יש כאלו שמקבלים את המשכורת שלהם ב-1 בכל חודש ויש כאלו שב-10 – תלוי בהסדר שיש לכם מול המעסיק. סביר להניח שבימים הקרובים תגלו שבתלוש השכר עבור חודש יולי תקבלו משכורת גבוהה מהרגיל. הסיבה לכך היא דמי ההבראה שנהוג לקבל בתקופה הזאת של השנה. אבל מה הם בעצם? ואיך אפשר לוודא שהם חושבו כמו שצריך? ביקשנו עו"ד שרון הורנשטיין, העורך הראשי של אתר כל זכות, לענות לנו על השאלות שמטרידות את כולנו:

אז מה זה בעצם דמי הבראה?

דמי ההבראה הם תשלום מהמעסיק המגיע לעובד כל שנה, עבור הוצאות ההבראה והנופש של העובד. הם מחושבים בהתאם לוותק שהעובד צבר במקום העבודה ובהתאם להיקף משרתו. דמי ההבראה משולמים החל מהרגע שהעובד השלים לפחות שנת עבודה אחת במקום עבודתו ולא ניתן לוותר על חלק מהם או על כולם.

ואם עדיין לא עבדתי שנה שלמה במקום העבודה?

אם במועד שבו משלם המעסיק את דמי ההבראה טרם השלמתם שנת עבודה אחת, המעסיק אינו חייב לשלם לכם דמי הבראה, אולם בשנה השנייה לעבודה תקבלו דמי הבראה על השנה הנוכחית ותשלום רטרואקטיבי על החלק היחסי של שנת העבודה הראשונה.

איך מקבלים את דמי ההבראה?

את דמי ההבראה ניתן לשלם בשלוש דרכים: בתשלום אחת לשנה, בתשלומים חודשיים 'על חשבון דמי הבראה' או על ידי מימון נופש - במקום תשלום דמי ההבראה.

רגע, אז אם זה תשלום מהמעסיק, הוא גם מחויב במס?

בהחלט כן. דמי ההבראה נחשבים כהכנסת עבודה, וככאלה הם חייבים בתשלום מס הכנסה, דמי ביטוח בריאות ודמי ביטוח לאומי.

אז כמה בעצם דמי הבראה מגיעים לי?

תלוי במגזר בו אתם עובדים; לעובדים במגזר הפרטי התשלום מתבצע על בסיס 378 ש"ח ליום, ו-424 ש"ח לעובדים במגזר הציבורי. גובה התשלום מתעדכן בהתאם לעליית מדד המחירים לצרכן. חשוב גם לציין כי עובדי שמירה ואבטחה, עובדי ניקיון ומלצרים בגני אירועים מקבלים תנאים מיוחדים, וכן עובדים בענפים מסוימים, כמו ענף המלונאות וענף המתכת החשמל והאלקטרוניקה.

בשביל לחשב את גובה דמי ההבראה, יש להכפיל את מספר ימי ההבראה להם אתם זכאים בהתאם לוותק שצברתם (לפי הטבלה המצורפת המתייחסת למגזר הפרטי בלבד) בתעריף ליום הבראה ובאחוז המשרה:

אבל אם אני עובד לפי שעה?

אצל עובדים שעתיים עושים את אותו חישוב, אך אחוז המשרה יחושב לפי חילוק של מספר שעות העבודה בשבוע חלקי 42.

למידע נוסף מומלץ להיכנס לפורטל דמי הבראה באתר כל זכות