הסיבה לביטול התרגיל האווירי המשותף של ישראל וטורקיה היא לא הפוליטיקה וגם לא מדיניות ישראל בעזה - אלא עיכוב באספקת מטוסים ללא טייס שישראל התחייבה לספק למדינה, כך מדווח העיתון הטורקי המשפיע "אל זמאן".

העיתון הטורקי מצטט בכיר בממשל באנקרה שטוען כי ההחלטה על ביטול התרגיל אינה קשורה לפעולות חיל האוויר הישראלי בעזה, כפי שטענו בימים האחרונים בכירים בטורקיה, בהם גם ראש הממשלה ארדואן ושר החוץ שלו.

הגורם הרשמי שהעדיף להישאר בעילום שם טען כי "ישראל מאחרת עם אספקת המטוסים ולא עומדת בתנאים שלהם התחייבה". על פי הדיווח, ישראל התחייבה לספק לצבא הטורקי מטוסי מעקב בלתי מאויישים מסוג 'הרונס'. "טורקיה צריכה את המטוסים האלה כדי להיאבק בטרור. מה שהוביל למשבר האחרון ביחסים הוא האיחור באספקת המטוסים", אמר הבכיר לעיתון הטורקי.

בישראל דוחים את הדיווח

שרי החוץ של סוריה וטורקיה (צילום: חדשות 2)
שרי החוץ של סוריה וטורקיה, אתמול | צילום: חדשות 2

"הרשויות בישראל לא הצליחו לשכנע את הטורקים שהם יכולים לעמוד בתאריך היעד בו הם היו אמורים לספק את המל"טים", הוסיף הבכיר מחיל האוויר הטורקי. "הצבא נתן לישראלים אפשרות אחת אחרונה לעמוד בתנאים ולספק את מטוסי המודיעין, אבל הרשויות בישראל לא הסכימו לציין תאריך מדויק ואמרו רק שהם מתכננים לספק את המטוסים עד סוף 2009. התשובה לא סיפקה את ראשי הצבא ולכן הם החליטו לבטל את החלק הבינלאומי של התרגיל".

לדברי העיתון, בטורקיה כעסו על ההבטחה הישראלית לחזק את מנוע המטוס כך שיוכל להגיע ל-30 אלף רגל, ושהוא יוכל להיות באוויר 52 שעות - הבטחה, שלדבריהם, לא קוימה. אישור לדיווח התקבל גם מגורמים בכירים בממשל הטורקי. "ההחלטה על ביטול התרגיל הגיע מסגל הצבא ולא מהממשלה", אמר סגן ראש הממשלה קמית צ'יצק לכתב "אל זמאן".

מקורות ביטחוניים בישראל טוענים מנגד, כי הסיבה למשבר בעסקת הנשק היא התעקשות טורקית להניח ציוד אופטי טורקי על המל"ט - בעוד ישראל מעדיפה להרכיב על המטוסים ציוד מתוצרת ישראל. יחד עם זאת, הגורמים מדגישים כי לא זו הסיבה לביטול התרגיל המשותף.

במקום תרגיל עם ישראל - תרגיל עם סוריה

68956 (צילום: AP)
רה"מ ארדואן. | צילום: AP

לאחר שביטלה את השתתפותה של ישראל בתרגיל הצבאי, הזמינה אנקרה את חברתה הישנה-חדשה, סוריה, לתרגיל צבאי משלהן.

"אנחנו הולכים לקיים תרגילים חדשים במקומות שונים ובצורה מקיפה יותר", סיפר אמש שר ההגנה הסורי עלי חביב במסיבת עיתונאים שעסקה בשיתוף הפעולה הצבאי עם טורקיה. "ננסה להשיג ניסיון מקיף יותר - זאת כתוצאה מהתהליך שהתחלנו בו משני צידי הגבול".

מוקדם יותר היום נערכה מסיבת עיתונאים משותפת של המדינות בחלב, סוריה, בהשתתפות שר החוץ הטורקי אחמד דאווד אוגלו ועמיתו הסורי וואליד מועלם. שני שרי החוץ הודיעו חגיגית על חתימתו של הסכם שיתוף פעולה אסטרטגי בין טורקיה וסוריה, שחלקו יעסוק גם בתחום הצבאי.

"אנו מברכים על החלטתה של טורקיה לבטל את התמרון האווירי עם ישראל", אמר מועלם בגאווה במסיבת העיתונאים, והוסיף כי "כמדינה הגובלת עם טורקיה, מטבע הדברים שהתמרון הזה הדאיג אותנו". שר החוץ הסורי הדגיש באופן מפורש כי מאז מבצע "עופרת יצוקה" החליטה טורקיה לנקוט עמדה ברורה נגד ישראל ומדיניותה באשר לנעשה בעזה.

לארדואן לא היה נוח

שר החוץ הטורקי, "גיבור" פרשת התמרון מהיומיים האחרונים, ישב לו מחוייך לצדו של מועלם והתחמק באלגנטיות משאלותיהם העוקבות של העיתונאים בכל הקשור להחלטתה לבטל את התמרון עם ישראל. "כולם צריכים לחשוב בימים אלו בהיגיון של שלום ובכיוון שלום", אמר אוגלו לעיתונאים בהתייחסו לגינוי הישראלי את ההחלטה הטורקית. "הסבל בעזה חייב להיפסק".

ייתכן בהחלט כי הפסגה הסורית-טורקית תוכננה מזה זמן רב, אולם היא ללא ספק מהווה את אחת הסיבות - אם לא המרכזית שבהן, להודעתה של טורקיה כי היא מבטלת את השתתפותה בתמרון הצבאי. לארדואן לא היה כל כך נוח לשלוח את שר החוץ שלו לסוריה, כמה ימים אחרי שביצע תמרון צבאי עם ישראל וארצות הברית.

ההסכם שנחתם אתמול כולל גם שיתוף פעולה יוצא דופן בתחום הכלכלי: שרי החוץ של שתי המדינות חתמו על הסכם סחר חופשי באזור הגבול המשותף, הטומן בחובו גם ביטול מכס על העוברים והשבים בגבול.

כתבות נוספות בנושא:

ארדואן: פצצות זרחן ירדו כמו גשם על ילדים תמימים בעזה

לבני: "שיתוף הפעולה הצבאי עם ישראל - חשוב גם לטורקיה"

שר החוץ הטורקי: מקווה לחזור לדיאלוג עם ישראל

פרשנות: משבר בין ישראל לטורקיה?

טורקיה החרימה את ישראל - התמרון הבינלאומי בוטל

הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק