חשיפת מנהרה בעזה, ארכיון (צילום: ליאור וענונו ורפאל חיון)
גם מבקר המדינה יחקור, ארכיון | צילום: ליאור וענונו ורפאל חיון

על רקע גיבוש ועדת החקירה של האו"ם, ולנוכח הטענות שעלו בעולם לפיהן ישראל הפרה לכאורה את כללי המשפט הבינלאומי במסגרת מבצע "צוק איתן", החליט היום (ד') מבקר המדינה, השופט (בדימוס) יוסף שפירא, לפתוח בבדיקה בנוגע לתהליך קבלת ההחלטות של הדרג הצבאי והמדיני ואת מנגנוני החקירה של צה"ל והממשלה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

שפירא הורה כי בנוסף לביקורת שנערכת בימים אלו על ידי החטיבה לביקורת מערכת הביטחון בנושא המנהרות, תורחב הביקורת גם לתחומים נוספים כגון היערכות העורף ופעילות פיקוד העורף במהלך ימי הלחימה, בכל הנוגע למדיניות ההתגוננות, מערכות ההרתעה, הפתרונות למיגון אזרחים והטיפול באוכלוסיה באזורי עימות.

הבדיקה תתבצע על פי הדין הבינלאומי תוך התייחסות לפסיקות בית המשפט העליון ומסקנות של דוחות קודמים, כולל מסקנות של ועדה ציבורית אשר בחנה בעבר את מנגנוני הבדיקה והחקירה בישראל של תלונות וטענות בדבר הפרות של דיני הלחימה, וקבעה קווים מנחים לעבודת המנגנונים.

מבקר המדינה יוסף שפירא (צילום: ליאת מנדל)
המבקר שפירא, ארכיון | צילום: ליאת מנדל

במשרד מבקר המדינה מדגישים היום כי בעת האחרונות הגיעו עשרות פניות ותלונות באשר להתנהלות במבצע הדרגים השונים "צוק איתן". "מדובר במטלת ביקורת מורכבת", מבהירים במשרד. לאור זאת הורה המבקר על ביצוע ביקורת בין חטיבתית, דבר שיאפשר בדיקה מקיפה יותר של הנושא.

הבדיקה הפנימית של המבקר תיערך במקביל לכוונת האו"ם לבצע חקירה מקיפה של התנהלות צה"ל במבצע. הבוקר, במהלך מפגש עם ראשי רשויות בדרום, טען שר החוץ אביגדור ליברמן כי לישראל אסור לשתף פעולה עם ועדה מסוג זה, זאת על רקע ההתבטאויות האחרונות של יו"ר הוועדה, וויליאם שאבאס, שמתח בעבר ביקורת על רה"מ ואף סירב לכנות את החמאס ארגון טרור.

השר ליברמן, ארכיון (צילום: רויטרס)
השר ליברמן, ארכיון | צילום: רויטרס

"אנחנו צריכים להתמודד איתם אבל לא לתת לגיטימציה לעוכרי ישראל", אמר שר החוץ ליברמן בפני ראשי הרשויות, "מי ששמע את ההתבטאויות של יו"ר הוועדה נגד ראש הממשלה נתניהו והנשיא לשעבר פרס מבין שאדם כזה לא יכול לעמוד בראש הוועדה".

"שאף אחד לא יבוא בטענות לישראל שהיא לא משתפת פעולה עם אדם כזה, הטעות היא של מי שמינה אותו. אסור שהוא ידרוך במדינת ישראל", הוסיף שר החוץ שהתייחס גם לוועדות הקודמות שהוקמו ומתחו ביקורת חריפה על התנהלות צה"ל. "נדע להתמודד איתם כמו שהתמודדנו בעבר. גם עם ועדת גולדסטון וגם עם ועדת פאלמר משרד החוץ התמודד בעבר בצורה מושכלת".