כך נראה האזור בשנת 2004 (צילום: גלובל סקיוריטי)
כך נראה האזור בשנת 2004 | צילום: גלובל סקיוריטי

תמונות חדשות שהגיעו לידי חדשות 2 באינטרנט חושפות לראשונה את מתקן הגרעין האירני הסודי שממוקם כ-120 קילומטרים מערבית לבירה טהרן. המשטר האירני קיווה להמשיך לשמור על המתקן בסוד, אולם רגע לפני שבנייתו מושלמת, הוא נחשף על ידי גורמים באופוזיציה באירן.

כך נראה האזור השנה, 2010 (צילום: גלובל סקיוריטי)
כך נראה האזור השנה, 2010 | צילום: גלובל סקיוריטי

כשמשווים את התמונות מ-2004 לצילומי הלוויין מ-2010 ניתן לראות בבירור שינוי משמעותי בפני השטח. משמרות המהפכה החלו בהקמת האתר כבר בפברואר 2005, וכ-85% מבנייתו כבר הושלמה. שם הקוד שלו הוא 331, ומיקומו המדויק הוא סמוך לעיר אביאק. כ-100 מיליון דולרים כבר הושקעו בפרויקט השאפתני, ולדברי מומחים המספר עוד עתיד לגדול.

מומחים: מיקומו בעומק ההר מקשה על תקיפה מן האוויר

גישת הפקחים למתקנים נמנעה (צילום: גלובל סקיוריטי)
המנהרות, והסוללות המגנות על המתקן | צילום: גלובל סקיוריטי

המתקן עצמו בנוי עמוק בתוך ההרים, כשמנהרות באורך של מאות מטרים מגנות עליו. בצילומים ניתן לראות כי הכניסה הראשית לאתר היא מנהרה ברוחב של שמונה מטרים, ואורכה 200 מטרים עד להגעה למתקן עצמו. בנוסף ניתן לראות מנהרה אנכית שמשמשת לפליטת חומרים רדיו-אקטיביים. בתוך המבנה עצמו ישנם מתקנים כחשודים כצנטריפוגות. מלבד זאת, נבנו במקום גם ולמות רחבים ומשרדים.

מומחי ביון מערביים שמנתחים את התמונות חוששים שמיקומו, ועובי המנהרות מנטרלים כל אפשרות להרוס את המקום על ידי הפצצה מן האוויר. יתרה על כך, המתחם מוקף במספר סוללות טילים נגד מסוקים שערוכות לפעול נגד כל כלי טיס שיתקרב לאזור.

השלטונות במדינה הפקיעו כ-3,000 דונמים כדי לבנות את המתקן. בסיס של צבא אירן הוא שתומך שבהקמה מבחינה לוגיסטית ומספק למקום מים וחשמל. נתון נוסף שמוכיח כי הפעילות במקום משמעותית הוא הגידול הדרמטי בצריכת החשמל.

סוללות טילים נגד מטוסים להגנה מפני תקיפה אווירית

המתחם עצמו מגודר והכניסה נשלטת באופן בלעדי על ידי כוחות מיוחדים של משמרות המהפכה. מספר מצומצם של אנשים נמצא בסוד העניינים, וכוחות המודיעין האירני עשו כל שביכולתם כדי שדבר קיומו של המקום יישמר בסוד. האופוזיציה באירן היא שחשפה את קיומו לאחר חקירה ממושכת ותוך סיכון עצמי גדול.

צילומי הלוויין מוכיחים מה שידעו בישראל כבר מזמן. למרות טענותיה, אירן מעולם לא הפסיקה לנסות ולהגיע לפצצה גרעינית. אנשי מודיעין טוענים כי הפעילות שמתבצעת במקום עשויה להיות משמעותית הרבה יותר מזו שמתבצעת במתקן בעיר קום. למרות שבניית האתר טרם הושלמה, במקום כבר מוצבים מומחי גרעין אירניים המפקחים על התקדמות הבנייה.

נותר רק לתהות האם הסנקציות שמובילה ארצות הברית אכן יצליחו למנוע את הפצצה האירנית. קיים ספק גדול האם יצליחו מדינות העולם להשיג תוצאות כאשר יישומן של הסנקציות מתקדם בעצלתיים, בעוד בנייתם של המתקנים הגרעיניים מואצת כל העת ומציבה עובדות בשטח