נועם רון ומשפחתו (צילום: אלבום פרטי)
נועם רון ומשפחתו | צילום: אלבום פרטי

שנה בדיוק עברה מאז שמסוק הקוברה של חיל האוויר התרסק בשדות ‏קיבוץ ‏רבדים, והביא למותם של אנשי צוות האוויר סא"‏ל ‏נעם רון ‏ז"‏ל ‏ורס"‏ן ‏ארז ‏פלקסר ‏ז"‏ל. אלא שמשפחתו של רון זועמת על רשויות הצבא שלטענתם מתעלמות מפניותיהם על רקע אפליה בכספים למשפחות חללי המילואים, ובפרט משפחתם. אחיו יוני רון גם הביע ביקורת על כך שהמשפחה לא קיבלה את הדוח על האסון והביע זעם על כך שהמשפחה גילתה שגופתו לא נותחה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הבוקר (ו') נערכה אזכרה בבית העלמין ברמת השרון אליה הגיע גם מפקד חיל האוויר אלוף אמיר אשל ובכירים נוספים בצה"ל. אחיו של הטייס שנהרג, אמר בפני מאות המשתתפים: "זו אחריות של מפקד חיל האוויר שאם הם לא מטפלים בזה הם יכולים לשים את המפתחות. נעם לא היה עושה את זה. על אנשי המילואים לחשוב פעמיים לפני שהם באים לשירות בשל האפליה". באשר לדוח הוא ציין: "לאחר שראש מבק"א דיבר על נתיחה שביצעו לנעם, בכירים בצה"ל ובכללם הרב הראשי אמרו שלא הייתה שום נתיתה אז קשה לי לקבל את ממצאי החקירה".

בשיחה עם חדשות 2 Online בתום האזכרה, הוא ציין כי מפקד חיל האוויר "חש לא בנוח", על רקע דבריו - אך לא שוחח איתו. "שני אבות שכולים של טייסים הגיעו אלי ואמרו לי שאני צודק בכל מילה ועוד רבים חיזקו את ידיי", ציין.

"זו שנה ‏שצה"‏ל ‏לא ‏רק ‏שלא ‏טיפל ‏באפליית ‏חללי ‏מילואים ‏ובני משפחותיהם, ‏אלא ‏גם ‏לא ‏שילם ‏למשפחות ‏השכולות ‏בהתאם ‏לחוקים ‏במדינת ‏ישראל", כתב במכתב האחרון ששלח לרמטכ"ל גנץ, יוני רון, אחיו של נעם ז"ל.

לדבריו, הוא שלח מספר מכתבים לרמטכ"ל ולדרגים נמוכים יותר, אך זכה להתעלמות, זאת למרות שבצה"ל טוענים כי השיבו לפניותיו ומתקיים עמו קשר רציף. הוא, יחד עם חברי משפחה נוספים של אחיו טוענים כי לא מועבר תשלום באופן שוויוני למשפחות של חללי המילואים. "‏לא ‏רק שלא ‏משלמים, אלא מזלזלים באופן ‏בוטה ‏במשפחות ‏השכולות, ‏ואנו ‏לא ‏היחידים ‏שזוכים ‏ליחס ‏מזלזל".

"לא טיפלו באפליה" (צילום: באדיבות המשפחה)
"לא טיפלו באפליה" | צילום: באדיבות המשפחה

"זוהי הלנת שכר"

לדברי המשפחה, לפני כחמישה חודשים וחצי מזכירת הפיקוד העליון הבטיחה להם שבהוראת הרמטכ"ל הנושא ייבדק לעומק - אך אלה לא קיבלו תשובה. "אי ‏התשלום ‏כחוק ‏מהווה ‏הלנת ‏שכר ‏לכל ‏דבר ‏ועניין ‏על ‏כל ‏המשתמע ‏מהוראות ‏חוק ‏הלנת ‏שכר", ציין יוני במכתבו.

מבירור שערכה המשפחה, תשלום הקצבאות של אכ"א למשפחת קצין המילואים שנהרג הוא בעל מגבלות רבות וקיזוזים משמעותיים אשר מפלה ומקפח ביחס לתגמול ביטוח לאומי לאדם שמת כתוצאה מעבודתו ו/או חיילי קבע. בהמשך לפניותיו החלו בצה"ל לעסוק בסוגיה הסבוכה.

נעם ז"ל, שבמותו היה בן 49, היה מוביל בטייסת במשך עשרות שנים, ביצע אלפי ימי מילואים לאורך השנים והשתתף בפעילויות מבצעיות רבות.

הלוויתו של רון לפני כשנה (צילום: חדשות 2)
הלוויתו של רון לפני כשנה | צילום: חדשות 2

גורם צבאי: "אנו מטפלים בסוגייה"

גורם צבאי ציין כי בשנה האחרונה התנהל קשר רציף וישיר של גורמי צה"ל עם מר יוני רון, וכי רק בשבוע שעבר גורם בכיר בלשכת הרמטכ"ל היה איתו בקשר בנושא זה, ועדכן אותו על הטיפול בפנייתו.

נציין כי התשלומים והקצבאות למשפחות חיילי צה"ל בסדיר ובמילואים נעשים בהתאם לסמכויות הניתנות למערכת הביטחון על פי חוקי מדינת ישראל. במקרה המדובר, שאריו של החלל מקבלים את התקרה המקסימלית של הקצבאות המתאפשרות בחוק.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "צה"ל משתתף בצער המשפחה ונמצא עמה בקשר רציף. מטעמי צנעת הפרט וכבוד המשפחה לא ננהל את הדיון באמצעות כלי התקשורת אלא במישרין".

לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv