בתחילת החודש הכריז רמי לוי על מבצע שובר שוק בתחום הסלולר: מנוי חודשי במחיר של 12.5 שקל לקו ברכישת שני קווים. לוי רוצה להגדיל את מספר חברי המועדון שלו ומוכן לשלם על זה בסבסוד מחירי הסלולר לשנה — בהמשך למבצע חד פעמי שהציע לפני כחצי שנה, שבמסגרתו הציע מנוי סלולר בשקל.

גם רצונו של רמי לוי  לנוכחות בתוך הערים, שהביא לרכישת קופיקס, הצריך ממנו השקעות — אך קופיקס עדיין מסבה לו הפסדים. עם זאת, לוי הוא לא היחיד שמוציא סכומים גבוהים על התרחבות לתחומים נוספים. גם שופרסל  הוציאה מאות מיליוני שקלים על הכניסה לתחום רשתות הפארם עם רכישת ניו פארם הכושלת והסבתה ל–Be.

ואולם מבדיקת TheMarker עולה כי מי שמשלמים את מחיר ההתרחבות של שופרסל ורמי לוי הם הצרכנים, שכן שתי הרשתות העלו מחירים בסופרמרקטים שהן מפעילות. עוד עולה כי העובדה ששתי הרשתות הגדולות והחזקות ביותר העלו מחירים, איפשרה גם לרשתות נוספות ליישר קו ולייקר את מחיריהן.

 

 בדקנו יותר מ–50 מוצרים פופולריים שנמכרים ברשתות השיווק הגדולות. את הבדיקה ערכנו חודש לפני ראש השנה, והשווינו את המחירים לאלה של חודש לפני ראש השנה אשתקד. על פי תוצאות הבדיקה, כמעט כל הרשתות הגדולות העלו מחירים. המחירים של סל המוצרים שנבדק בשתי רשתות הדיסקאונט הגדולות במדינה — שופרסל דיל ורמי לוי — עלו ב–4% ו–5%, בהתאמה. הסל היקר ביותר ברשתות הדיסקאונט נמצא בשופרסל דיל — ומחירו היה גבוה ב–28 שקל מסל מוצרים זהה ברשת בשנה שעברה: 696.8 שקל לעומת 669.1 שקל — עלייה של 4%. מתוך 52 המוצרים שנבדקו בשופרסל דיל, 21 התייקרו לעומת שמונה מוצרים שהוזלו. ההתייקרות המשמעותית ביותר חלה במוצרי סנפרוסט של תנובה שנבדקו: אפונת גינה ירוקה וגרעיני תירס, שעלו בשנה שעברה 13.9 שקל לאריזה, התייקרו ב–29% וכעת נמכרים ב–17.9 שקל לאריזה.

 ההתייקרות הגדולה ביותר נרשמה ברשת רמי לוי שיווק השקמה. עלות הסל השנה הסתכמה ב–619.5 שקל — 32 שקל יותר מהמחיר בשנה שעברה. בעוד בשנה שעברה עשרה מוצרים מהסל שנבדק הוצעו בהנחה, השנה אפשר היה למצוא רק שבעה מוצרים בהנחה. פער מחירים גבוה במיוחד התגלה במשקה פיוז־טי, שבשנה שעברה עלה 4.9 שקלים וכעת התייקר ב–41% ונמכר ב–6.9 שקלים.

למרות ההתייקרות, הסל ברמי לוי היה הזול ביותר מבין הסלים שנבדקו. הפער של מחירי המוצרים בין רמי לוי לשופרסל דיל הוא כ–12%, כך שמחיר הסל ברמי לוי היה 77 שקל פחות מהמחיר של סל זהה בשופרסל דיל.

 

קבוצת שופרסל הציגה מחירים גבוהים יותר בהשוואה לשנה שעברה גם ברשת העירונית שלה — שופרסל שלי — עם עלייה של כ–2% במחיר הסל בהשוואה למחירו בשנה שעברה. שופרסל שלי היא הרשת העירונית היקרה מבין אלה שנבדקו, עם מחיר סל של 755.3 שקל. בסל של שופרסל שלי 15 מוצרים התייקרו ורק שבעה מוצרים הוזלו. התייקרות בולטת חלה במוצר ריצפז, שבשנה שעברה עלה 19.9 שקל וכעת טיפס מחירו ל–25.9 שקל — 30% יותר.

פער המחירים בין הרשת היקרה ביותר שנבדקה, שופרסל שלי, לזולה ביותר, רמי לוי שיווק השקמה, הסתכם ב–22%. בשקלים זהו הפרש של 136 שקל בין העלות של סל מוצרים זהה בשתי הרשתות.

מתיישרים לפי שופרסל

בכירים ברשתות השיווק ובחברות המזון טוענים שההסבר לעליות המחירים הגדולות בשופרסל וברמי לוי הוא מהלכי ההתרחבות ששתי החברות ביצעו, שהיו כרוכים בהוצאות גדולות. להערכתם, כדי לממן את הצעדים, שחלקם אינם בתחום עסקי הליבה של החברות, החליטו שתי הרשתות להעלות מחירים במקום שבו מעמדן מובטח — הסופרמרקטים שהן מפעילות.

