מערכת "כיפת ברזל" יצרה מציאות חדשה בכל הנוגע להתמודדות עם ירי הרקטות מהרצועה. בקרוב ייזכו אזרחי ישראל להגנה נוספת - מפני טילים ארוכי טווח, כשפרויקט "שרביט קסמים" ייכנס לפעילות מבצעית. אלו היו רק חלק מפועלו של אריה הרצוג - שיפרוש מתפקיד ראש מינהלת "חומה" במשרד הביטחון אחרי כהונה של 12 שנים.

פגישה עמו סיפקה הצצה מיוחדת לפרויקט שעליו הוא אמון. ביקור עמו במעבדת הקרב הלאומית חושף את האופן שבו נערכת ישראל להתמודד עם תרחיש האימים של מתקפת טילים על ישראל משטח שכנותיה. בהנחה שמאות רקטות, ארוכות וקצרות טווח, ייעשו דרכן לעבר המדינה - נקבעת תכנית יירוט שמטרתה למנוע מאותם הטילים לפגוע בחיפה, תל אביב ודימונה.

"מערכת הביטחון לא חשבה במשך תקופה ארוכה שהאיום הוא ברמה כזאת שצריך להשקיע בו את הכספים הדרושים כדי לפתח אמצעי נגד", סיפר הרצוג על ראשית ימיו בתפקיד. "לקח לכל הדרגים הרבה זמן להגיע למסקנה שאכן יש חשיבות רבה במערכות הגנה רב-שכבתיות".

הרצוג סיפר כי המציאות הביטחונית המשתנה, לצד פיתוח שאורך זמן רב, מהווים מהמורות בדרך להשלמת הפרויקט: "איומים ארוכי טווח שישנם היום מאירן - אנחנו חזינו שזה יקרה לפני כעשר שנים. כשהתחלתי, לפני 12 שנים, אני הייתי זה שצריך להסביר למקבלי ההחלטות במדינת ישראל מהו ה'חץ'. היום אני כבר לא צריך".

"האירנים טובים מאוד"

למרות הפיתוח המואץ של המערכות לנוכח התגברות האיומים, הבהיר הרצוג כי זה שנשקף מהרפובליקה האיסלאמית מהותי למדי. "ברמה המדעית, האירנים טובים מאוד", הוא הסביר. "יש להם יכולת לקלוט טכנולוגיה, להפוך אותה למוצר משלהם אותו ברמה שהיא בהחלט גבוהה מאוד".

עלות הפרויקט, שנאמדת במיליארדים, ממומנת לא רק מכיסו של משלם המסים הישראלי - אלא גם מזה של האמריקני. הרצוג הסביר כי הקשר עם וושינגטון בתחום זה הוא בעל חשיבות רבה: "לא חשוב איזה ממשל יש בארצות הברית או איזה הרכב יש לקונגרס שם - אנחנו מקבלים תמיכה מדהימה".

בסופו של דבר, מדובר בקרב מוחות מול מפתחי התעשיות הביטחוניות בארץ, באירן ובסוריה. הרצוג עוזב את תפקידו כשהוא שבע רצון מיכולותיה של ישראל. "אין ספק שאנחנו מובילים", הוא אמר. "המערכות שאנחנו מפתחים משוכללות מאוד, סיכויי ההצלחה שלהן גבוהים מאוד ואני מקווה שנמשיך להיות מובילים לאורך כל הדרך וגם בעתיד".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק