העבודה שלי ולא אוותר עליה. אני אוהבת לעבוד בבתי ספר, כל עבודה בבית ספר יכולה להתאים לי".

על מה חולמים? "החלום שלי הוא ללמוד תואר ראשון בעבודה סוציאלית ולהוציא רישיון נהיגה כדי שאוכל לשפר את איכות חיי והתעסוקה שלי".