כולנו מקבלים החלטות כלכליות לא טובות בשנות העשרים לחיינו - כמו הוצאות רגשיות וחוסר בבריאות שלנו. אך הבעיה האמתית מתחילה בשנות ה-30 כשאנחנו ממשיכים לסחוב חלק מהטעויות לעשור הבא, ובדרך כלל גם מצטערים עליהן. וזה בדיוק הזמן לשנות את הכל. הנה שישה הרגלים שאתם חייבים לשבור.

הוצאות רגשיות

לא מעט צעירים שסיימו את השירות הצבאי וחזרו מהטיול הגדול נקלעים אחרי שנים של עבודה למצב כלכלי בעייתי בגלל הוצאות רגשיות. הדברים האלה שאתם קונים כדי לספק איזשהו יצר פנימי. וברמה מסוימת, הוצאת כסף גורמת לנו להרגיש שיש לנו, ואז הדברים הנחמדים שקניתם הפכו לביטויים פיזיים של ההצלחה שלכם.

אדם גוזר במספריים כרטיס אשראי (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
צילום: אימג'בנק / Thinkstock

ויש גם משהו מנחם בקניה ובידיעה שאנחנו יכולים לשלם את הוצאות כרטיס האשראי שלנו בסוף החודש כי אנחנו עובדים, אבל כאן בדיוק מתחילה הבעיה. הריגוש של קניית דברים הולך ונעלם ורק בשלב מאוחר יותר מבינים שצריך למצוא שימוש טוב יותר להוצאות הכספיות ולהרגיש שהעבודה משתלמת. מה הפתרון? להתחיל להשקיע את ההכנסות בפיקדונות לטווח ארוך ולהקביל את הרכישות שלכם לדברים שאתם באמת צריכים.

קניות חסרות טעם

כולנו היום מבלים לא מעט זמן בקניות ברשת, רק כדי להעביר את הזמן. סרטוני יוטיוב, פרסומות בפייסבוק, אושיות אינסטגרם - כולם מנסים למכור לנו את המוצר המושלם שלא נוכל לחיות בלעדיו, ובסופו של יום מוצא את עצמו במחסן או בפח האשפה. הפתרון? תעשו לכם רשימה מסודרת של דברים שאתם באמת צריכים. אם אין לכם רשימה כזאת: הסירו את האפליקציות שגורמות לכם לבזבז בזמן הפנוי ותוכלו לחסוך עשרות דולרים בחודש.

לא להשקיע בבריאות

תמיד העתיד נראה לנו רחוק, אז מה הבעיה לאכול עכשיו איזה קינוח טוב במקום ללכת לחדר הכושר? שעה של אימון פילאטיס, ריצה, או סתם הליכה, תעזור לכם לשפר את ההרגשה הפיזית שלכם בהווה. השקעה בבריאות בשנות ה-20 היא הדרך הטובה ביותר לא להוציא כסף בטווח הארוך - מטיפולי שיניים ועד בעיות לב. ובמקרה הזה מדובר בהוצאה חשובה וכדאית.

לא לעקוב אחר ההוצאות

מעקב אחרי ההוצאות שלנו זה אולי הפתרון הטוב ביותר למנוע הפתעות לא נעימות בסוף החודש. רוב הצעירים בתחילת שנות ה-20 לחייהם חושבים שהם לא צריכים להקציב לעצמם תקציב חודשי מכיוון שהם מצליחים לעמוד ביעדים - ואז מגלים שוב שהוציאו יותר ממה שתכננו.

אישה שותה כוס קפה (צילום: Yuliya Yafimik, ShutterStock)
אישה שותה כוס קפה | צילום: Yuliya Yafimik, ShutterStock

ואיפה הבעיה? אם תעשו לעצמכם רשימה, או סתם תסתכלו על פירוט כרטיס האשראי, תוכלו לראות מספרים קטנים שביחד הופכים למאות שקלים - מקניות ברשת שלא תכננתם ועד איזה בגד שממש קרץ לכם על הקולב בחנות. הפתרון: מעקב אחר כל ההוצאות בכרטיס האשראי יאפשר לכם לפקח על הרכישות שלכם.

מה הכוונה? שברגע שתדעו שאתם ממש עוד רגע חוצים את הרף תדעו גם להגיד לעצור את עצמכם. ומה אם תמשיכו באותה הגישה? אתם עשויים לקחת יותר הלוואות ופחות לחסוך.

הרגלי אכילה בזבזניים

אתם גם קונים בכל בוקר קפה ומאפה ב-15 שקלים כי זה נוח? אז כדאי שתפסיקו. הצעד הראשון בחשיבה פיננסית נכונה הוא לדעת לאכול בבית, או להביא אוכל ושתייה מהבית (גם אם אתם גרים לבד). הרגלי צריכת הקפה בבתי קפה יכול להסתכם בהוצאה של עשרות ומאות שקלים בחודש. הפתרון? תביאו מהבית קפה בצנצנת (או קפסולות למי שמעדיף), ומומלץ לשתות בכוס רב-פעמית.

רוצים לאכול צהריים? בשלו בבית ותביאו בקופסה רב-פעמית לעבודה. סביר להניח שזה יהיה לכם אפילו יותר טעים מעוד סנדוויץ' שאין לכם מושג מה הכניסו אליו, וכך גם תשמרו על הדרך על הבריאות שלכם. בממוצע אנחנו יכולים לבזבז כ-500 עד 700 שקלים בחודש רק על אוכל בחוץ.

לא להציב יעדים

בסופו של דבר, רוב הבעיות הכספיות של צעירים בשנות העשרים נובעים מחוסר הצבת יעדים. בטח, כשכולם נחושים בדעתם לפרוע את הלוואות הסטודנטים שלהם. קניית בית לא ברשימת המטלות של רוב הצעירים והרעיון לחסוך לפנסיה לא נראית באופק בכלל.

ברגע שתתחילו להציב לעצמכם יעדים יהיה לכם משהו ששווה לחסוך עבורו - כמו בית, חופשה, רכב או עסק. אז במקום לעבוד קשה יותר כדי לשלם עבור אותו קפה קר בחוץ ומוצרים חסרי טעם שתשליכו לפח אחרי יום, תחליטו לבזבז פחות (וחכם יותר) עבור משהו שתשמחו לבזבז עליו כסף בעתיד.