המרגל האירני, ארכיון (צילום: תקשורת שב"כ)
"התמונה מורכבת". עלי מנצורי | צילום: תקשורת שב"כ

שעות ספורות לאחר הפרסום על מעצרו של עלי מנצורי, אזרח אירני הנחשד בריגול בישראל, טוענות עורכות דינו מיכל עורקבי וענת יערי מהסנגוריה הציבורית, כי על פי הידוע להן, "מדובר באיש עסקי בלגי שאינו מונע מאג'נדה אנטי-ישראלית או פרו-אירנית". הן טוענות עוד, כי "התמונה מורכבת בהרבה מזו שמצטיירת כעת".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"החשוד נעצר לפני שבועות ספורים והיתה מניעת מפגש עמו עד 20 בספטמבר", אמרו עורכות הדין. "הדברים יתבהרו בבית המשפט לאחר שיוגש כתב אישום ויתאפשר לנאשם להסביר את עמדתו".

בסנגוריה הציבורית מתחו ביקורת על כך שבמשך יותר משבוע מנעו מהחשוד להיפגש עם עורכי דין ואמרו כי מועד הפרסום של הפרשה אינו מקרי - בעת שמתקיים שיח ציבורי נרחב על יחסי ארה"ב-אירן.

צילום אזור הבידוק בנתב"ג (צילום: תקשורת שב"כ)
תיעד את נתב"ג | צילום: תקשורת שב"כ

נשלח להקים חברות קש שישמשו בסיס לפעילות חשאית

מוקדם יותר היום הותר לפרסום כי שירות הביטחון הכללי, בפעילות משותפת עם משטרת ישראל, עצר לפני כשבועיים את עלי מנצורי, מרגל אירני שנשלח לישראל על ידי משמרות המהפכה. ברשותו נמצאו, בין היתר, צילומים של שגרירות ארה"ב בתל אביב. בחקירתו עלה כי הוא גויס על ידי היחידה למבצעים מיוחדים של משמרות המהפכה - הגוף האחראי לפיגועי טרור רבים ברחבי העולם. 

מנצורי, אזרח בלגי ממוצא אירני, גויס על פי החשד על ידי משמרות המהפכה באירן ונשלח לישראל כדי להקים בה חברות עסקיות שיוכלו לשמש בסיס לפעילות חשאית של מנגנוני השלטון של הרפובליקה האסלאמית נגד אינטרסים ישראליים ומערביים. בתמורה לפעילותו הובטח לו סכום של מיליון דולר.

על פי שירות הביטחון הכללי, מנצורי נולד וחי עם משפחתו באירן עד שנת 1980, אז היגר לטורקיה וחי בה עד לשנת 1997, עת הפך לאיש עסקים. בשנה זו קיבל ויזה ועבר להתגורר בבלגיה. בהמשך, בשנת 2006, קיבל גם אזרחות בלגית לאחר שנישא לאזרחית בלגית. באותה שנה החליף את שמו לאלכס מאנס כדי לטשטש את זהותו המקורית.

צילם שגרירות ארה"ב בת"א (צילום: תקשורת שב"כ)
צילם את שגרירות ארה"ב בת"א | צילום: תקשורת שב"כ

מנצורי ביקר בישראל ביולי 2012 ובינואר 2013

בחקירתו בשב"כ סיפר כי בשנת 2007 שב למולדתו וניסה להרחיב את פעילותו העסקית, תוך שהוא מתגורר לסירוגין באירן, בלגיה וטורקיה. לאורך השנים, נוהלו עמו מגעים מצד גורמים שונים במנגנוני השלטון, ובראשית 2012 קיבל הצעה מפורשת מטעם משמרות המהפכה לפעול בישראל. הוא אמר לחוקרים כי הונחה על ידי מפעיליו להקים בישראל תשתית עסקית, שתספק מסווה לפעילות המודיעין האירני ותשמש את הגורמים האירנים לצרכים שונים באזור.

בשל כך, הוטל על מנצורי לבקר בישראל, לקשור קשרים עסקיים ולחתום על חוזים שיאפשרו פעילות עסקית ממושכת. מנצורי ביקר בישראל פעמיים בעבר: ביולי 2012 ובינואר 2013, לביקורים קצרים בשליחות מפעיליו במודיעין האירני. ביקורו הנוכחי והאחרון החל ב-6 בספטמבר והסתיים עם מעצרו בנמל התעופה בן גוריון, בליל 11 בספטמבר.

בעת מעצרו, נתפסו אצל מנצורי צילומים רבים של אתרים שונים בישראל ובהם בניין השגרירות האמריקנית בתל אביב. בחקירתו בשב"כ, פירט בפני החוקרים לגבי תהליך גיוסו והפעלתו במשך חודשים ארוכים על ידי גורמי המודיעין האירנים וכן מסר פרטים רבים אודות מפעיליו ודרכי ההתקשרות ביניהם.

אירני עצור בישראל בחשד לריגול - הסיקור המלא:

הסוכן התחזה: "חברה מס' 1 באירופה"

סוכן מודיעין אירני נעצר בישראל