קצת יותר מארבע שנים חלפו מאז אותו בוקר ב-25 ליוני 2006, הבוקר בו נחטף גלעד שליט מהמוצב בכרם שלום. מאז אותו יום, נמצא גלעד בשבי במרתפי החמאס, כאשר מצבו הרפואי והנפשי לא ברור, משפחתו עוסקת ימים כלילות בניסיון לשחררו ומדינה שלמה עוקבת אחרי כל פיסת מידע בנוגע למגעים בניסיון לשחררו.

חבריו של גלעד לבסיס, אלה שבקלות היו יכולים להיחטף במקומו, שמרו עד היום על שתיקה. אחד מהם הוא סלאח פואז, לוחם בגדוד הסיור הבדואי, שלא חזר לתפקוד מלא מאז אותו אירוע. "הייתי לקראת סיום המשמרת שלי", מספר, "ואז החלו ההפגזות".

פואז המשיך ותיאר את הקרב מול אנשי החמאס, שארך כ-30 דקות ובסיומו נחטף גלעד. "הם היו חסונים, לבושים במדי צה"ל", סיפר על מחבלי החמאס, "הם סחבו אותו לתוך שטח הרצועה. אם לא די במראות הקשים שהוא סוחב עימו, פואז נאלץ לפנות את גופותיהם של אנשי החמאס שנהרגו באירוע, וגם של שני חיילי צה"ל: סגן חנן ברק וסמ"ר פאבל סלוצקר ז"ל.

לא הצליח לשאת את המעמסה הנפשית

כלפי חוץ המשיך פואז כרגיל בצבא. הוא לא דיבר עם איש על שאירע, אך כשהתקשה להסתיר את חוסר הריכוז והחששות הלך מיד להיבדק אצל קב"ן - ושוחרר מיידית מהצבא. "שלוש פעמים ביום אני לוקח כדורים", מספר, "זה מה שעוזר לי לישון ולהירגע".

למרות האירועים הקשים שחווה, ולמרות העובדה שמשרד הביטחון קבע לו 50% נכות. עדיין ישנן טענות על הטיפול הלקוי של צה"ל בפואז וחבריו שהיו שותפים לאירוע. "הייתי מצפה שישלחו אותו לקציני בריאות הנפש, לטיפול, על מנת למנוע הידרדרות במצבו", כך אומר עו"ד אלי סבן, המייצג אותו בתביעות מול משרד הביטחון.

סלאח פואז לא לבד

מאז השחרור מצה"ל, פואז ניתק קשר עם שאר החברים שהיו איתו בליל האירוע. הוא חשב שהוא נושא לבד את העול והקשיים. אך מהר מאוד התברר שלא כך הדבר - ישנם לוחמים נוספים מגדוד הסיור הבדואי שנקלעו לאותה מערבולת רגשית, וגם הם סובלים אותה במשך ארבע שנים. כאשר סיפרנו להם שכך הדבר, הם ביקשו להיפגש.

א' וח', סיפרו על מה שעבר עליהם מאז האירוע. "ארבע שנים לא נפגשנו, ופתאום לראות מישהו כזה שלא פגשת הרבה זמן זה קצת קשה בלב". ללוחמים מאוד קשה להתמודד עם העובדה שגלעד נחטף דווקא במשמרת שלהם. "איך אנחנו הגיבורים, ששלטנו במרחב הזה, איבדנו ככה את גלעד". הקושי הגדול שלהם הוא לשאת את רגשות האשם הכבדים - "אין טעם לחיים", מסביר פואז.

כשסלאח פגש את אביבה

במהלך הכתבה, סיפר פואז על הרצון הגדול לפגוש את בני משפחת שליט. הוא עלה לאוהל המחאה בירושלים שם נפגש עם אביבה שליט ועם בצלאל רז, דודו של גלעד, שניסה לחזק אותו. "אתה לא אשם, אתה לא צריך לקחת את זה על הכתפיים שלך, אף אחד לא מאשים אותך ואביבה לא כועסת עלייך". ארבע שנים חלפו מאז אותו יום, ואולי הפגישה הזו תעזור לפואז להתגבר על המראות הקשים ועל הזיכרונות הרעים.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "כנהוג באירועים מסוג זה, מיד בתום האירוע הגיעו גורמי בריאות הנפש, על מנת להעניק סיוע ללוחמים שנזקקו לכך. בהמשך התברר ששלושה לוחמים נזקקים לטיפול וכך אכן היה - חיילים אלה זכו לליווי צמוד של אנשי מקצוע.

ככלל, כוחות הרפואה ובריאות הנפש בצה"ל מגיבים מיד לאחר כל אירוע חריג מתוך כוונה לטפל ולמנוע פגיעה עתידית בחיילים. טיפול של גורמי בריאות הנפש לאחר אירוע, מתבטא בעיקר בליווי של גורם בריאות הנפש את הסגל הפיקודי ואת החיילים שהיו מעורבים ישירות באירוע".