ארכיון (צילום: לע"מ)
"מהפרויקטים המורכבים בתולדות המדינה". הג | צילום: לע"מ

מאז ההחלטה על בניית הגדר בגבול ישראל-מצרים עובדים במשרד הביטחון במרץ כדי להקים את מה שמוגדר "אחד הפרויקטים הגדולים שנבנו בארץ מאז קום המדינה". היום, בתום שנתיים וחצי של עבודה מסכמים שם את הקמת הקטע המרכזי של הגדר, ואומרים כי בתוך כחודשיים היא תושלם סופית עם בניית 12 ק"מ של גדר באזור הרי אילת.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

230 ק"מ של גדר מתוך 242 ק"מ, נבנו עד היום, ודרשו לא פחות מ-45 אלף טונות של ברזל, וכמויות עפר שוות ערך ל-1,670,000 משאיות. מטרות הגדר, על פי הגדרות הממשלה היו עצירת כניסת מסתננים, מבריחים וגורמי טרור. בין היתר נטלו חלק בהקמתה יותר מ-100 קבלנים, 600 קבוצות עבודה, מאות כלים כבדים ולמעלה מ-1,000 עובדים.

הגדר עצמה, כך טוענים במערכת הביטחון, מונעת באופן כמעט הרמטי מעבר דרכה או טיפוס מעליה. מאז הקמתה היא מעוררת עניין רב ברחבי העולם - בקרב מדינות שמתמודדות עם תופעות דומות של הסתננות והברחות. היא מורכבת מגדר תיל, דרכי פטרולים וטשטוש, וכן מרכיבים טכנולוגיים כמו אתרי איסוף, מכ"מים ומצלמות.

פתרון מהיר בתנאי שטח קשים

במשרד הביטחון מספרים גם על הקשיים ההנדסיים עליהם הצליחו להתגבר כדי להשלים את המשימה. בתוואי שתוכנן לה ישנם כ-250 נחלים וואדיות, בהם 2 הנחלים עם הספיקות הגדולות בישראל: נחל פארן ונחל ניצנה. "נחלים עוצמתיים אלה חייבו מציאת פתרונות הנדסיים יוצאי דופן, ושיטות בנייה מתוחכמות שיבטיחו את עמידות הגדר והמכשול לאורך זמן", הסבירו אנשי מערכת הביטחון.

מסתננים בגבול ישראל-מצרים (צילום: רויטרס)
נועדה לפתור את בעיית המסתננים | צילום: רויטרס

בנוסף, היו בתוואי הגדר גם סוגים רבים אחרים של קרקע וטופוגרפיה: החל מאזור החולות, אזורים מישוריים ועד לרכסי הרים המתנשאים לגובה של 900-1000 מטרים וכן הרי אילת.