עונה על ידי חוקריו? רון ארד (צילום: חדשות 2)
רון ארד | צילום: חדשות 2

האם בקרוב ייחשפו פרטים חדשים בנוגע לגורלו של הנווט רון ארד, שנפל בשבי ארגון "אמל" בלבנון לפני 27 שנה? העיתון הכוויתי "א-סיאסה" מדווח היום (ד') מפי מקורות מודיעין במערב על עסקה המתגבשת בין אירן לבין מנגנון מודיעין במדינה מערבית, שבמסגרתה המידע על גורלו של רון ארד יינתן בתמורה למידע על גורלם של ארבעה דיפלומטים אירנים, שנעלמו סמוך לביירות במהלך מלחמת האזרחים בלבנון ב-1982.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי הדיווח בעיתון, המידע יחשוף האם ארד וארבעת האירנים עדיין בחיים, ואם לא - ייחשף מקום קבורתם. הדיווח מצטט גורמי מודיעין מערביים, הטוענים כי ההתקדמות המשמעותית בדרך לפתרון התעלומה היא תוצאה של מידע חדש שהגיע לידי אחד ממנגנוני המודיעין במערב בנוגע לרון ארד.

מהדיווח עולה, כי המידע החדש הועבר על ידי חוסיין מוסאווי, אחיו של אחד מארבעת הנעדרים האירנים. מוסאווי כיהן כיועץ לשר החוץ האירני לענייני המזרח התיכון והעולם הערבי בתקופה שבה הוחזק ארד על ידי המיליציות השיעיות בלבנון, ולכן נחשב אחד האנשים הבודדים שעשויים לדעת מה עלה בגורלו.

הידיעה בעיתון "א-סיאסה" (צילום: מתוך האתר al-seyassah)
הידיעה בעיתון "א-סיאסה" | צילום: מתוך האתר al-seyassah

חשש כי המידע אינו מדויק

המידע שיש בידי מוסאווי, שמכהן כיום כמנהל המרכז למחקרים מדעיים ואסטרטגיים במזרח התיכון באירן, הגיע לידי המודיעין במערב דרך מספר מתווכים - כך על פי הדיווח בעיתון. המידע אומת לאחר שנבדק באופן מעמיק, וזאת על אף שעלו סימני שאלה בעניין בצל החשש כי מוסאווי העביר מידע לא מדויק, על מנת לגלות מה עלה בגורל אחיו.

עוד דווח ב"א-סיאסה" כי בכוונת אותו מנגנון מודיעין מערבי למסור מידע רגיש הנוגע לגורל ארבעת האירנים, שהתקבל בעקבות פעילות מודיעינית אינטנסיבית בלבנון בשנות ה-80. על פי הדיווח, עד כה לא נחשף המידע מסיבות הנוגעות להגנה על מקורות של הארגון, אך מותו של אחד המקורות הבכירים של המנגנון בלבנון בעת האחרונה סלל את הדרך לשימוש במידע.

על פי הדיווח בעיתון הכווייתי, המקורות המערביים הדגישו כי מה שאפשר את העסקה בנושא היא ההתקרבות האחרונה בין אירן לבין המערב. כעת דנים הצדדים בדרך הטובה ביותר לגבש עסקה בין אירן לבין ישראל, שתענה על האינטרסים של שני הצדדים. ארבעת הדיפלומטים האירנים נחטפו ביולי 1982 בכביש ביירות-דמשק. למרות דיווח כי נרצחו במטה הפלנגות בביירות, האירנים טוענים בתוקף כי בשנת 1990 הועברו חיים לישראל.