בין היתר, שופרסל רכשה את רשת ניו פארם הכושלת מהמשביר לצרכן תמורת 130 מיליון שקל באפריל 2017, והשיקה במקומה את Be בנובמבר 2018. אלא שבכך רק התחילה ההשקעה של שופרסל, והיא הוציאה מאז עשרות מיליוני שקלים נוספים על שיפוץ והסבת סניפים, פתיחת סניפים חדשים — חלקם בדמי שכירות גבוהים מאוד — והוצאות שוטפות אחרות. רכישת Be, שעדיין מפסידה כסף, חהראתכה באופן משמעותי את הרווחיות של שופרסל במחצית שונה של השנה.

מה שמאפשר לשופרסל להעלות מחירים הוא כוחה העצום, בהיותה רשת המזון הגדולה ביותר, עם מחזור של יותר מ–12.8 מיליארד שקל בשנה (נכון ל–2018) — יותר מפי שניים מהשחקנים שאחריה, יינות ביתן ורמי לוי שיווק השקמה, שרשמו מחזור מכירות מוערך של 5.5 מיליארד שקל כל אחת ב–2018.

האם שופרסל הולכת לאיים על אמזון?  (צילום: מתוך "פאולה ולאון", קשת12)
מה שמאפשר לשופרסל להעלות מחירים הוא כוחה העצום, בהיותה רשת המזון הגדולה ביותר | צילום: מתוך "פאולה ולאון", קשת12

שופרסל שואבת את כוחה גם מכך שהמותג הפרטי שלה מדורג כבר במקום הרביעי בשוק המזון והמשקאות, והיא מקיימת מכירה ישירה למכולות. בכירי רשתות השיווק אמרו בעבר לא פעם — בעילום שם — שכוחה העצום של שופרסל מאפשר לה להעלות מחירים. הם אף הודו שהתנהלות זו של שופרסל מאפשרת גם להם להעלות מחירים, וכך לשפר את הרווחיות שלהם. הדברים מסתדרים עם ממצאי הבדיקה הנוכחית, שלפיהם בלא מעט מהרשתות מחירי המוצרים שנבדקו עלו.

במקרה של רמי לוי שיווק השקמה, הוצאה גדולה של החברה, שעדיין לא הוכיחה את עצמה, היתה רכישת קופיקס. לוי, שרצה להתרחב בזריזות עם סופרים בתוך הערים אחרי שהממונה על רשות התחרות (לשעבר רשות ההגבלים העסקיים) לא איפשרה לו לרכוש את הרשת הקורסת מגה בעיר, רכש את קופיקס. בשלב ראשון רכש לוי 20% מהרשת לפי שווי של 105 מיליון שקל; ובהמשך הגדיל את אחזקתו ל–50.01%. במסגרת הגדלת האחזקות קיבלה רמי לוי 30% באחזקה הישירה בסופר קופיקס, כאשר יתרת המניות של סופר קופיקס נותרו בידי קופיקס.

בינתיים ההשקעה הזאת מסבה לו הפסדים, ולמרות המאמצים עד כה רמי לוי לא הצליחה להציג רשת שיווק עירונית משמעותית. ברבעון השני הפסידה קופיקס 6.1 מיליון שקל, בהשוואה ל–1.1 מיליון שקל ברבעון המקביל ב–2018, והפסדיה במחצית הראשונה של השנה הסתכמו ב–11.5 מיליון שקל לעומת 7.5 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2018. הרווח הגולמי של רמי לוי דווקא גדל. בחברה הסבירו את הגידול ברווחיות הגולמית מ–21.9% ברבעון השני של 2018 ל–22.5% ברבעון השני של 2019, בין היתר בשיפור תנאי הסחר ובעלייה במכירות המותג הפרטי של הרשת. ואולם אם מביאים בחשבון את ממצאי בדיקת המחירים, ייתכן שגם לעליות המחירים היו חלק בשיפור הרווחיות הגולמית. לרמי לוי יש גם השקעות בתחום הסלולר: בשבוע שעבר, כאמור, השיקה חברת הסלולר של לוי מחיר שובר שוק לחבילת סלולר — 50 גיגה ב–12.5 שקל לחודש (למחזיקי כרטיס האשראי של החברה, ורק בתנאי שיצטרפו שני מנויים יחד).

עוד אחת מרשתות הדיסקאונט שהעלתה מחירים היא יוחננוף, עם התייקרות של כ–3% בסל המוצרים שבדקנו — תוספת מחיר של כ–21 שקל בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. ברשת יוחננוף התייקרו 19 ממוצרי הסל, לעומת שמונה מוצרים שהוזלו. ההתייקרות הבולטת ביוחננוף היתה בגבינת פיראוס של תנובה, שעלתה בשנה שעברה 14.9 שקל והשנה זינק מחירה ל–21.9 שקל — 47% יותר. מחיר הסל הכולל ביוחננוף הסתכם ב–651 שקל.

