מנסים לשפוך אור על גורל החייל הנעדר (צילום: חדשות 2)
גיא חבר. קצה חוט? | צילום: חדשות 2

החשיפה הבלעדית של עדות החוקרת שנעצרה בסוריה, לפיה פגשה בכלא בדמשק את החייל הנעדר גיא חבר, טלטלה לא רק את בני משפחתו - אלא גם את יתר בעלי התפקידים השונים, שבמשך 14 השנים וחצי שחלפו מאז נראה לאחרונה בבסיסו שברמת הגולן, לא הצליחו לאתר קצה חוט שיעיד על מה שעלה בגורלו.

בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט קורא מנכ"ל עמותת "לחופש נולד", אלוף (מיל') אייל בן-ראובן, לחקור ברצינות כל בדל של מידע - כדי שלא להחמיץ שום הזדמנות לברר את נסיבות היעלמותו של חבר בקיץ 1997.

"בנושא של גיא חבר, מה שיהיה נכון ומה שצריך לעשות הוא לבדוק כל דבר בצורה רצינית, מאחר שאין לנו שום קצה חוט. לפי תמונת המצב כרגע, לא ניתן לשלול שום תרחיש ולכן יש לחקור כל נושא ועניין".

אין תמונה
אלוף (מיל') אייל בן-ראובן

בן-ראובן, שאמר כי פרטי עדותה של החוקרת מגרמניה מוכרים לו, אמר בהתייחסו למידע שסיפקה כי "הסיפור הזה בהחלט עלה בזמנו. למיטב ידיעתי זה קרה יותר מפעם אחת ונבדק על ידי הגורמים הרלוונטיים לכך".

הזמן הרב שעבר מאז היעלמותו של חבר והעובדה שכל ניסיון להתחקות אחריו עלה בתוהו הותירו את מאמצי החיפוש כמעט באותו המקום מאז נראה בפעם האחרונה. "עובדה אחת אפשר לציין: בנקודת הזמן הזאת, אין כל בשורה", אמר בן-ראובן. "גיא חבר נעלם בנסיבות שקשה מאוד להסביר אותן. פעם אחר פעם נעשו חיפושים נרחבים מאוד ברמת הגולן ולא נמצא דבר. כמנכ"ל 'לחופש נולד' אני מתחייב שאנו והמדינה נפעל עם כל גורם אפשרי לחפש את גיא עד שנמצא פתרון לתעלומה הזאת".

"גיא יכול להיות בסוריה, בלבנון - וגם בקרב מגזרים מסוימים בישראל"

העדות בדבר הימצאו של גיא חבר בכלא הסורי מתבססת על דבריה של מרים קויניקה. האירוע שבו, לטענתה, פגשה את החייל הנעדר התרחש לפני שש שנים בדמשק - כששימש מתורגמן בעת שנחקרה.

"בסיטואציה שבה אנו נמצאים אנו נמשיך לבדוק כל תרחיש אפשרי, ובהחלט גם את האפשרות שגיא חבר נמצא בסוריה. זו אופציה שלא ניתן לשלול", אמר בן-ראובן. באשר לכיווני חקירה נוספים, אמר מנכ"ל "לחופש נולד" כי "ישנה אפשרות שגיא נמצא גם ברמת הגולן, אם חלילה קרה לו משהו ובגלל תנאי השטח לא הצלחנו לאתר אותו. נוסף על כך, ישנה בדיקה גם של אפשרות שהוא נמצא בלבנון או מוחזק בקרב מגזרים מסוימים בישראל".

לנוכח ההתפתחויות האחרונות בסוריה וסימני ההתפוררות של משטר אסד בה, הביע בן-ראובן תקווה כי התמורות שיחולו שם יוכלו לסייע לפזר סוף כל סוף את הערפל מעל גורלו המסתורי של גיא חבר. "מתוך הנחה שלא ניתן לשלול את האפשרות שהוא מוחזק בסוריה, אז מה שקורה שם בהחלט יוכל להשפיע על הדברים", הוא הסביר - והוסיף: "ייתכן שייפתחו אפיקים נוספים שניתן יהיה להיעזר בהם לטובת השגת מידע".

מרים קויניקה ביקרה בשנים האחרונות במדינות מוסלמיות רבות, בהן גם אירן וסוריה. לפני שש שנים, בעת שביקרה בעיר חלב, נעצרה קויניקה על ידי אנשי המודיעין הסורים ונלקחה לחקירה בדמשק. לדבריה, המתורגמן בחקירה היה לא אחר מאשר החייל הישראלי הנעדר גיא חבר.

"הפנים שלו היו צרות מאוד. העור היה חום. הוא היה ביישן", אמרה קויניקה בישראל. היא התעקשה כי האדם שלפניה אכן היה החייל הנעדר, בין היתר בשל כך שדיבר עברית: "הוא לא דיבר מילה אחת בערבית. היו שלושה אנשים בחדר - אחד שכתב פרוטוקול, אחד שתרגם ואחר ששאל את השאלות".

שבועיים אחרי ששבה למולדתה, זומנה קוינקה למסור עדות במודיעין הגרמני. בישראל היו מודעים לדבריה אך לא התייחסו אליהם ברצינות. בתקופה האחרונה הוחלט לבדוק את דבריה והיא זומנה לגולל את סיפורה גם בישראל.

"ידעתי שגיא הוא האיש ששאל אותי"

"נתנו לי תמונה של רון ארד. הוא נראה אחר", אמרה החוקרת הגרמניה. "מצאתי אינפורמציה ותמונות של גיא חבר. אני ראיתי אותו וידעתי שהוא היה האיש ששאל אותי".

בעקבות המידע, פגשה לפני כמה חודשים אמו של גיא, רינה חבר, את שר המודיעין הגרמני ארנסט אורלאו. "הם לא יכולים להיות בטוחים ב-100% שהיא ראתה את גיא, אבל הם נתנו לה אמינות מאוד גבוהה", סיפרה אמו של החייל.

היא הוסיפה כי "בגלל המצב בסוריה, נאמר לי שכרגע אין לגרמניה הרבה מה לעשות בנושא של גיא. ההשפעה שהייתה להם קודם לכן לא כל כך אפקטיבית עכשיו".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק