ארכיון (צילום: רויטרס)
כיבוש וטיהור עזה היה גובה מחיר כבד מאוד | צילום: רויטרס

מאות חיילי צה"ל הרוגים, חיילים חטופים, אלפי פלסטינים חפים מפשע שמאבדים את חייהם ו-5 לחימה ברצועה: כך שירטטו קצינים בכירים בצה"ל בפני חברי הקבינט המדיני-ביטחוני את התסריט של הרחבת מבצע "צוק איתן" ברצועת עזה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בשבוע שעבר, במהלך אחת מישיבות הקבינט שבה נדרשו השרים להכריע אם להרחיב או לעצור את הפעילות, הציגו בפניהם גורמים בצה"ל את ההתרחשות האפשרית במקרה שבו היו מורים על יציאה למהלך של כיבוש הרצועה.

מאות חיילי צה"ל היו משלמים בחייהם (צילום: חדשות 2)
מאות חיילי צה"ל היו משלמים בחייהם | צילום: חדשות 2

לשרים הוצג תסריט קשה במיוחד לפיו מערכה לטיהור רצועת עזה מעשרות אלפי כלי הנשק, חומרי הנפץ, טילי הנ"ט, הרקטות ו-20 אלף מחבלים הייתה נמשכת לא פחות מחמש שנים - וגובה את חייהם של מאות רבות של חיילי צה"ל - במהלך ההשתלטות על עזה ואחריה. עוד הוצג מצב לפיו חיילים היו נחטפים בידי חמאס, כמו גם גופות חיילים.

חיל האוויר תוקף ברצועת עזה
אלפי אזרחים פלסטינים היו נהרגים | צילום:

לקבינט תואר מצב שבו ייקח שנים רבות לבנות אחיזה מודיעינית ממשית ברצועה - וכי עד אז ישרור שם כאוס מוחלט. אלפי פלסטינים היו מוצאים את מותם במסגרת מבצע כיבוש וטיהור הרצועה, רבים מהם אזרחים חפים מפשע. הגורם הצבאי שהציג את הנתונים לשרים אף הגדיר את המצב ככזה שבו "עוד נתגעגע לדרום לבנון".

במישור המדיני, הייתה עלולה להיות סכנה ממשית להסכמי השלום עם מצרים ועם ירדן - זאת תוך כדי מהומות שהיו מתחוללות בגדה המערבית ובקרב ערביי ישראל. עלותו של מבצע שכזה הייתה עלולה להגיע ל-10 מיליארד שקלים - עלות ישירה למשק. העלות הייתה אף גבוהה ביותר לאחר הקצאת הכספים לשיקום עזה, ואף הייתה עומדת על 15 מיליארד שקלים.

"הנתונים - השחרה של המציאות"

לאחר הצגת הנתונים בקבינט, חלק מהשרים טענו כי המצגת ביטאה מעין 'השחרה' של המציאות - זאת על מנת שיחליטו שלא ללכת למהלך כיבוש הרצועה. הגורמים בצה"ל שהציגו את הנתונים השיבו לטענות ואמרו שזו המציאות שהייתה שוררת בעזה וכי לא מדובר בנתונים 'מנופחים'.

"לישראל אין שום תכנית". ארכיון (צילום: AP)
אף שר לא תמך במהלך כיבוש הרצועה | צילום: AP

לאחר הצגת הנתונים, ראש הממשלה כפה מעין הצבעה וביקש ממי מהשרים שתומך בתכנית להרים את ידו. אף אחד מהם לא עשה זאת - ומכאן ניתן היה להבין שאף אחד מהם לא היה בעד מהלך של כיבוש וטיהור הרצועה.

גורם צבאי בכיר מסר כי התוצאה שצה"ל השיג הייתה תוצאה טובה ובמחיר פחות ממה שסברו בתחילה. לדבריו, בבחירה של בין כיבוש עזה לייבוש חמאס - השרים בחרו נכון.

חברים בקבינט: "הבנו שצה"ל לא רצה להעמיק את המבצע"

בדומה לטענות על "ניפוח הנתונים" על ידי צה"ל במקרה של הרחבת הפעולה, כמה מהשרים החברים בקבינט המדיני-בטחוני תיארו לאורך השבועות האחרונים מציאות לפיה מההתחלה התקבל הרושם לפיו בצבא "לא ששים אלי קרב".

"בדרך כלל במלחמות, הדרג המדיני מאשר 50% ממה שמציע הצבא. כאן אישרנו 120%. מהיום הראשון הייתה תחושה שצריך להאיץ בצה"ל לפעול", סיפרו כמה חברים בקבינט.

כוחות צה"ל יחזרו לעזה? (צילום: AP)
"הייתה תחושה שצריך להאיץ בצה"ל לפעול" | צילום: AP

לאחר שהוחלט על כניסה קרקעית לרצועה, גורם צבאי בכיר צוטט אומר כי על הדרג המדיני להחליט אם מתקדמים או נסוגים. על התבטאות זו אמר אחד החברים בקבינט: "לצבא הייתה לכל אורך הדרך עמדה ברורה מה בדיוק לעשות. המלצת צה"ל הייתה לא להעמיק את המבצע הקרקעי ברצועה. אי אפשר להיכנס לעומק עזה כשהרמטכ"ל לצד ראש הממשלה, ושר הביטחון, לא רוצה בכך".

שלשום אמר קצין בכיר: "היינו יכולים לכבוש את עזה בעשרה ימים, אבל מיטוט חמאס היה אורך שנתיים". חבר בקבינט טוען כי החלק הראשון של המשפט לא נמסר לשרים. חבר קבינט אחר הוסיף כי בקרב רוב האלופים "האווירה היא שרוצים לחזור הביתה בשלום. הרוח במטכ"ל לא תאמה את הרוח בדרגי השטח. אולי צריך לחכות כמה שנים כדי שדור המח"טים שפעל בגבורה בעזה יגיע למטכ"ל וישנה את הרוח שם."