כותבים כדי להתסיס (צילום: Elena Crk, Shutterstock)
ציוד מעקב אינטרנטי מתקדם הועבר לאירן | צילום: Elena Crk, Shutterstock

ציוד מעקב מקוון נמכר על ידי חברה ישראלית, אלוט, באופן עקיף, לאירן - כך מדווחת היום סוכנות הידיעות "בלומברג". על-פי הידיעה, הציוד של החברה מיוצא לדנמרק, שם הוא מועבר לאיש קשר שמשנה את שם המוצר ומוכר אותו לטהרן. הציוד הטכנולוגי כולל כלים ליירוט דואר אלקטרוני ומסרונים, ואיתור בני אדם באמצעות טלפונים ניידים.

על-פי הדיווח, נציגי מערכת הביטחון, המכס והמסחר הישראליים לא ידעו על הסחר העקיף של החברה עם אירן. מדובר בכשלון של האמברגו על הסחר עם אירן, שכן כל מסמכי הרכישה היו זמינים בדנמרק. הציוד שימש ככל הנראה למעקב אחר אזרחים באירן, תוניסיה, בחריין וסוריה.

רק אתמול הורה משרד הביטחון לתעשייה האווירית ולחברת "אלביט מערכות" לבטל עסקה עם חיל האוויר של טורקיה לאספקה של מערכות מודיעין אווירי בשווי 140 מליון דולרים שנחתמה עוד ב-2009, מחשש כי היא תביא לדליגת מידע בטחוני לגורמים עוינים לישראל.

"העובדה שהמשטרים הרצחניים ביותר משתמשים בטכנולוגיה מערבית בשביל מעכב מדגיה את העובדה שהמסגרות בנוכחיות למניעת הסחר איתם פשוט לא עובדות", אמר ברט סולומון, העומד בראש ארגון "אקסס", שפועל מניו-יורק למען חופש באינטרנט. "כמה אזרחים תמימים בסוריה ובאירן יצטרכו לחכות לארצות הברית ולאיחוד האירופי כדי שיהפכו מילים למעשים?".

ולמדינות המערב יש דרך למנוע את זליגת הטכנולוגיות הרגישות - למרבית החברות שמוכרות ציוד ריגול יש דרך לעכוב אחר לקוחותיהם שלהם. הממשלות יכולות לדרוש מהם לעשות זאת באמצעות הקשחת חוקי הייצוא. "החברות שומרות על קשר עם הלקוחות כדי לספק עדכוני תוכנה ושירותים נוספים, ויכולים גם לאתר את המשתמשים", הסביר ג'ון אולסטיק, מומחה אבטחה אמריקני.

אתמול: משרד הביטחון עצר עסקה עם טורקיה

אתמול פרסמנו כי משרד הביטחון החליט לעצור מכירה של מערכות צילום אווירי מתוצרת התעשיה האווירית ו"אלביט" לכוחות הביטחון באנקרה.

הסיבה למהלך הוא היחסים שמנהלת טורקיה עם מדינות עוינות לישראל, ובראשן אירן. חוזה המכירה נחתם לפני שנתיים, ולפיו התחייבו התעשיות בישראל לספק מערכות צילום אווירי מתקדמות בתמורה ל-150 מיליון דולרים.  ההחלטה להפר את ההסכמות באה גם במחיר תביעות כספיות מצד אנקרה והפסדים שעלול לספוג הצד הישראלי בשל כך.

אספקת הכלים אמורה הייתה להתחיל בימים אלו. כעת, בוחנים במערכת הביטחון אילו מערכות נשק ניתן יהיה בכל זאת למכור לטורקים, בעקבות התמורות שחלו ביחסים עמן.

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "ככלל, משרד הביטחון אינו נוהג לפרט את כלל השיקולים והמידע העומדים בבסיס קבלת ההחלטות בקביעת מדיניות הייצוא הביטחוני. משרד הביטחון מקיים הערכת מצב קבועה עם כל הגופים הרלוונטיים וההחלטות מתקבלות על בסיס מקצועי ובהתאם לשיקולים הביטחוניים והמדיניים".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק