שר הביטחון אהוד ברק דרש היום בדיון מיוחד בוועדת הכספים תוספת של 35 מיליארד שקלים לתקציב המדינה על פני חמש השנים הקרובות. את הדברים אמר בתגובה לבקשה לקצץ 2.5 מיליארד שקלים בתקציב הביטחון - לפי המלצות ועדת טרכטנברג.

"אני ממליץ להרחיב את מסגרת ההוצאה בכ-0.9% מהתמ"ג, שזה בערך 7 מיליארד שקל בשנה", אמר ברק. "אני במחלוקת עם האוצר ואני לא מייצג את הממשלה. המצב המהותי מחייב הגדלה כזו על פני חמש שנים, קרי 35 מיליארד על פני החומש הקרוב. זה מחייב תוספת להקצאה של ועדת טרכטנברג".

שר הביטחון לא חושש מהגדלת הגירעון של מדינת ישראל, וטוען שגם מביני עניין טוענים כמוהו. "לכל מי שמאיים עלינו אימים וטוען כי זו 'התאבדות', זה לא נכון. ההיפך הוא הנכון. זו לא רק העמדה שלי, שאני לא כלכלן. חלק מגדולי וחשובי הכלכלנים בעולם, כולל זוכי פרס נובל. הם חוזרים ומזהירים את המדינות באירופה, לא ליפול תחת בהלה של 'מלכודת הצנע'. זה עלול להוביל לדבר ההפוך".

"ישראל עומדת בפני צומת הכרעות חשוב"

"גם המחאה דורשת משאבים" (צילום: AP)
"גם המחאה דורשת משאבים" | צילום: AP

לדברי ברק, ישראל נמצאת "בצומת הכרעות חשובה מאוד. המצב הגיאו-אסטרטגי וגם הכלכלי, הפנימי והעולמי, ייחודי שלא ראינו כמוהו. מצד אחד, האביב הערבי, הטלטלה במדינות ערב, לצד השינויים שקשה לחזות את סופם של העמים והמשטרים - הם יוצרים אתגרי ביטחון חדשים. החמאס בעזה, חיזבאללה בלבנון ואירן ברקע. ויש איומים נוספים".

לטענתו, הגידול בתקציב הביטחון לא צריך לבוא על חשבון ההוצאות התחום החברתי אלא להיפך. "חווינו את המחאה החברתית, אחד הדברים החשובים והמרגשים שקרו בארץ. לא הייתי מזלזל על שיח ציבורי ופוליטי, פשוט וישיר, ענייני. המחאה החברתית דורשת מאיתנו כהנהגה תגובה, ואני חושב שאנו חייבים להיערך לכך. גם המחאה הזו, דורשת משאבים".

ברק ציין שתוספות הכסף לא נועדו רק לתחמושת. "בתוך תקציב הביטחון יש לנו עין על הגמלאים שלנו, עם קצבאות נמוכות מאוד אחרי שנות רבות של שירות. יש גם את האלמנות, את היתומים ואת הנכים. גם להם אנו חייבים לדאוג", הוסיף ברק. "דוח טרכטנברג ירד עלינו ומזכיר מאוד את הטיפול בתקציב שנתי. עכשיו זה נקרא דוח טרכטנברג, אז קראו לזה תקציב 2012. לצערנו, כל הדברים קורים במקביל למשבר כלכלי, שאין כדוגמתו מאז שנות ה-30 של המאה הקודמת".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה לדבריו של ברק כי "משמעות הצעתו של שר הביטחון היא שעבוד עתידה של מדינת ישראל לחובות עצומים, וסכנה ליציבותה הכלכלית. אחד העקרונות המרכזיים שהביאו את ישראל ליציבות היא מדיניות פיסיקאלית אחראית ושמירה על מסגרת התקציב. בנקודת הזמן הנוכחית, נוכח המשבר הכלכלי בארה"ב ואירופה, מדינת ישראל נדרשת לשמור על מדיניות כלכלית זו".

רוצים לקבל עדכונים שוטפים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק