5 חשודים נוספים נעצרו (צילום: תצפית)
ההרס הרב ביצהר, אתמול | צילום: תצפית

ראש הממשלה הנחה את שר הביטחון לפעול בכל הכוח, השר לביטחון פנים ביקש מאנשיו להגיב בעוצמה - ותוך קצת יותר מיממה עצרו בלשי מפלג לפשיעה לאומנית וימ"ר ש"י שני חשודים ראשונים במעורבות באירוע החמור ביצהר, שבו כילו מתנחלים את זעמם במוצב צה"ל והחריבו אותו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

אחד החשודים הוא תושב חוות גלעד, בשנות ה-20 לחייו, שנעצר על ידי המשטרה ונלקח לחקירה. החשוד השני הוא תושב יצהר בשנות ה-40 לחייו. במקביל, ממשיכה המשטרה בחיפושים אחר מעורבים נוספים באירוע, שבו לקחו חלק יותר מחמישים מתושבי ההתנחלות שבשומרון.

בעקבות האירועים אתמול ביצהר נערכה ישיבה מיוחדת בלשכת היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין בהשתתפות גורמי צה"ל, המשטרה והפרקליטות. הגורמים דנו בין היתר בתגבור נוכחות כוחות הביטחון במקום, תיאום פעילות בין הזרועות השונות של מערכות האכיפה, תכנון משותף של פעילויות שונות, הקצאת משאבים, ובצעדים הדרושים למאבק בפשיעה הלאומנית.

במהלך הדיון נשמעו סקירות מפי קציני צה"ל והמשטרה, והמשתתפים דנו בדרכים להביא לזירוז וייעול הטיפול בהליכים פליליים המתנהלים נגד גורמים המעורבים בפשיעה זו, ולייצר רף ענישה מחמיר ומרתיע. היועץ המשפטי לממשלה הודיע מתכוון לקיים בתקופה הקרובה ישיבות נוספות בראשותו, להמשך טיפול בעניין.

הריסת המבנים ביצהר, 2014 (צילום: דובר צה"ל)
עצור ראשון בחשד למעורבות במקרה | צילום: דובר צה"ל

המקרה החמור זכה ביממה האחרונה לשלל גינויים - מראש הממשלה, שרים וחברי כנסת ועד ראשי רשויות ביישובי יש"ע. היום התייחס לנושא גם נשיא המדינה שמעון פרס המבקר בסין, וקרא לאחדות במאבק נגד התופעה. "הזדעזעתי לשמוע שקבוצה מסוכנת ופרחחית רוצה לשבור את הדבר היקר ביותר לנו, מבחינת הקיום שלנו, מבחינת הכבוד ומבחינת האחדות", אמר פרס.

לדברי הנשיא פרס, "מוכרחים לשים קץ לתופעה הזו בכל דרך חוקית, בכל דרך אנושית ובכל הדרכים האחרות שישנן. לא היה כדבר הזה ואסור שיהיה עוד. אסור לתת לכרסום הקטן הזה להפוך להיות תולעת בביטחונה של מדינת ישראל".

"ידיד אמת של ההתיישבות". יעלון (צילום: רויטרס)
"טרור לכל דבר", יעלון | צילום: רויטרס

יעלון על האירוע ביצהר: "טרור לכל דבר"

שר הביטחון התייחס גם הוא למקרה, במהלך טקס לקליטת מטוס השמשון בבסיס חיל האוויר בנבטים. "אותה רוח מפעמת שתלווה אותנו גם עתה, שעה שאנו נאלצים להילחם בטרור מבית - באותם פורעי חוק שתוקפים את מפקדי וחיילי צה"ל ומשמר הגבול, מפקדים וחיילים אשר עושים לילות כימים על מנת לשמור על ביטחונה של ישראל וביטחונם של אזרחיה. מדינת ישראל לא תסבול פעילות עבריינית שכזו, שהיא טרור לכל דבר ועניין", הדגיש יעלון.

לדברי שר הביטחון, "אנו משקיעים, ונמשיך להשקיע, את מיטב המשאבים העומדים לרשותנו כדי להילחם בחורמה בתופעות אלו ולטפל ביד קשה בקבוצה קיצונית ואלימה אשר כל קשר בינה לבין מוסר יהודי וערכים יהודיים אינו קיים. מקומם של פורעים אלו לא איתנו. נפעל בכל האמצעים כדי להניח את ידנו עליהם ולהושיב אותם מאחורי סורג ובריח, ולא פחות חשוב מכך - להניח את ידנו ולטפל גם במי שמזין אותם בשנאה ושולח אותם, ולו בקריצה, לבצע את אותן פעולות טרור".

חקירת האירוע: חיילי המילואים נותרו חסרי אונים

מחקירה ראשונית של האירוע, עולה כי חיילי המילואים ששהו במוצב בזמן התקיפה, עמדו מן הצד ולא ניסו למנוע את הפגיעה ברכוש צה"ל. על פי התחקיר, במהלך מבצע הפינוי של המבנים הלא חוקיים שהוקמו בהתנחלות הגיעו 50 מתושבי יצהר למוצב צה"ל שבו שהו באותו זמן שישה חיילי מילואים. המתיישבים הורו לחיילים לעזוב את המקום כדי שלא ייפגעו, ואז החלו להשחית באופן שיטתי את כל הציוד שהיה במקום, שכלל אוהל ומתקנים לאחסון סולר וגז.

עוד עולה כי למרות שברשות החיילים היו אמצעים לפיזור הפגנות, הם לא נקפו אצבע בניסיון להרחיק את הפורעים מהמקום. גורם צבאי בכיר טען מנגד כי כוח המילואים מעולם לא קיבל הנחיה כיצד לפעול כשהאנשים שהוא מגן עליהם תוקפים אותו, ולכן לא ידעו כיצד לפעול. מצה"ל נמסר כי התחקיר של האירוע החריג נמשך.