ארכיון (צילום: AP)
מחסור בלוחמים, אילוסטרציה | צילום: AP

בצה"ל הודו כי במחזור הגיוס האחרון, מרס 2013, חל קושי רב בגיוס צעירים לתפקידי לוחמה, כך דווח ב"מעריב". בצבא טוענים כי בניגוד לשנים הקודמים, לא הצליחו להשלים את פערי הגיוס ונותרו עם מחסור של כמה מאות לוחמים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

באגף כח האדם בצה"ל הסבירו כי פערים בין מכסת המתגייסים לבין הצורך באיוש תפקידי לוחמה קיים תמיד, אולם בכל מחזור גיוס מצליחים בצבא להתגבר על הפער בדרכים שונות. אולם הפעם כך מתברר, התקשו בצה"ל להתגבר על הבעיה ומאות תפקידי לוחמה נותרו בלתי מאוישים. באגף כח האדם הבהירו כי הפער נע בין 100-300 לוחמים, אך יחד עם זאת ציינו כי הוא יקוזז עם מחזורי הגיוס הבאים.

גורמים בצה"ל טוענים כי הם מודעים כבר זמן רב למגמת הירידה במספר המתגייסים. לדבריהם הבעיה נובעת מסיבה דמוגרפית. על פי התחזיות "ל, הבעיה צפויה להיפתר בשנת 2016 אז, על פי הצפי, יהיו מחזורי גיוס גדולים יותר, אליהם יתווספו צעירי המגזר החרדי באופן מדורג.

"ייקח זמן למלא את החוסר"

"יש פער במחזור הגיוס האחרון בין הצרכים של המערך הלוחם לבין המצוי," אמר גורם צבאי, "אבל הפערים יקוזזו בחודשים הקרובים ולא יהיה מצב בו לא יאויישו כל התקנים והצרכים ביחידות הלוחמות. כעת הסיטואציה היא שייקח זמן למלא את השורות ביחידות הלוחמות. בדרך כלל אנחנו מצליחים למלא בסוף את כל התקנים הדרושים, אך המחזור הזה אכן היה מאתגר יותר. בשנת 2016 אנחנו צפויים, על פי התחזיות, לצאת מהבור הזה."

על רקע הנתונים הללו אמר אתמול ראש אגף התכנון, האלוף נמרוד שפר, בעת שנאם במסגרת הכנס השנתי של המכון למחקרי ביטחון לאומי, כי סדר הכוחות של מערך הקרב בצה"ל עומד על כמחצית מגודלו לפני 30 שנה. שפר ציין כי המחסור בחיילים אכן מורגש וכי הירידה בשיעורי הגיוס מהווה אתגר חברתי למדינת ישראל.