בשנת 1972, בזמן מלחמת ההתשה, פיקד יוני נתניהו ז"ל על מבצע של סיירת מטכ"ל לחטיפת קצינים סורים. רק בשבועות האחרונים התגלתה הקלטת התחקיר המבצעי שבה נשמע קולו של נתניהו ז"ל. אחיו, ראש הממשלה בנימין נתניהו, שמע לראשונה את ההקלטה - 42 שנה לאחר האירוע - והתרגש עד דמעות: "העליתם את זה מהעבר, זה דבר מדהים, זה הקול שלו".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בשנת 1970 נפלו שלושה טייסים ישראלים: בועז איתן, פנחס נחמני וגדעון מגן - בשבי הסורי, לאחר שמטוסיהם הופלו. על המבצע הצבאי שנועד להביא לשחרורם פיקד יוני נתניהו, ומהפרשה הזו נותרה הקלטת קול של נתניהו ז"ל, שאחיו, בנימין ועדו, זכו לשמוע בפעם הראשונה 38 שנים אחרי מותו ב"מבצע אנטבה".

"לא ידעתי בכלל שזה קיים", אמר עידו בתדהמה, ואחיו ראש הממשלה הצהיר בבטחה: "זה חיתוך הדיבור שלו. הקול הוא קצת מעומעם, אבל זה הקול שלו".

"מבחינת ההיערכות, השטח שנמצא כאן היה עם די הרבה ערבים שעבדו בשדה והסתובבו", נשמע קולו של יוני בתחקיר המטכ"לי. "על הכביש, בנקודה שהיינו מתוכננים לעשות את החסימה עצמה, ישבו שלושה ערבים שני גברים ואישה, וסך הכל הם היו די אדישים לכל מה שהתרחש כאן. הם הסתכלו עלינו, הסתובבנו קצת בחוץ וניסינו להפגין אדישות".

נתניהו (צילום: חדשות 2)
"זה דבר מדהים". נתניהו | צילום: חדשות 2

"יוני ידבר על המבצעים שלו? ממש לא"

לאחר שהניסיונות להגיע לעסקת חילופים לא הצליחו, החל הצבא לתכנן מבצעי חטיפה של בכירים סורים, כדי להפוך את עסקת השבויים ליותר אטרקטיבית עבור הסורים. אהוד ברק, אז מפקד סיירת מטכ"ל, חשף לראשונה את הרעיון הנועז שעלה ונדחה: "הכנו מבצע מוסף ורכוב כדי לחטוף קצינים סורים ממועדון קצינים קרוב לדמשק". לבסוף הוחלט על מבצע חטיפה בדרום לבנון, שהיה יותר ריאלי, ליד הכפר עייתא א-שעב, שבו קצינים סורים ערכו מדי פעם סיורים.

ברק היה מפקד הסיירת, יוני היה המפקד בשטח, ושני אחיו - בנימין ועידו - השתתפו גם הם. כך התנהלו שלושה מבצעים, כשרק השלישי הצליח. למרות טביעת האצבע המשפחתית על המבצע המורכב, האחים לא דיברו ביניהם על פרטי המבצע: "תגיד אתה רציני, יוני ידבר על המבצעים שלו? ממש לא", הבהיר בנימין, "כבר עברנו למבצעים הבאים".

"היו כל כך הרבה מבצעים, ובדרך כלל ניסו להפריד בינינו כמיטב יכולתם של המפקדים. היינו שלושה אחים ביחידה קטנה מאוד", הוסיף. גם ברק נזכר ש"היה לנו כלל שלא מכניסים את שלושתם. הם לא היו האחים היחידים - גם לי היה עוד אח ביחידה, היו זוגות אבל לא הייתה שלישייה. וזה היה יוצר מצבים לא נעימים, בעיקר בין יוני לביבי, כי בדרך כלל היינו לוקחים רק אחד מהם, אבל פה היה מבצע יותר גדול".

