לוחם צה"ל. ארכיון (צילום: חדשות 2)
לוחם צה"ל. ארכיון | צילום: חדשות 2

לוחם מחטיבת גולני שנפצע במהלך מבצע "עופרת יצוקה "ברצועת עזה, לא הצליח להתאושש מהמראות הקשים שחווה בשדה הקרב. המצב הקשה אליו נקלע הוביל אותו לנסות לשים קץ לחייו מספר פעמים. בשלב מסוים, ד', ערק מצה"ל, חי ברחובות ולבסוף ריצה עונש מאסר. כעת, חמש שנים בדיוק לאחר המבצע, נחשף סיפורו האישי בתצהיר שהגיש למשרד הביטחון בו הוא מבקש הכרה כנכה צה"ל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ד' הוא בן למשפחה מרובת ילדים ולאם חד-הורית שנולד באתיופיה ועלה לארץ בשנת 1991. על אף רצונו לעזור לפרנסת המשפחה לאור מצבה הכלכלי הקשה, החליט להתגייס לצה"ל ולא הסתפק בתפקיד עורפי.

"רציתי להיות לוחם", כתב ד' בתצהיר. שלושה חודשים לאחר הגיוס הועבר לחטיבת גולני כדי לעשות את המסלול בדרך לסיכת הלוחם. על אף שסבל משברי מאמץ קשים, ביצע את המוטל עליו ללא דופי. כאשר החל מבצע "עופרת יצוקה" ברצועת עזה, נטל ד' חלק בפעילות כמו יתר חבריו ליחידה.

"ראיתי מול עיניי חיילים נהרגים"

"הייתי עד לפציעות קשות של חבריי מרסיסים", שחזר ד' בתצהיר שמסר. "ראיתי מול עיניי את החיילים נהרגים ואחרים שהיו רחוקים יותר פצועים וזועקים לעזרה. באחד מימי הלחימה נפגעתי מפגיעה ישירה של פצמ"ר. סבלתי מחתכים בכל גופי ומהשלכות ההדף . למרות פציעתי, קמתי על רגליי וטיפלתי בחבריי שכן החובש היה רחוק מאיתנו. חבשתי אותם מכל הרסיסים שחדרו לתוך גופם עד שיבוא הצוות הרפואי לחלץ אותם". ד' אף ציין כי היה עד ל"זוועות נוספות" אך אינו יכול לעלות אותן על הכתב "שכן הדבר משתק אותי".

בהמשך טוען ד', כי לאחר המבצע החל לסבול מנדוני שינה, חוסר תאבון ואף החל לחשוב אל האפשרות כי ישים קץ לחייו. לדבריו, בקשותיו לעבור מהגדוד בו שירת - נענו בשלילה והמחשבות האובדניות הפכו מוחשיות כאשר בלע עשרות כדורי שינה וכי רק בנס האירוע נגמר בשלום.

תקיפת צה"ל ברצועה, ארכיון (צילום: רויטרס)
תקיפה בעזה. ארכיון | צילום: רויטרס

"בספטמבר 2009, משראיתי כי אינני מקבל כל מענה למצבי הקשה ומשלא יכולתי עוד להתמודד, ערקתי מצה"ל", כתב. "במשך שנתיים הייתי עריק, הסתובבתי ברחובות רוב היום, ישנתי במקלטים, לא עבדתי או למדתי, לא קיבלתי טיפול רפואי וקיבלתי אוכל מחברים". בהמשך טען ד' כי הוא ניסה להתאבד פעמיים נוספות, אך ניצל ואובחן כמי שסובל מפוסט טראומה.

מקווה לסיוע ממשרד הביטחון

בית הדין הצבאי החליט להקל עמו ולמרות עריקותו, ד' נשלח ל-13 ימי מאסר בלבד. בהחלטת בית הדין נכתב כי: "הטראומה אשר הובילה למצבו הנפשי של הנאשם עניינה בפעילות מבצעית של יחידתו במסגרת מבצע "עופרת יצוקה". במהלך הפעילות נפגע הכוח מפגיעת פצמ"ר וחיילים בסביבתו של הנאשם נפגעו. מדובר בהפרעת דחק פוסט טראומתית שמקורה בפעילות מבצעית".

כעת מבקש ד' סיוע ממשרד הביטחון באמצעות עו"ד אלי סבן, מומחה לתביעות אנשי כוחות הביטחון. הוא ציין בתצהירו את הכאבים הפיזיים מהם סובל ברגליו, אך יותר מכל הוא מתקשה להתמודד עם מצבו הנפשי. "אני סובל ממצוקה נפשית שמתבטאת בעיקר בקשיי שינה. לא יכול להיות בקרבת אנשים ומתבודד, לחוץ וחרד ובעיקר קשה לי לדבר על המצב הנפשי. כיום אינני מטופל מבחינה זו בעיקר בגלל העלויות הגבוהות".

אין תמונה
עו"ד אלי סבן

עו"ד סבן ציין כי אילו מפקדיו של ד' בצה"ל היו ערים למצבו בזמן אמת, ניתן היה לסייע לו ובכך למנוע את עגמת הנפש שחווה בעבר ונאלץ להתמודד בימים אלה. "מדובר בלוחם שסיכן את חייו למען המדינה בעוד בביתו שלו המצב היה קשה וכולי תקווה שהמדינה תדע להעניק לו סיוע רפואי הולם שידו אינה משגת", טען סבן.