עבדאללה ברגותי, האסיר הבכיר ביותר של חמאס בכלא הישראלי, טוען היום בבית המשפט המחוזי בחיפה שראש הממשלה בנימין נתניהו הוא שטירפד את עסקת שליט. ברגותי, המורשע ברצח 67 ישראלים הוסיף כי ישראל וחמאס חתמו על מסמך ראשוני לפני שלושה חודשים - ואז התחרט ראש הממשלה הישראלי.

נפסלה כניסת קרובי משפחתו (צילום: פוראת נסאר, חדשות 2)
ברגותי, היום בבית המשפט | צילום: פוראת נסאר, חדשות 2

"אני מבקש יום יום שתהיה עסקה, אבל הסיבה היא ברורה - נתניהו לא רוצה את העסקה", אומר ברגותי המרצה בבית הכלא בישראל עונש של 67 מאסרי עולם. " אבא של גלעד שליט, נעם שליט, מפחד לדבר על זה. הוא מפחד להגיד מי אשם. הוא לא רוצה להגיד שנתניהו אשם", מוסיף ברגותי.

יש הטוענים כי ברגותי הוא אחת הסיבות שעסקת שליט לא יוצאת לפועל. מצד אחד, מדובר במחבל שאחראי לפיגועים הקשים ביותר שידענו, ולרציחתם של 67 ישראלים. מהצד השני, הוא ממוקם בראש רשימת המשוחררים של החמאס. "השם שלי הוא הראשון בשמות של אסירי חמאס. קודם מרוואן ברגותי, אחר כך אחמד סעדאת ובסוף עבדאללה ברגותי", הוא אומר.

"אנחנו לא מתנהגים לאסיר שלנו בצורה לא טובה"

מאז נעצר לפני שבע שנים הוא נמצא בבידוד, והיום ביקשה המדינה להשאיר אותו שם. בדיון בבית המשפט גילה ברגותי, לפחות לדבריו, מדוע התפוצצה עסקת שליט לפני כשלושה חודשים. "ישראל מסכימה לעסקה. חגי הדס חתם, גם המתווך הגרמני חתם, אבל מתי שלקחו הרשימה מצד חמאס לצד של נתניהו, הוא התנצל, התלבט והלך זיגזג", טוען ברגותי. "נתניהו לא רוצה לעשות את העסקה. יש לו הרבה דברים שהוא עסוק בהם. הוא עסוק ב'קדימה' ובהרבה דברים חוץ מהעסקה".

למרות שברגותי נמצא כבר זמן רב בבידוד, הוא מעודכן לדבריו במצבו של השבוי הישראלי גלעד שליט. "המצב שלו לפי מה שאני יודע הוא מאה אחוז. הוא אוכל ושותה ויש לו חדר. אנחנו לא מתנהגים לאסיר שלנו בצורה לא טובה", טוען ברגותי. בתשובה לשאלה אם שליט יהיה זכאי למשפט כפי שבית המשפט בישראל העניק לברגותי את ההזדמנות, הוא ענה: "קודם שתהיה לנו מדינה - אחר כך נעשה משפט".

לדברי ברגותי יש רק פתרון אחד לכך שהעסקה תושלם. "צריך לשבות חיילים נוספים", הוא אומר. "לא משא ומתן ולא שום דבר אחר".

בישראל אומרים בתגובה כי עבדאללה ברגותי כלל לא נמצא ברשימות האסירים של חמאס, לא כיום ולא בעבר. לדברי גורמים המעורבים במשא ומתן דבריו של ברגותי הם מעין ניסיון שלו לאותת לחמאס שלא ישכחו אותו מאחור. בימים הקרובים צפוי המתווך הגרמני להגיע לאזור כדי להמשיך לדון בפרטי העסקה ובתשובת חמאס.