הרשתות אינן האחראיות הבלעדיות לעליות המחירים, וחלק מההתייקרות אפשר לייחס לעליות מחירים שביצעו חלק מהספקים בסוף 2018.

סל הקניות הוזל בשתי רשתות בלבד

רק שתי רשתות הציגו השנה מחירים נמוכים יותר. הראשונה היא ויקטורי, עם הוזלה של כ–2% בסל שנבדק לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בכל הנוגע לדירוגה מבחינת האטרקטיביות של המחירים, ויקטורי ניצבת במקום השני מבין רשתות הדיסקאונט אחרי שופרסל דיל, עם סל במחיר 659.7 שקל — 37 שקל פחות מבשופרסל דיל.

הרשת הנוספת שהמחירים בה היו נמוכים יותר השנה היא הרשת העירונית מגה בעיר מקבוצת יינות ביתן. מחירי המוצרים שנבדקו היו נמוכים בכ–2% מבשנה שעברה, ומבין הרשתות העירוניות, מגה הציעה את סל המוצרים הזול ביותר — 730.1 שקל. מבין מוצרי הסל במגה, 15 התייקרו במהלך השנה האחרונה בעוד 18 מוצרים הוזלו. ייתכן שמעמדה הגרוע של יינות ביתן ומגה בעיר שבבעלותה הוא שהביא לכך שלבעלי הקבוצה, נחום ביתן, אין אפשרות להעלות מחירים. ביינות ביתן מחירי המוצרים שנבדקו עלו בשיעור נמוך של כ–1% בהשוואה לשנה שעברה. עלות הסל היתה 653.1 שקל.

לפי דיווחי ספקים מובילים, בחודשים האחרונים חלה ירידה של 5%–10% במכירות של הרשתות יינות ביתן ומגה. בנוסף, בכמה מקרים חלו עיכובים של תשלומים לספקים, וחברות ביטוח אשראי הודיעו לספקי יינות ביתן על הקטנת היקף האשראי המבוטח בגין אספקת סחורות לרשת.

המחירים במגה בעיר אטרקטיביים גם בהשוואה למחירים ברשת הדיסקאונט המובילה, שופרסל דיל: פער המחירים בין שתי הרשתות הסתכם בכ–5% בלבד לטובת שופרסל דיל. לעומת זאת, בין מגה בעיר לזרוע הדיסקאונט של הקבוצה שמחזיקה בה, יינות ביתן, פער המחירים היה 12%. מגה בעיר נמצאה יקרה בכ–18% מרמי לוי שיווק השקמה במוצרים שנבדקו.

משופרסל נמסר: "מחיר סל המוצרים לאורך כל השנה ולרבות לקראת החג הוגן ומשתלם, ואין להסיק מסקנות מדגימה נקודתית של מוצרים בודדים. המדגם לא מציג באופן מלא את מחירי הרשת, מכיוון שאינו מביא בחשבון את מכלול ההטבות וההנחות הניתנות".

מרמי לוי שיווק השקמה נמסר: "גם הפעם רשת רמי לוי מציעה את סל הקניות הזול ביותר ובפער ניכר. למרות ממצאי הבדיקה, רמי לוי לא העלתה מחירים אלא שינתה ימי מבצעים בהתאם לתאריכי החגים וחופשת הקיץ".

מיוחננוף נמסר: "הרשת מעניקה ללקוחותיה מחירים זולים ומתן סל משתלם בכל ימות השנה. לרגל החגים הרשת דואגת כתמיד להוזלות משמעותיות".

כך בדקנו

הבדיקה נערכה באמצעות אתר המחירים פרייסז (שמפרסם את מחירי הרשתות הנוכחיים וההיסטוריים, כפי שהן מחויבות לדווח בהתאם לחוק המזון) ב–3 בספטמבר 2019, לפי סל מוצרים שנבחר על ידי TheMarker.

המחירים נבדקו ב–9 באוגוסט 2018, חודש לפני ערב ראש השנה הקודם, שהתקיים ב–9 בספטמבר 2018; וב–29 באוגוסט 2019, חודש לפני ערב ראש השנה הקרוב, שיתקיים ב–29 בספטמבר. הימים שנבדקו הם ימי חמישי בשבוע, כדי לוודא שאם יש מבצע יומי — הדבר יתבטא בכלל הרשתות. בבדיקה המקורית נבדקו יותר מ–60 מוצרים מהמחלקות השונות ברשתות השיווק, אך נותחו רק 52 מוצרים שהופיעו בשני המועדים בכל שבע הרשתות. מבצעי הרשתות שנכנסו לבדיקה היו כאלה שאינם דורשים קיום של תנאים מיוחדים מצד הצרכן.

יודעים מה הסיפור הבא של mako כסף? כתבו אלינו money@mako.co.il

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:

הורים התלוננו על פורמולת מזון התינוקות של נוטרילון; טבע: לא חל כל שינוי

האמריקאים בודקים: האם עישון ג'ול גורם לפרכוסים?