הקים צוות חקירה מיוחד (צילום: דו"צ)
"טרור לכל דבר", גנץ | צילום: דו"צ

שבוע לאחר ההתפרעות האלימה ביצהר, שבה כילו עשרות תושבי המקום את זעמם במוצב צה"ל לעיניהם המשתהות של חיילי מילואים, מתייחס הרמטכ"ל רא"ל בני גנץ לראשונה לתקרית ומכנה אותה "סכנה משמעותית למדינת ישראל".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בריאיון לגלי צה"ל לכבוד חג הפסח, התייחס גנץ גם להחלטה להכניס פלוגה של משמר הגבול לישיבה בהתנחלות שבשומרון בתגובה לפעולות התושבים. "נמשיך לפעול ולהבטיח את הביטחון ואת החוק. הקיצוניות המסוכנת והבלתי קבילה רעה מאוד, אך איננה מייצגת את מרבית המתיישבים ביהודה ושומרון".

הריסת המבנים ביצהר, 2014 (צילום: דובר צה"ל)
ההרס ביצהר, בשבוע שעבר | צילום: דובר צה"ל

"המילואימניקים בשומרון וביצהר בפרט עושים עבודה נפלאה. אנחנו לא צריכים ולא יכולים לקבל סוג כזה של התנהגות. הפשיעה הלאומנית שם מדרדרת לכדי טרור", הדגיש גנץ. "אני כואב בשמם של הלוחמים הפועלים בשטח, שמסכנים את חייהם למען הביטחון וזאת התשובה שהם מקבלים".

הרמטכ"ל הוסיף כי "חשוב שהחברה תוקיר את החיילים. האנשים הללו עושים לילות כימים כדי להגן על הביטחון, מהלוחמים בחזית ועד לאנשים מאחורי המחשבים. מחיילי המילואים ועד אחרון המשרתים בסדיר".

גנץ: "מבצע בלבנון? תרחיש ריאלי"

בריאיון מיוחד לאולפן שישי עוד בטרם התקרית האלימה, התייחס גנץ לאירועים הבלתי פוסקים בכל הגזרות - בסיני, בעזה, בלבנון וכמובן בסוריה. גם לאור השקט היחסי בצפון הוא הדגיש בצורה ברורה כי "אימונים למבצע בלבנון זה דבר ריאלי והכרחי".

"כאן בגולן המראה מעיד איך העולם משתנה. המרחב בדרום הגולן מכיל התיישבות יהודית היסטורית, אחריו היה פה הצבא הסורי וכעת אנחנו מתרגלים פעולה בלבנון. הדבר היחיד שקבוע פה זה הפרחים והצמחים", אומר הרמטכ"ל. "האינטרס של פיתוח הצבא והאנשים הוא לא ללא התייעלות. אנחנו דורשים תהליך של התייעלות מהאנשים, זה לא אינטרס של הרמטכ"ל, זה אינטרס של כל המדינה, לא רק בשבילי. השינויים לא נעשים לצורך השקעה אישית, האנשים מעבר לאתגר המקצועי הם אנשים שפועלים בשליחות, הם מאמינים במה שהם עושים".

לגבי סוריה הגישה שלו מאוד ריאלית: צריך להיערך לכל מציאות, כל הזמן - כמו בעזה. "בעזה יש חמאס, ג'יהאד ושאר ארגונים שחרטו על דגלם מלחמה במדינת ישראל. זה מה שיש שם. צפויים לנו, אני מניח, עוד עימותים ברצועת עזה", הוא מציין. לדברי גנץ, האיומים מעזה ומצפון הם לא מסע הפחדה אלא מציאות אופרטיבית בשטח. "אנחנו מכינים את המעבר משגרה לחירום ומאמינים שיש לנו תשובה לאיומים הללו".

מדרום לעזה, בסיני, המציאות משתנה גם כן. "אנחנו מאוד שמחים על השקט לאחרונה בגזרת סיני אבל לא סומכים עליו. יש לנו קשרים טובים עם המצרים, צריך להיות ערוכים לכל אפשרות. ככל ששיתוף הפעולה שלנו עם המצרים יהיה טוב יותר יהיה פחות צורך לעבוד ליד הגבול, אבל הצבא מוכן לפעול", אומר גנץ על השכנה מדרום.