פינוי בית המריבה. ארכיון (צילום: AP)
כוחות משטרה גדולים, היום ליד הבית | צילום: AP

חילוקי הדעות בין שרי הממשלה והאיומים בפירוק הקואליציה לא מנעו משר הביטחון אהוד ברק לפנות את "בית המכפלה" בחברון, שעורר סערה גדולה בימים האחרונים. כוחות גדולים של משטרה כיתרו בצהריים את הבית והשלימו את מבצע הפינוי של דיירי הבית, שנמצא סמוך למערת המכפלה בחברון.

ההחלטה על הפינוי התקבלה הבוקר, בהתייעצות בין ראש הממשלה נתניהו לברק. שר הביטחון דיווח כי משיקולים מבצעיים יש לפנות את הבית היום. "אלו השיקולים של כוחות הביטחון בשטח", אמר ברק. ראש הממשלה, לדברי גורמים בלשכתו, ביקש שכוחות הביטחון ישמרו על הבית וביקש להבטיח כי אם המערכת המשפטית תקבע כי הם יוכלו לשוב לבית - מערכת הביטחון לא תמנע זאת משיקולי ביטחון. לדברי אותם גורמים, ברק נענה להנחיית ראש הממשלה. נתניהו אמר לאחר מכן: "אמשיך לתמוך בהמשך ההתיישבות ביהודה ושומרון בכלל וביישוב היהודי בחברון בפרט".

מאות שוטרי יס"מ ומג"ב ניצלו את גורם ההפתעה והשתלטו על הבית בתוך זמן קצר. במקביל, בודדו השוטרים את המתחם סביב הבית כדי למנוע מגורמי ימין להפריע לפינוי. לאחר שהושגה שליטה במקום, הורו הכוחות לדיירי הבית להתפנות מרצון, והודיעו כי מי שיישאר בבית יפונה ממנו בכוח.

שוטרי מג"ב, היום מחוץ לבית (צילום: חיים בלייכר - סוכנות תצפית)
שוטרי מג"ב, היום מחוץ לבית | צילום: חיים בלייכר - סוכנות תצפית

דקות ספורות לאחר מכן פרצו הכוחות לבית. למקום הגיעו גם צוותים של מגן דוד אדום שנערכו מחוץ למבנה, אולם כעבור זמן קצר עשרות הדיירים הוצאו מהמבנה ללא עימות עם השוטרים וללא תקריות אלימות. תושבים רבים התגודדו סביב המעגל החיצוני של השוטרים וצפו במתרחש.

שר הביטחון ציין כבר אתמול כי צו הפינוי בתוקף, אך מאוחר יותר הוסכם בישיבה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שבה נכחו גם השרים בני בגין ומשה (בוגי) יעלון, לדחות את פינוי הבית ב-30 יום. אלא שמה שהיטה את הכף היתה ככל הנראה קביעתו של היועץ המשפטי לממשלה, לפיה יש לפנות את המקום לאלתר. היועץ ויינשטיין עמד על כך שאין צורך בהחלטת ממשלה לביצוע הפינוי, וכי הפינוי מתחייב לאלתר נוכח החשיבות בשמירה על שלטון החוק.

ברק: לא ניכנע להכתבת עובדות בשטח

בתגובה למבצע הפינוי אמר שר הביטחון אהוד ברק כי ימשיך "לפעול לשמירת החוק והדמוקרטיה תוך הבטחת מרות המדינה על אזרחיה". שר הביטחון ברק הוסיף כי הבקשה להיתר עסקה וכן חוקיות הרכישה ימשיכו להתברר באופן מקצועי וללא פניות. "לא ניתן לאפשר מצב בו ננקטות פעולות המנוגדות לחוק במטרה לקבוע או להכתיב לשלטון עובדות בשטח", אמר השר.

ממשרד הביטחון נמסר כי "הפינוי בוצע בהוראת שר הביטחון אהוד ברק בהמשך לצו שניתן למתיישבים שפלשו". במשרד המשפטים מבהירים כי פינוי הבית בחברון נעשה לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה עו"ד יהודה וינשטיין, מסר את עמדתו לראש הממשלה ולשר הבטחון לפיה יש לבצע את הפינוי ללא דיחוי.

מרזל:  "הבעיה היא לא ברק, אלא שאין לנו ראש ממשלה"

"הופתענו", הודה פעיל הימין ברוך מרזל בריאיון לחדשות 2 באינטרנט זמן קצר לאחר תחילת המבצע. "לוקחים אנשים על רקע גזעני בגלל שהם יהודים ומפנים אותם. חשבנו שלנתניהו יש מילה בממשלה אבל הוא ודאי לא שולט. אנחנו יודעים שברק שולט ושראש הממשלה הוא לא הראש אלא הזנב. הוא מנהל את הקו נגדנו, ונתניהו כדרכו החלשה בגד בחברון. אנחנו נסמן את האויב הגדול שלנו, הליכוד ובנימין נתניהו".

מרזל ציין כי מחוץ לבית נמצאים מאות שוטרים וחיילי מג"ב לבושי שחורים, כשחלקם פרוסים במעגלים. "הגיעו שישה אוטובוסים והם פרוסים למנוע תגובות. אנחנו נגיב בזמן ובמקום ואיך שצריך. אנחנו לא ממהרים להגיב", הוסיף מרזל. "הבעיה היא לא ברק, אלא שאין לנו ראש ממשלה". את שר החוץ אביגדור ליברמן כינה מרזל "עציץ שיושב בממשלה".

גם ח"כ דני דנון זעם על הפינוי. "צריך לפנות את ברק מתפקידו, לא ראיתי נחישות כזאת של ברק במקרה שיש התיישבות בלתי חוקית של פלסטינים", לדבריו. "אם ראש הממשלה גיבה את ההחלטה הזו של שר הביטחון - ראש הממשלה טעה, אבל לא ידוע לי שהוא עשה זאת".

בהכנת הידיעה השתתף אודי סגל

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק