בניין שהופגז בעזה (צילום: AP)
בניין שהופגז בעזה | צילום: AP

בזמן שההתכתשות המדינית עם הפלסטינים נמשכת ובצל הגעתו לעזה של ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, פרסם היום ארגון זכויות האדם "Human Rights Watch" דוח אודות השלכות מבצע "עמוד ענן". מחברי המסמך הטיחו האשמות קשות בישראל וטענו כי הפרה את דיני המלחמה שבחוק הבינלאומי בימי הלחימה ברצועה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

עיקר הדוח עסק בתקיפת חיל האוויר שגרמה למותם של 10 מבני משפחת דאלו בעיר עזה, בהם נשים, ילדים ושני אזרחים אחרים. בארגון טענו כי חרף טענות צה"ל על כך שבאותו הבית שהו באותו הזמן שני מחבלים, לא נמצא כל תיעוד של שמותיהם כחברים בזרועות הצבאיות של חמאס או של הג'יהאד האיסלאמי. נוסף על כך, ציינו כי אחד מבני המשפחה, שלפי ישראל עסק בפעילות טרור, היה למעשה קצין במשטרה הפלסטינית שהופקד על אבטחת מבקרים ברצועה ועל מבני הממשל בה.

"גם אם לפי דיני המלחמה ניתן להגדיר שוטר כמטרה צבאית לגיטימית לפגיעה, הרי שהסבירות הרבה לכך שמתקפה על בית מגורים תביא להרג המוני של אזרחים חפים מפשע הפכה את הפעולה כולה ללא מידתית ולבלתי חוקית", הצהירו ב-"Human Rights Watch".

"אזרחים אינם מהווים מטרה"

ירי רקטות מעזה (צילום: חדשות 2)
ירי רקטות מעזה | צילום: חדשות 2

בצה"ל הגיבו על טענות הארגון והבהיר כי "בית משפחה דאלו שימש מסתור למחבלים בכירים בחמאס שהיו מעורבים בירי הרקטות" וכן כי "ישראל נקטה כל מאמץ למזער את ממדי הפגיעה באוכלוסייה שאינה מעורבת בלחימה, בין היתר באמצעות הודעות טלפוניות לתושבי עזה שהזהירו אותם לפני תקיפות אוויריות באזור מגוריהם. נוסף על כך, פיזרו כלי טיס כרוזים וכן נמסרו אזהרות ברדיו שבהם נקראו האזרחים לשמור על מרחק מפעילי חמאס".

בישראל הדגישו כי כל המטרות שהופצצו היו יעדים שבהם, לפי מידע מודיעיני, התקיימה פעילות טרור - וכי אזרחים לא היו ואינם מהווים מטרה לפגיעה. "אובדן החיים בשני הצדדים מצער מאוד", נמסר מצה"ל. "עם זאת, האחריות למתרחש מוטלת על כתפיהם של פעילי ארגוני הטרור, שהפכו את האוכלוסייה המקומית למגן אנושי בעצם השימוש במבנים אזרחיים כמסתור או בהפעלת מחסני נשק באזורים מיושבים".