בצה"ל מדווחים על עלייה חדה במספר ההתאבדויות בשנה האחרונה. על פי הנתונים הרשמיים, 19 חיילים התאבדו במהלך ששת החודשים האחרונים השנה, לעומת 12 מתאבדים בכל שנת 2009.

בעקבות הנתונים המדאיגים העביר המדור לבריאות הנפש הנחיות למפקדים בצבא להגביר את ערנותם כדי למנוע התאבדויות נוספות. בצה"ל מסבירים כי מדובר בסך הכל בחידוד הנהלים הקיימים.

"המפתח: רגישות של המפקדים"

סא"ל במילואים, ד"ר חן נרדי ששימש בעברו כקצין בריאות נפש, מסר בראיון לעיתון 'ידיעות אחרונות' כי "המפתח לבלימת התופעה, הינה רגישות המפקדים לסימנים המוקדמים המגיעים מחיילים בעלי נטיות אובדניות".

עוד הוסיף נרדי כי "בשנתיים האחרונות ישנו 'עליהום' ציבורי על המשתמטים מה שהגביר גם את חשדנותם של קציני בריאות הנפש. המחשבה של אותם קצינים משקפת את הסברה שככל שהם ימנעו נשירה מהצבא כך ייחשבו כאנשי מקצוע טובים יותר. התוצאה היא שהחיילים הזקוקים לסיוע נתונים בלחץ מתמיד מכיוון שלא מאמינים להם שמדובר בבעיה אמיתית".

בשנת 2005 נרשמה עלייה חדה כשלמעלה מ-30 חיילים בחרו לשים קץ לחייהם. אז החליטו בצבא לרענן נהלים ולהוציא הנחיות הכוללות את צמצום אחזקת הנשק בידי חיילים בחופשה וכן צמצום הבירוקרטיה הדרושה לשם פגישה עם קב"ן. בשנה לאחר מכן כבר נרשמה מגמת ירידה במספר המתאבדים שנמשכה למעשה - עד השנה.