על רקע החששות בעולם הערבי מהאפשרות שישראל תנצל את תרגיל העורף הגדול כדי לתקוף בלבנון או בסוריה, מוצא לנכון ראש הממשלה לנסות ולהרגיע. "זה תרגיל שגרתי שנקבע לפני זמן רב", אמר נתניהו בפתח ישיבת הממשלה הבוקר, והוסיף: "זו לא תוצאה של התפתחות ביטחונית חריגה".

"פניה של ישראל לשקט, ליציבות ולשלום, אך אין זה סוד שאנו חיים באזור שיש בו איום של רקטות וטילים", כך לדברי ראש הממשלה. "ההגנה הטובה ביותר היא פיתוח של מערכות ההרתעה וההגנה, ואנו משקיעים בכך תקציבים גדולים".

גם שר הביטחון אהוד ברק התייחס לתרגיל בפתח ישיבת הממשלה. "בפעם הרביעית אחרי מלחמת לבנון השנייה אנחנו מתחילים בתרגיל 'נקודת מפנה 4'", אמר ברק, "כאשר עשרות רשויות ועשרות אלפי אנשי ביטחון והצלה יתרגלו כדי להפיק את מלוא הלקחים".

שר הביטחון הוסיף כי "אין לנו כוונה לפתוח במלחמה, אנחנו חותרים להשיג רגיעה ושלום. מדינה כמו ישראל צריכה להיות מוכנה - ואנחנו מוכנים".

התרגיל הגדול החל הבוקר

תרגיל המפקדות הגדול, "נקודת מפנה 4", החל הבוקר. התרגיל נועד לבחון את מוכנות מערך החירום למתקפת טילים על העורף הישראלי, ולמרות שהוא תוכנן כבר לפני זמן רב, התרגיל מייצר מתיחות רבה באזור.

ישראל הדגישה בפני מדינות האיזור באמצעות מסרים חשאיים כי למרות שהתרגיל יכלול את כל מערכי החירום של מדינת ישראל וידמה נפילה של מאות טילים ורקטות בשטחי ישראל, "פניה של ישראל אינם למלחמה", ואת זאת היא דאגה להעביר לנספחים הצבאיים הזרים באזור ולשלטונות מצרים וירדן.

שיא התרגיל מתוכנן ליום רביעי הקרוב בשעה 11 בבוקר, אז תישמע ברחבי הארץ אזעקה ותושבי המדינה יתבקשו להיכנס למרחבים המוגנים. במידה והכניסה למרחב המוגן כרוכה בשיבוש משמעותי של שגרת החיים, אומרים בפיקוד העורף כי ניתן יהיה להמשיך בפעילות רגילה.

הגופים המשתתפים בתרגיל כוללים את פיקוד העורף, משטרת ישראל, מד"א, מכבי האש, משרדי הממשלה והרשויות המקומיות. תרחישים שונים יתורגלו, כמו טיפול בחומרים מסוכנים, פינוי מוסדות, חלוקת ערכות מגן ואפילו ראש הממשלה יתורגל כשיבקר באחת הערים הגדולות בארץ במהלך התרגיל.

איך נערכים לתרגיל? המדריך המלא