חודש לאחר מבצע עמוד ענן, כינס היום השר להגנת העורף אבי דיכטר את ראשי רשויות הדרום, ראשי המועצות, אנשי פיקוד העורף, נציגי המשטרה, מד"א, מערך הכיבוי ומשרדי הממשלה - על מנת לקיים דיון סיכום והפקת לקחים ממבצע "עמוד ענן".

במרכז הדיון עמדה הנחיית ההתגוננות של האזרחים, שלטענת הנוכחים בכנס הצליחה חיים רבים בימי הלחימה. במהלך הכנס הוצג סרטון המתעד תקרית בה נפצעו ארבעה מתושבי אופקים, כיומיים לפני סיום המבצע. בסרטון, שצולם במצלמות אבטחה בעיר, מתועדת פגיעת רקטת גראד בסמוך לרכב בו נסעו הארבעה. כלקח מהמקרה, הוכח באמצעות הסרטון כי הרכבים שעצרו בסמוך לרכב שנפגע במהלך האזעקה - לא נפגעו כי יושביהם תפסו מחסה בהתאם להנחיות, בעוד שהרכב שנפגע היה דווקא הרכב שהמשיך לנסוע בזמן האזעקה.

בדיון נטען כי תרגיל "נקודת מפנה 6", שדימה רעידות אדמה, הכין את המערכות השונות לרגע האמת בצורה מקיפה ויסודית, והודגש הצורך להמשיך לערוך תרגילים שנתיים בשיתוף משרדי הממשלה.

סוללות נפרסו בדרום (צילום: אלון בסון, דוברות משרד הביטחון)
כיפת ברזל. "כוכבת" עמוד ענן | צילום: אלון בסון, דוברות משרד הביטחון

במקביל, צוין שיפור תפקודה של רשות המסים בשטח ובמטה, בכל הנוגע למתן מענה מהיר לתושבים שרכושם נפגע, אך במקביל צוינה הבעיה שהצוותים בשטח לא עובדים בימי שבת; כמו כן הודגש שיתוף הפעולה של משרדי הממשלה והרשויות מול המשרד להגנת העורף במהלך המבצע.

עם זאת, בין המסקנות המרכזיות עמדו גם הצורך בתגבור אנשי צוותי החירום הישוביים באזורי הדרום, וכן הצורך במהפכה בכל הנוגע לתהליכי פינוי-בינוי ותמ"א 38 - תוך דגש על הסרת חסמים בירוקרטיים המקשים על יישום הרפורמות.