ביקור בגרמניה של אישיות בכירה מישראל הוא אף פעם לא סתם "עוד" ביקור מדיני. המראות, הזכרונות וההיסטוריה תמיד מעניקים לביקור במדינה נופך היסטורי. כשברקע המרוץ הגרעיני של אירן, והענקת התואר "פשעי מלחמה" לפעילותו של צה"ל במהלך המבצע בעזה, נשא היום הרמטכ"ל גבי אשכנזי דברים מרגשים בברלין.

"מתוך לוחות הפלדה הדוממים המונחים על הרציף, עולה קול זעתם של אחינו היהודים שצעדו לתוך קרונות הרכבת, מובלים מוכים ומושפלים", אמר הערב הרמטכ"ל במסגרת טקס זיכרון לזכר קורבנות השואה באנדרטה ברציף 17 בברלין. "זעקתם המהדהדת היא זעקת מחויבותה של מדינת ישראל ושלי. מחויבות לזכור לנצח את הזוועה הנוראה ביותר בתולדות האנושות ולוודא שלעולם לא נקל ראש בזוממי רעתנו, לא נפקיד את ביטחוננו בידי זרים ולא ניתן לאיש לשלוט בעתידו של עם ישראל".

"גם היום, 64 שנים מאז, ממאנת האנטישמיות ליעלם מן העולם", הוסיף הרמטכ"ל ביותר מרמיזה לעבר טהרן. "גם היום מצהירים מנהיגי מדינות בגלוי על רצונם להשמיד את מדינת ישראל ושוללים את זכותו של העם היהודי לקיום לאומי וריבוני".

"עוד לפני דוח גולדסטון צה"ל חקר את עצמו"

גבי אשכנזי בגרמניה (צילום: דובר צה"ל)
הרמטכ"ל עם עמיתו הגרמני | צילום: דובר צה"ל

זמן קצר אחרי פרסום דוח גולדסטון, שתוקף בחריפות את צבאו שלו, התייחס אשכנזי לאלו "שמעניקים לגיטימציה לכל מעשי הזוועה נגד אזרחי ישראל. צבא הגנה לישראל, מגינו של העם היהודי אינו צבא של שוחרי מלחמה, אלא צבא הגנה", אמר הרמטכ"ל. "איננו ששים אלי קרב, אולם, אם תיכפה עלינו מלחמה נעשה כל שנצטרך למען ישבו אזרחי ישראל בבטחה בבתיהם".

"עוד לפני דוח גולדסטון צה"ל חקר את עצמו", אמר אשכנזי כשנשאל איך ינהג במידה והממשלה תחליט בכל זאת להתייחס לטענות המועלות בדוח. "כל החלטה שממשלת ישראל תקבל, צה"ל יהיה חלק ממנה".

הרבה תהו כיצד אם בכלל ישפיע הדוח על פעילותו של הצבא וחופש התנועה של מפקדיו, אבל אשכנזי דווקא הפתיע בהתייחסותו להשלכות הדוח: "אני לא רואה שום השפעה לדוח. במובן מסוים, צבאות אירופה שנלחמים בעירק ובאפגניסטן נתקלים בלא מעט בעיות דומות, ולכן יש לנו לא מעט אתגרים משותפים".

 הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק