בזמן שסמח"ט הבקעה סגן-אלוף שלום אייזנר שתועד מכה בקת רובה פעיל שמאל השתתף בתחקיר המסכם של הפרשה בלשכתו של אלוף פיקוד מרכז ניצן אלון, שיגרו עשרות אנשי מילואים אל האחרון, אל הרמטכ"ל ואל שר הביטחון מכתב תמיכה בו.

החתומים עליו שירתו תחת בין 2008-2011 תחת פיקודו של אייזנר, שהושעה מתפקידו עד להשלמת בירור נסיבות התקרית.

"אנו מבקשים להביע את תמיכתנו והערכתנו כלפיו כאדם, כחבר וכמפקד ערכי ומוסרי", הם ציינו - והדגישו: "סא"ל אייזנר הינו מפקד ותיק ועתיר זכויות אשר מילא שורה ארוכה של תפקידים פיקודיים במגוון גזרות במשך כשני עשורים. במהלך כל תפקידיו הקפיד לעמוד בראש חייליו, כפי שעשה באירוע זה גם כן, ולדבוק בביצוע המשימה, תוך הקפדה על ערכי רוח צה"ל".

"הוא נהג ברגישות יתרה כלפי פלסטינים"

חותמי המכתב הבליטו את הדאגה שהפגין אייזנר כלפי האוכלוסיה הערבית בגזרה שעליה הוא מופקד. "הוא נהג ברגישות יתרה גם באירועים יוצאי דופן שעליהם פיקד, דוגמת הטיפול ביולדת פלסטינית בכביש הבקעה שהתרחש לא מכבר".

הם חתמו את המסמך בקריאה שבה ציינו כי "מתוך אמון במערכת הצבאית וכמשרתי מילואים פעילים, אנו משוכנעים כי זכויותיו הרבות יעמדו לצידו בבואכם לדון בצעדים פיקודיים לגביו".

אייזנר תועד חובט בקת רובה בצעיר הדני אנדרס איאס. לפי ההערכה, יוגשו סיכומי בדיקת צה"ל כבר בימים הקרובים לידי הרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ, שיכריע האם לקבל בעקבותיהם החלטות או לא. מהחומר שנאסף עד כה עולה המסקנה שהכוח בפיקוד הסמח"ט לא נערך כראוי מול ההפגנה הפרו-פלסטינית.

בין הממצאים הבעייתיים הוזכרה העובדה שפלוגה של משמר-הגבול, שלוחמיה הועמדו לרשות חטיבת הבקעה כסיוע, לא מילאה את התפקיד שיועד לה אחרי שהוחלט לשחרר את השוטרים לבתיהם בתום פעילות לילית.

בדיקת צה"ל העלתה: המפגינים נקטו אלימות

מסקנה נוספת שעלתה מהבדיקות היא שבניגוד לטענת הפעיל, שהתעקש כי לא הפעיל כוח כלפי הלוחמים, נקטו אנשיו אלימות נגד החיילים. אייזנר עצמו הודה כי שגה בתגובתו ובמעשיו. נוסף על כך, התברר כי גרסה מצולמת של צה"ל לאירוע לא הייתה זמינה - שכן רגעי השיא התרחשו בשלביה המאוחרים של ההתגוששות שנמשכה כשעתיים.

אחרי שהעיסוק התקשורתי בפרשה העלה את שמו לראש הכותרות, ניסה אייזנר עצמו להימנע מלשוחח עם עיתונאים. בשיחה קצרה עם חדשות 2 סיפר: "אני מרגיש לא טוב, אבל מאמין בעצמי ויודע שיהיה טוב".

עם זאת, בתחקיר שקיים עם מפקד האוגדה הוא תיאר בפירוט רב את שרשרת האירועים שהובילה לתקרית: "יצאנו לפנות אירוע חסימת כביש עם 200 מפגינים. הגעתי למקום ואחרי הידברות עמם, הם עלו לאוטובוסים. לפתע הגיחו 50 רוכבי אופניים שצפצפו עלינו ונסעו לכיווננו כדי להתעמת".

אייזנר אמר כי הוא ופקודיו נפלו קורבן לאלימות מצד הפעילים. "מצאנו את עצמנו 12 חיילים מול 50 רוכבי אופניים", הוא תיאר. "הגיעו אלינו שניים שחבטו במקלות ושברו את ידי. אחד חבט בי מאחור. חשבתי שזה אותו בחור בלונדיני, ולכן - כדי להגן על עצמי - הדפתי אותו בנשק. זו בפירוש הגנה עצמית".

על התיעוד שהוצג אמר כי "הסרטים היו ערוכים באופן מגמתי ולא משקפים את האירוע". הוא גם ציין כי ביקש להזעיק לזירה כוחות משטרה ומשמר-הגבול, אולם אלה איחרו להגיע ובאו רק בתום התקרית.  הוא סיכם בכך שהודה כי ייתכן שנפל פגם קטן בהתנהגותו, אך הדגיש כי כל שעשה נועד לסייע בשמירה על הסדר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק