מסע חושפני ומרתק אל "האוזניים של המדינה": לפעמים, כשאתם נוסעים בכבישים, במיוחד בנתיבי איילון, תוכלו להבחין בהן מרחוק. הן אולי נראות כמו אנטנות רגילות, אבל מה שהרבה לא יודעים שאותן אנטנות, שאלפים מהן פרוסות ברחבי הארץ, משמשות את מערכת הביטחון של ישראל לאיסוף מודיעין ממדינות אויב רבות בעולם - 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לראשונה, התיר אגף המודיעין של צה"ל לחשוף את היחידה שעומדת מאחורי האנטנות האלה - זו שמפתחת אותן, מתקינה אותן, משכללת ומתקנת אותן בעת הצורך. היחידה, שבסיס האימונים שלה הוא בבסיס האם של יחידת ההאזנות 8200 בגלילות, מונה מאות חיילים, אנשי קבע ואנשי מילואים שפועלים כל העת להסיט את האנטנות במידת הצורך ולהתקין עליהן ציוד מסווג, שעליו לא ניתן לפרט.

הם נוסעים בכל הארץ ומבצעים עבודות בגבולות ישראל, כשהמטרה ברורה: המשך זרימת המודיעין הקריטי ליחידות השונות של אמ"ן. לפני כשבוע הצטרפנו לאימון טיפוס והתקנת ציוד של היחידה. מדובר בפעילות, יש לומר אקסטרימית, לעתים בגובה של מאות מטרים, אבל החיילים והחיילות שמגיעים ליחידה, כולם בעלי פרופיל 64 ומעלה ובעלי חוש טכני וידע מוקדם, נהנים מכל רגע - גם בשל העובדה שהם מבינים את חשיבות עבודתם למען ביטחון המדינה באופן שוטף, ובעיקר בזמני מלחמה.

במלחמת לבנון השנייה, לדוגמה, אז נורו מטחים כבדים של מרגמות לעבר הצפון, היו גם האנטנות תחת אש ועל הכוונת של האויב. לחלקן נגרמו נזקים, שקיבלו טיפלו מיידי על מנת לצמצם את הפגיעה באיסוף המודיעיני הקריטי בזמן הלחימה. על מנת להגן על החיילים, במיוחד אלה שפועלים בלילה בשביל הסוואה מרבית, מציידים אותם בשכפ"צים ובאפודים קרמיים.

קולטים אותות (צילום: דו"צ)
קולטים אותות | צילום: דו"צ

מכוונים את האנטנות וקולטים אותות

היחידה עובדת בשיתוף פעולה הדוק עם יחידות המודיעין השונות ולפי דרישתן. כך למשל, אם יש יעד מסוים שצריך להביא ממנו מודיעין, המידע המסווג מועבר למי מאנשי היחידה והוא בודק איך ניתן להשיג אותו באמצעות האנטנות - שהכל תלוי במיקומן ובמערכות שיש עליהן. והדיוק חשוב במיוחד.

"לרוב אני יודע מה השימוש של האנטנה - אבל יש פעמים ששומרים את זה מאיתנו בסוד", מודה א', חייל ביחידה. "אני לא מפחד - זה בעיקר כיף, חשוב ומאתגר כי אנחנו יודעים שיש לנו השפעה גדולה בקצה".

נושא הבטיחות בשטח הוא לא רק סיסמה. המפקדים דואגים כל העת שכל מי שעולה למעלה מאובזר ומצויד בהתאם. "חשוב להקפיד על דגשי בטיחות", מבהיר בפני החיילים המטפסים מפקד בית הספר לטיפוס של 8200. "יש להישאר עם הקסדות ולא להגיע לאזורים מסוכנים - כי ציוד יכול ליפול".

החיילים מצדם רק מחכים לרגע של הטיפוס על האנטנה עד הפסגה - שם הם אומרים שנמצאת "הבריזה הכי טובה והנוף הכי הכי של כל גוש דן". ויש חלוקת תפקידים ברורה: חלק מהחיילים מתקינים את האנטנות, אחרים מתקנים אותן ויש כאלה שפורסים ומכוונים אותן לפי הצורך. גם אנחנו, כשעלינו למעלה, ראינו את הנוף המרהיב, והרגשנו את הפחד שהם חווים כל הזמן מחשש לנפילה.

מאות אנטנות ברחבי הארץ (צילום: דו"צ)
מאות אנטנות ברחבי הארץ | צילום: דו"צ

בשנים האחרונות: עוד מאות אנטנות הותקנו

"אנחנו פועלים בכל מיני אתרים בארץ לטובת סיגינט (אותות תקשורת אלקטרוניים של האויב ופענוחם - מ.ח) של יחידה 8200", מספר לנו סגן-אלוף י', ראש ענף מערכות שטח ומכניקה. "כל אנטנה יכולה להגיע למרחק אחר והן בגובה משתנה. אנו קולטים ומשדרים סיגנלים של האזנות". לפי י', רוב המודיעין של ישראל מתבסס לבסוף על מידע ואותות שמגיעים דרך אלפי האנטנות שפרוסות בכל רחבי הארץ - ועל כן החשיבות הרבה ביחידה.

"להיזהר כשעולים לגובה" (צילום: דו"צ)
"להיזהר כשעולים לגובה" | צילום: דו"צ

"הן מאפשרות לנו להתמודד עם הזירות השונות", הוא מבהיר ומוסיף כי בשנים האחרונות הותקנו עוד מאות אנטנות, זאת כחלק מההשקעה הרבה של ישראל באיכות ואיסוף המודיעין. כשניסינו לברר אילו, ענה סא"ל י' בחצי חיוך: "יש מספר סוגים, כמו אנטנות לוויניות וטקטיות - ועוד כאלה שלא ניתן לפרט עליהן".

רס"ם ע', ראש צוות ביחידה, משרת כבר 14 שנים במקום - ומאוהב בתפקיד. הרומן שלו עם התחום החל כאשר התקינו אנטנה ביישוב שלו בצפון, ממנו כבר עבר לטובת המשרה. "יש המון עבודה ועובדים בלילות, אבל אין פחד כי אתה חי את השגרה", הוא מציין בסיפוק ומוסיף: "יוצא לך גם לטייל המון בארץ ואנשים מתפלאים שזה מה שאנחנו עושים".

"החיילים האלה עושים משהו הירואי", מסכם סא"ל י'. "יש סיכון בעבודה אבל היא חשובה וזה מדרבן אותם לעבוד טוב יותר ואני מאמין שהתחום רק ימשיך ויצבור תאוצה".

לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv