בשורה לתושבי הדרום והצפון? משרד הביטחון דיווח אמש על הצלחה בסדרת ניסויים במה שמוגדר על ידו כ"שלב קריטי" בניסוי מערכת "כיפת הברזל" שאמורה לתת מענה לרקטות קצרות טווח.

בסדרת ניסויים שנערכה בשתי היממות האחרונות שוגרו רקטות גראד, מהסוג שהתנסה בו העורף הישראלי. המערכת פעלה בהתאם ליעדי הניסוי ויירטה את הטילים. במערכת הביטחון מרוצים מהתוצאות, אשר אימתו את המחקר והסימולציות של המערכת שהוכנו לקראת הניסוי והמשך הפיתוח.

"מדובר באבן דרך חשובה בדרך להבאתה של מערכת כיפת ברזל ליכולת מבצעית במועד המתוכנן", ציינו במשרד הביטחון בסיפוק.

"כיפת הברזל" היא חלק מתוכנית הגנה רב-שכבתית של מערכת הביטחון. המערכת מפותחת על ידי מפע"ת בביצוע של חברת רפאל, אלת"א ואמפרסט.

"פיתוח מערכת הגנה רב-שכבתית נגד טילים הינה משימה לאומית שמטרתה להגיע למצב שרוב מוחלט של הטילים לא יגיעו למטרותיהם", אמר שר הביטחון אהוד ברק, שעודכן על פרטי הניסוי. מנכ"ל משרד הביטחון פינחס בוכריס הוסיף כי הניסוי "מהווה נקודת ציון דרך משמעותית בפיתוח הפרויקט".

המערכה בעזה סייעה לפרויקט

מערכת "כיפת הברזל" (צילום: אתר רפאל)
"כיפת הברזל" | צילום: אתר רפאל

החדשות הרעות הן כי מערכת "כיפת הברזל" צפויה להיות שמישה לא לפני שנת 2010. רבים ביקרו כי החלופה שנבחרה למיגון הרקטות קצרי הטווח היא לא כדאית בעיקר משיקולים כלכליים: הצפי הוא כי כל יירוט טיל יעלה קרוב ל-40 אלף דולר. בנוסף, הצפי הוא כי ייקח למערכת פרק זמן של 15 שניות להגיב לשיגור, זמן שבמקרים רבים אינו מספיק על מנת למנוע את נפילת הרקטה.

סוכנויות הידיעות דיווחו בעבר מפי בכירים במערכת הביטחון כי מומחי התעשיות הביטחוניות של ישראל למדו את מאפייני השיגורים על מנת לשפר את מערכת "כיפת הברזל" שאמורה ליירט טילים קצרי טווח. למעשה, השיגורים נלמדו עוד מתקופת מלחמת לבנון השנייה.

מאות שיגורי הקטיושות מצפון, כמו גם מאות רקטות הקסאם והגראד בדרום, נצפו והוערכו על ידי מתכנני המערכת הביטחונית. מפתחי הנשק למדו את מעופי הטילים, מסלולם הבליסטי והתנהגותם בכל מזג אוויר. כל המידע הזה מוזן לבנק ידע עצום שישמש את המערכת.