מלחמת האזרחים בסוריה כבר גבתה את חייהם של יותר מ-80 אלף בני אדם והיא ככל הנראה עדיין רחוקה מסיום. כתוצאה, המתיחות בגבול הצפון נמצאת בשיא, והלחימה במקרים רבים גולשת אל הצד הישראלי. אז מה השתנה בצד השני של הגבול?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"מה שהשתנה ברמת הגולן בשנה האחרונה זה בעיקר האיומים", סיפר מפקד חטיבת הגולן אל"מ אריק חן. "השינוי המשמעותי שחל פה, הוא בכניסת מורדים ושליטתם, בעיקר כאלה שמזוהים עם הג'יהאד העולמי. זה משנה בעצם את מפת האיומים למרחב רמת הגולן", אמר.

קרוב לגבול נמצאת עמדת או"ם שאמורה לשמור על השקט. "אין פה או"ם", מבהיר מפקד חטיבת הגולן. לדברי אל"מ חן, במקום נמצאים מורדים שחטפו את אנשי האו"ם שהיו בעמדה. "זו דוגמה להעמקת ההתבססות של ג'יהאד עולמי במרחב חזית רמת הגולן", הסביר, "יש עוד לא מעט דוגמאות כאלה במרחב. ברור שבסופו של יום, הדבר הזה יופנה גם אלינו".

שוב: נפילה ברמת הגולן (צילום: חדשות 2)
"מחפשים את המפגע". גבול סוריה | צילום: חדשות 2

"המורדים לקחו טנקים כשלל מצבא אסד"

המורדים הלכו והשתכללו מאז תחילת הלחימה. כיום, יש למורדים כבר טנקים ויכולת להעביר אנשים ממקום למקום - איום אמיתי שמתגבש ליד רמת הגולן. "הם מתאמנים, ונערכים כל פעם להתקפות שלהם מול הצבא הסורי", אומר מפקד חטיבת הגולן. הוא מספר כי המורדים מתרגלים כיבוש שטחים וגם מתאמנים בשטח בנוי. "יש להם יכולות של טנקים, אותם לקחו כשלל מהצבא הסורי. עם זאת הם פועלים אל מול הצבא הסורי כדי להרחיב את השליטה שלהם ואת האחיזה שלהם במרחב רכס ג'מלא, וגם במקומות אחרים במרחב החיץ", הוא מציין.

השינוי בצד השני מחייב לא מעט שינויים גם בצד שלנו. הבסיס לכל יהיה יכולת מודיעינית טובה יותר, כזו שתאפשר לאתר, לחקור ולמנוע פיגוע. מפקד פלוגת איסוף קרבי, רס"ן ניר מגידיש מסביר על ההיערכות: "אנחנו אוחזים בכל דבר שנע בשטח, מחיה ועד רכב. חוקרים כל אירוע כזה. אם בעבר היינו עוקבים אחר הצבא הסורי, היום אנחנו מחפשים את המפגע, המחבל הבודד שיגיע לגדר, יניח את המטען וינסה לחדור לתחומי מדינת ישראל".

אם פעם התצפית היתה מבט ממוקד באתר או במקום אחד. חיבור מכ"מים לתצפיות פותח את השטח כולו ומכאן בא הביטוי - אחיזה מודיעינית של השטח. "אנחנו יודעים לאתר מאיפה נורתה אש, לאן זה נופל ומי ביצע את הירי", מוסיף רס"ן מגידיש, "בהתאם אנחנו מכווינים על זה בנקודת ציון מדוייקת - מטרה".

צפו בסיפורים המעניינים של 5.3 לאורך השנים (צילום: AP)
"לא רוצים הסלמה". טנקים בגבול, ארכיון | צילום: AP

"לא רוצים לפתוח חזית מול הצבא הסורי"

לכולם ברור שגבול רמת הגולן עומד בפני שינוי. מערכת שליטה מודיעינית זה כמובן לא הכול. לאורך הקו נבנות גדרות חדשות שהן מכשול, בדומה לזה שנבנה בגבול סיני. אבל ירי תלול מסלול כמובן יעבור את הגדרות וההבנה מרחיקת הראות קובעת שזה יכול לקרות.

"הרצון שלנו והכוונה שלנו היא לא להסלים ולא לפתוח חזית אל מול הצבא הסורי", מבהיר אל"מ חן, "עם זאת, יש שני מקרים שבהם אנחנו בוחרים לפעול ולהפעיל כוח מאוד מדויק ונקודתי. כאשר יש סכנה ומבצעים ירי לעבר כוחותינו - ופוגעים, או כאשר מפריעים לנו בחופש הפעולה בגדר, ופועלים נגד מרחב ההגנה שלנו".

יש גם מבט לעומק סוריה. "אני בטוח שאם פותחים את חזית רמת הגולן לפעילות חבלנית עוינת, התגובה לא תהיה רק בחזית רמת הגולן", אומר מפקד חטיבת הגולן, "את זה צריך להבין מי שפותח את החזית לפעילות חבלנית עוינת, כפי שעשה השלטון הסורי לפני שלושה שבועות". הוא מעריך כי זה זה הכיוון שאליו השלטון הסורי הולך, ולזה צה"ל ערוך כל העת.

מה מתכננים המורדים הלאה? אל"מ חן מסביר כי הכוונה של המורדים היא בעיקר לחבר בין ביר-עג'ם לג'ובתה אל-חשב, מאחז מורדים נוסף. "מה שמפריד ביניהם זה קוניטרה. הרצון שלהם זה להגיע למצב של חיבור בין מרחב ביר-עג'ם לג'ובתה, ולפתוח את המרחב לשליטה של המורדים", אמר.

יומיים אחרי שהמשפטים האלו נאמרו, זה התגשם. התקפה גדולה, שמבחינת התנהלותה תואמת את מה שנאמר. כוח גדול של מורדים נכנס לקוניטרה שעל שפת הגבול. הצבא הסורי ריכז כוח טנקים וארטילריה, ואחרי כמה שעות של התכתשות, חזר הצבא הסורי לאחוז במעבר הגבול. האתגר האמיתי יהיה לאתר ניסיונות של בודדים לבצע פיגוע. זה ממתין כבר מעבר לפינה.