מתגעגעים וזוכרים. בנימין ועידו נתניהו (צילום: חדשות 2)
מתגעגעים וזוכרים. בנימין ועידו נתניהו | צילום: חדשות 2

ראש הממשלה: "נדהמנו, לא ידענו שזה קיים"

המבצע, שזכה לשם "ארגז שלוש" יצא לדרך והצליח: חמישה קצינים סורים מדרגת סא"ל ועד תא"ל נפלו בשבי. יש מעט תמונות מן המבצע הזה, ויוני מופיע רק באחת מהן, כאילו באקראי, אך גם הקלטה של התחקיר, בו נשמעים קולותיהם של ברק ושל יוני ז"ל, שרדה מאז. "הקול הוא לא בדיוק הקול של יוני, כי הקול שלו כמובן זכור לנו היטב. אני חושב שגם המהירות לא נכונה, אבל זה כנראה עבר שיבוש עם השנים", אמר עידו עם שמיעת ההקלטה הנדירה.

"על הכביש התמקמנו כמו שתכננו, עכשיו, כשהייתי כאן. בתכנון הראשוני תכננו להישאר באזור שני הרכבים ולא להתפרס יותר מדי בשטח, כדי שנהיה מוכנים לנתועה מהירה וכי חשבנו שהם יבואו צפופים", הוסיף יוני בתחקיר. "את כל הכוח של דני פרשתי כאן בתוך השיחים, מול המקום של המערה במתוכנן. אמרתי לו שיתפרש הרבה יותר למטה כדי שנתפוס מרחק, אם הם באים 400 מטר מאחור שגם עליהם נוכל להשתלט ושהם לא יהיו רחוקים מדי".

כיצד האחים לא שמעו את ההקלטה עד כה? "חיפשנו, אבל אני לא ידעתי שהדבר הזה קיים, ועכשיו אני מבטיח לך שאני הולך לחפש", הכריז ראש הממשלה, ששמע את אחיו כפי שזכר אותו: "מאוד מדויק וגם מאוד ישר, שומעים איך הוא מיד פועל וחותך את הדברים בצורה מאוד מדויקת".

"נדהמנו", הודה בגילוי ראש הממשלה עם תום ההאזנה. "דברים כאלה קיימים, ויכול להיות שיש עוד דברים, אבל המבצע הזה, שבו יוני פיקד על הכוח שתפס את הקצינים הסורים, הביא לכך שהטייסים שלנו שנמוקו אז בכלא סורי שוחררו". אחיו עידו סיפר כי רק לאחרונה נמצא "באיזו מגירה ביחידה" פנקס בו כתב יוני את פרטי מבצע אנטבה ותיעד את ההכנות.

בנימין ויוני נתניהו ז"ל (צילום: חדשות 2)
בנימין ויוני נתניהו ז"ל | צילום: חדשות 2

"אם יש למישהו הקלטה, תביאו"

יוני נתניהו נפל לאחר ארבע שנים, ב-1976, במהלך המבצע המבריק באנטבה שהוא היה בין מוביליו, לשחרור בני ערובה שנחטפו. "אין לנו הקלטות של יוני, יש לנו בסך הכל הקלטה אחת שלו מהטלוויזיה הישראלית אחרי מלחמת יום הכיפורים, אולי דקה", הדגיש ראש הממשלה. "מעת לעת מתגלה גלויה או איגרת - זו פעם ראשונה שמתגלית הקלטה, ואולי לא פעם אחרונה. אם למישהו יש משהו - תמונה או מכתב או הקלטה - זו בקשה אישית מאיתנו: תביאו", הוסיף.

נקודה נוספת העולה מההקלטה מלמדת כי פעם מדינת ישראל פעלה אחרת על מנת להשיב שבויים, וגם חטפה בכירים סורים כדי להשיג את המטרה. מה השתנה? ראש הממשלה טען כי "במקום שאנחנו יכולים לפעול אנחנו פועלים. תאמין לי, אנחנו פועלים בהרבה דברים שגם לא יודעים אותם ואולי לא יידעו אותם גם בעוד 42 שנים".

את ההשוואה בין מבצע "ארגז שלוש" לסוגיית שחרור גלעד שליט דוחה נתניהו: "אם היינו יודעים היינו עושים, הבעיה הרצינית היא שלא ידענו. אני חושב שטוב שיש את הסטנדרט הזה, כי הוא אומר לנו - אם אתה יכול לבצע, אז בצע". לדבריו, גם בדיונים על שליט עלתה האפשרות לחטוף בכירים: "עלו הרבה יותר מזה, וזה נשקל לא פעם ולא פעמיים. אני לא רוצה להיכנס לשאלות המבצעיות. הרי בסופו של דבר אתה רוצה להוציא את החטוף חי".