בין המניעים: חטיפת 3 הנערים (צילום: פייסבוק ותצפית)
שלושת הנערים שנחטפו ונרצחו | צילום: פייסבוק ותצפית

18 ימים לאחר חטיפת הנערים שנרצחו, ועדת הבדיקה המשטרתית החליטה על הדחתם של ארבעה קצינים ושוטרים שכשלו בטיפול בשיחה שהתקבלה מאחד החטופים. הערב מתברר שהכשל במוקד ש"י בעת החטיפה גדול עוד יותר מכפי שפורסם, מכיוון שהוועדה קבעה ששוטר השח"ם שקיבל את השיחה הצליח להבין את דברי החטוף שנאמרו בלחישה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בפתח השיחה שהתקבלה במוקד 100 לפני 18 יום נשמעה לחישה ולאחר מכן סדרה של קולות. השוטרת האחראית על מוקד 100 מצטרפת לשיחה. היא קראה מספר פעמים לקול מהעבר השני, ומשלא נענתה ניסתה להתקשר למספר הטלפון, אך נתקלה בצליל של שיחה ממתינה. בסיום השיחה היא מחליטה שלא ממשיכים לטפל בשיחה.

לאחר שתי דקות ותשע שניות השיחה התנתקה, והשוטרת האחראית במוקד שאלה את שוטר השח"ם "מה הוא אמר", ושוטר השח"ם השיב לה: "הוא אמר שחטפו אותו". למרות כל הרעשים והקולות האחרים שנשמעים בקלטת לאחר מכן, הדברים ששמע שוטר השח"ם היו חייבים להדליק נורות אדומות רבות ולגרום למשטרה להבין שמדובר בשיחת מצוקה וחייבים לטפל בה בהתאם:  איכון למכשיר הטלפון, שמיעה נוספת של ההקלטה והקפצה של הכוחות בגזרה.

למרות זאת, רק לאחר כשש שעות - בסביבות השעה ארבע לפנות בוקר - קישור במשטרה בין השיחה לבין תלונות בני המשפחה על היעדרות בניהם, ובשעה זו החלו הסריקות. ועדת הבדיקה שמינה המפכ"ל יוחנן דנינו זמן קצר לאחר המקרה, שמסקנותיה פורסמו היום, מצאה כי נפל כשל חמור בהתנהלות מוקד 100 במחוז ש"י בכל הנוגע לטיפול בשיחה שהתקבלה במוקד, בהקשר של אמות המידה המקצועיות המצופות מבעלי תפקידים בכל הרמות.

הלקחים בתפעול המשל"ט לא יושמו במלואם (צילום: פייסבוק משטרת ישראל)
חקירת המשטרה, ארכיון | צילום: פייסבוק משטרת ישראל

"כשל זה חצה על פניו את שדרת השוטרים, הקצינים והמפקדים הנוגעים בעניין", הדגישו במשטרה. הורי הנערים עודכנו על ידי יו"ר הוועדה, תנ"צ משה ברקת, באשר לממצאיה. על פי הממצאים, שוטר השח"ם, הראשון לענות לשיחת הטלפון, פעל כמצופה ממנו. לעומתו, אחראית המוקד, הממונה על המוקדנים, כשלה כשל חמור במהלך האירוע. "השיחה עברה אליה משוטר השח"ם עם תיאור מדויק של השיחה, היא הבינה במה מדובר", הסבירו היום במשטרה. היא תודח מתפקידה וייבחן אם כלל להמשיך בשירותה.

מפכ"ל המשטרה: "אי מתן מענה הולם הוא אירוע בלתי נסלח"

עוד הוחלט כי מפקד המוקד, שהשאיר את ההחלטה לאחראית, כשל גם הוא בטיפול באירוע. לפיכך החליט המפכ"ל דנינו להדיח אותו מתפקידו. מפקד המשל"ט (מרכז שליטה אזורי) אמנם לא היה מודע לאירוע, אך משום ששוטרים תחת פיקודו לא הכירו את הנהלים הוחלט להדיח גם אותו מתפקידו. בנוסף נרשמה לו הערה שלא תאפשר לו לשמש בתפקיד פיקודי בשלוש השנים הקרובות.

עוד הוחלט כי קצין האג"מ המחוזי, קצין בדרגת ניצב משנה העומד בראש הפירמידה המבצעית שגה בכך שהכפיף את המפקד. הוא יודח מתפקידו כקצין אג"ם ויקבל הערה פיקודית משום שהוא נושא בכל האחריות המבצעית במחוז. רע"ן המבצעים, קצין בדרגת סגן ניצב קיבל הערת מפקד ממפכ"ל המשטרה.

יוחנן דנינו (צילום: חדשות 2)
"כשל חמור", מפכ"ל המשטרה | צילום: חדשות 2

"מדובר בכשל חמור ביותר, הנוגע בטיפול שגוי בקריאת מצוקה של אדם, עת שפנה למוקד 100 של המשטרה, וכשל מסוג זה אסור שיקרה, ואל לנו לעבור עליו לסדר היום", הדגיש היום מפכ"ל המשטרה יוחנן דנינו. "אי מתן מענה הולם לקריאת מצוקה של אדם הינו אירוע בלתי נסלח בכל קנה מידה ויש בו כדי לקעקע בסופו של יום את אמון הציבור במשטרה, שהינו אבן יסוד בפעילות המשטרתית".

מפכ"ל המשטרה הוסיף כי "לבנו עם המשפחות היקרות שער, פרנקל ויפרח. גם בשעה זו אנו ממשיכים לחזק את בני המשפחות אשר נוהגות באצילות מעוררת הערכה, תוך הפגנת תעצומות נפש חריגות בכל קנה מידה, באופן שמחזק ומדרבן את עבודתם של אחרוני השוטרים והמתנדבים".