שיגור טיל באירן, ארכיון (צילום: רויטרס)
האיום האירני. רק בלוף? | צילום: רויטרס

התובנה המקובלת בישראל היא שתקיפה ישראלית על מתקנים גרעיניים באירן תגרור אחריה שרשרת אירועים קטסטרופאליים, ובהם התקפות טילים על מרכזי אוכלוסיה, התלקחויות אזוריות, פעולות טרור בהיקף נרחב ועליות חדות במחירי הנפט. אולם הדיווח שמתפרסם הבוקר בעיתון "ניו יורק טיימס", מטיל ספק רב בהערכה זו.

בדיווחו של כתב ה"ניו יורק טיימס" בישראל, איתן ברונר, מצוטטים שמונה גורמים ביטחוניים ישראלים בכירים בעבר ובהווה, כולם בעילום שם, כשהם טוענים כי על פי ההערכות המודיעיניות - חלק מאיומי הגמול האירנים על ישראל הם בלוף. עוד דווח כי ראש הממשלה בנימין נתניהו, ושר הביטחון אהוד ברק, סמכו ידם על הערכות אלה.

מהשיחות עם גורמי הביטחון הישראלים התברר כי היות שישראל דרשה להטיל סנקציות חדשות על אירן, לרבות אמברגו על יצוא נפט ותפיסת נכסים של הבנק המרכזי של אירן, היא תמתין כמה חודשים כדי לראות האם הסנקציות אכן עושות את פעולתן, כמצופה.

עם זאת, טענו הבכירים כי הסנקציות נתפסות כבלתי מספיקות, וכי תקיפה צבאית באירן נותרה אופציה ממשית מאוד. בהמשך צוין כי התוצאות שצפויות לישראל בעקבות תקיפה כזו נחשבות פחות מסוכנות בשלב זה, בהשוואה לסכנות שיהיו צפויות מאוחר יותר - כאשר אירן תשיג נשק גרעיני.

"האיומים בדבר סגירת מצרי הורמוז - נופחו יותר מדי"

ראש הממשלה ברק. בחירות 1999 (צילום: רויטרס)
ברק ונתניהו. לא מתרגשים מהאירנים? | צילום: רויטרס

"קח כל תרחיש של עימות עם אירן או התקפה ע"י אירן או שלוחיה ואז שאל את עצמך, איך יראה התרחיש הזה לו היה בידי האירנים נשק גרעיני", צוטט גורם בכיר בממשלת ישראל. "כמעט בכל תרחיש, המצב נראה גרוע יותר כאשר בידי אירן נשק גרעיני".

גורם ממשלתי נוסף לשעבר, שביקש לשמור על עילום שם, אמר לעיתון: "אני לא אומר שאירן לא תגיב. אבל (המצב בישראל) יהיה רחוק מזה שהיה בלונדון בתקופת הבליץ במלחמת העולם השנייה".

בנוסף, דיווח ה"טיימס" כי להערכות המודיעיניות החדשות על ה"בלוף האירני" יש משקל משמעותי בשיקולי ישראל האם להנחית מהלומת גמול על אירן, או אם לשכנע את ארה"ב לעשות זאת. בהקשר לאיומים האירנים על סגירת מצרי הורמוז המשמשים למעבר נפט, אם תותקף, טוענים ב"טיימס" כי המודיעין הישראלי מעריך שהאיומים האלה נופחו יותר מדי.

כתבה נוספת שיפרסם העיתונאי הישראלי רונן ברגמן ביום ראשון הקרוב ב"ניו יורק טיימס", מובילה את הקורא למסקנה שישראל אכן תנחית מהלומה על אירן ב-2012, מפני שאין הרבה תקווה שארה"ב תסכים לעשות זאת.

 רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק