צה"ל פעל כשורה באירועי המשט הטורקי - כך קובעת ועדת טירקל במסקנות הדוח שלה, שיוגשו בשלושה פרקים מפורטים ביום ראשון הקרוב. הוועדה הוקמה ביוני בשנה שעברה בעקבות האירועים, על מנת לבחון את האירועים וכן את חוקיות הסגר על רצועת עזה.

בדוח הוועדה יטענו החותמים עליה - עמוס חורב, יעקב טירקל, ראובן מרחב פרופסור מיגל דויטש
וכן קן ווטקין (לשעבר הפרקליט הצבאי הראשי של קנדה) וחתן פרס נובל לשלום הלורד דיוויד טרימבל מצפון אירלנד - כי הסגר הימי על עזה חוקי וכי בהטלתו ישראל עמדה ישראל בכל הסטנדרטים והמשפט הבינלאומי.

לא הגיעו להעניק סיוע הומניטרי

החשוב במסקנות הוועדה הוא, שלצד החברים הישראלים בוועדה - חתומים על מסקנותיה גם משקיפים זרים שהוכרו על ידי הקהילה הבינלאומית. במסקנות יודגש כי לישראל הייתה זכות מלאה לאכוף את הסגר שהוטל על הרצועה. בפרק נוסף של הדוח, שיוקדש לתקרית "המרמרה" ב-31 במאי, ימתחו חברי הוועדה מעט ביקורת על התנהלות צה"ל בתקרית, אך בשורה התחתונה יצדיקו אותה ויקבלו אותה.

הפרק השלישי של הדוח יוקדש לזהותם של פעילי ארגון ה-IHH, על סיפון ה"מרמרה". חברי הוועדה ידגישו בדוח כי חברי הארגון לא ניסו להגיע לרצועת עזה על מנת להעניק סיוע הומניטרי, כי אם באו מראש על מנת ליצור פרובוקציה - כמי שמבקשים להגיע למאבק אלים מראש.

ספינת ה"מרמרה" - עכשיו המוזיאון

"סיור לימודי" על סיפון ה"מרמרה" (צילום: אתר IHH)
מטיילים ב"מרמרה" | צילום: אתר IHH

בינתיים, בארגון ה-IHH ממשיכים להנציח את אירועי המרמרה. ספינת הסיוע הטורקית עליה התעמתו פעילי הארגון עם לוחמי השייטת פותחת שעריה בפני מבקרים. מאז ראשית השנה סיירו על סיפון הספינה, העוגנת בימים אלו בנמל סרייבורנו שבאיסטנבול אלפי בני אדם - והיא הפכה לאחת האטרקציות התיירותיות בעיר.

באתר האינטרנט של ארגון ה-IHH פורסמו תמונות רבות של אלפי המבקרים, מטיילים בחלקיה השונים של הספינה. "האלפים הפוקדים את הספינה מתפללים לעילוי נשמתם של תשעת ההרוגים הטורקים, בתקרית שאירעה ב-31 במאי 2010", נכתב באתר.

למבקרים בספינה ניתנת האפשרות גם לכתוב בספר זכרונות. "אנחנו מודים לכל אלו המגיעים ומזדהים עם מאבקה ההומניטרי של ה'מרמרה'", הודיע ה-IHH. "אנחנו מקווים שהתמיכה והדאגה תמשיך ותגדל. כל צעד שאנחנו עושים הוא משמעותי עבור עצמאותם של הפלסטינים ומסגד אל-אקצה".

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק