מסוגל לדלות נתונים בכל תנאי ראות
מסוגל לדלות נתונים בכל תנאי ראות | צילום:

כמעט ארבע שנים עברו מאז שיגורו של הלוויין "אופק 9", שסיפק למערכת הביטחון יכולות חסרות תקדים בתצפית על יעדים שונים מהחלל. אתמול שיגרה ישראל לוויין נוסף, עשירי במספר מאז פרצה ישראל את גבולות האטמוספירה בסוף שנות ה-80, שעולה ביכולותיו על קודמיו. מהן בעצם הסגולות המיוחדות של ה"אופק 10"?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"'האופק 10' לקח את כל מה שהיה ב'אופק 8', גם ברמות הרזולוציה וגם ביכולות ההבחנה בעצמים מהחלל", מסביר תא"ל במיל' אסף אגמון, ראש מכון פישר לחקר החלל. "מדובר בלוויין מאוד ייחודי המבוסס על מכ"ם, כמו ה'אופק 8', וביכולתו לנוע בחלל במהירות ממקום למקום. הלוויין החדש יכול לתת תשובה מהירה יותר לצרכים השונים, בזכות שיפור יכולות המהירות בו ומשקלו הקטן".

"מאחר ומדובר בלוויין מכ"ם, ביכולתו לספק תמונות ביום ובלילה ובכל תנאי מזג אוויר וראות", מציין אגמון. "אם משלבים את היכולות של ה'אופק 10' עם יכולות אופטיות כמו שיש לקודמו, ה'אופק 9', ניתן להגיע לרמת פירוט גבוהה באזורי העניין. בנוסף, תוחלת החיים שלו צפויה להיות ארוכה יותר".

צפו בשיגור הלוויין, אמש (צילום: משרד הביטחון)
מהיר, קטן ומתוחכם. אופק 10 משוגר לחלל | צילום: משרד הביטחון

"הפער בין ישראל לאירן עצום"

ומה לגבי יכולותיהן של מדינות אויב? לטענת אגמון, מצבה של ישראל בתחום מודיעין החלל טוב בהרבה ממצבה של אירן, שלדבריו עושה מאמצים כבירים לצמצם את הפער. "ישראל נמצאת במועדון אקסקלוסיבי מאוד של שמונה מדינות בעולם, שהן בעלות יכולות לייצר לוויינים ולשגר אותם לחלל", אומר אגמון. "מהבחינה הזאת אנחנו מאוד מתקדמים ויכולים להיות גאים על כך. למרוץ לחלל מצטרפות הרבה מדינות שבעבר לא היו שם. היום מדינות כמו אירן ודומיה משקיעות מאמצים גדולים בשגור לוויינים ופיתוח חלל".

"אם נשקוט על השמרים אז מהר מאוד נמצא את עצמנו לא בשורה הקדמית", הבהיר אגמון. "בין ישראל לאירן הפער עצום, אבל הקצב שבו אירן סוגרת אותו הוא מרשים מחד ומדאיג מאידך. האירנים מצמצמים בצורה מהירה אך הפער שנותר גדול מאוד".

הבוקר התייחס ראש מנהלת החלל במשרד הביטחון, אמנון הררי, לשיגורו של הלוויין והסביר כי "הלוויין לא עובד בכל מקום ובאותה שעה. בשביל להשלים ולקבל תמונה רצופה עד כמה שאפשר צריך מספר לווינים. יש לנו תכנית רב שנתית שהמטרה שלה היא שהיא לוקחת בחשבון גם את הצרכים המבצעים ככיסוי וגם את העובדה שללוויינים, עד כמה שהאמינות שלהם היא מופלאה, יש אורח חיים נתון ואתה תמיד צריך להתכונן לכן שהם יסיימו ביום מן הימים את תפקידם ויהיה צרך להחליף אותם בלוויינים חדשים כדי לשמור על הרצף".

"צריך להבדיל בין לווייני תקשורת, שהם כבדים מאוד (מספר טונות), לבין הלוויינים הישראליים, שהם לווייני תקשורת אזרחיים. אין למדינת ישראל יכולת לשגר לוויין במשקל של כמה טון, אמנם אנו הולכים לשיגור לווייני תקשורת תמיד ממקומות זרים. לעומת זאת, לוויין תצפית הוא לוויין הרבה יותר קל ולכן אנחנו משגרים אותו בעצמנו".