שתיים מהחיילות (צילום: באדיבות המשפחה)
החיילות שלא הושבעו | צילום: באדיבות המשפחה

אחרי ההשפלה - מגיע העונש: בעקבות החשיפה בחדשות 2 online, הנחה מפקד אוגמ"ר (אוגדה מרחבית) 80, תת-אלוף רועי אלקבץ, את מפקד גדוד קרקל לעבור היום (ה') בכל אחד מבתי חמש המשפחות של הלוחמות בנות העדה האתיופית שנעדרו מטקס ההשבעה, ולהתנצל. המג"ד ייאלץ להסביר לבני המשפחות מדוע לא חיכה שהחיילות ישובו מחגיגות חג "הסיגד" של העדה האתיופית, וערך את טקס ההשבעה בלעדיהן.  

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במקביל, הורה אלוף פיקוד הדרום סמי תורג'מן לערוך תחקיר של האירוע. גורמים בצה"ל אומרים כי המעשה התקבל בחומרה יתרה, על רקע המאמצים שעושים באגף משאבי אנוש בצה"ל לשילוב אוכלוסיית יוצאי אתיופיה בצבא בצורה שתמצה את היכולות והמוטיבציה של החיילים והחיילות - ולא תיפגע בהם.

הפרשה התרחשה לפני כשבועיים בגדוד קרקל. חמש חיילות בנות העדה האתיופית, שהיו אמורות להישבע אמונים לצה"ל זעמו לאחר שהטקס נערך בלעדיהן. זאת כי מפקדיהם לא חיכו שישובו מחגיגות חג ה"סיגד" של עדתן.

מדובר היה בטקס השבעה של מחזור אוגוסט 2013, שהתקיים בתל ניצנה בדרום ביום החג. למרות בקשות החיילות להזיז את הטקס בשל החגיגות, בצה"ל הוחלט שלא להזיזו מאילוצים שונים. לפנים משורת הדין, סגל החיילות אירגן הסעה עבורן מכספו האישי על מנת שהן ומשפחתן יגיעו לטקס אחרי החגיגות.

החיילות הגיעו בהסעה שיצאה מאזור ארמון הנציב בירושלים, ואספה משפחות נוספות מבאר שבע, אבל אז נדהמו לגלות כי הטקס כבר נגמר. בני משפחות החיילות טענו שבמקום כבר החלו לסדר את הציוד ולהחזיר כסאות.

ארכיון (צילום: דו"צ)
אימון קרקל. ארכיון | צילום: דו"צ

"החיילות שבו יחד עם משפחותיהן לביתן מבלי להישבע, כשהן מרגישות מושפלות. התייחסו אליהן בזלזול, בחוסר כבוד ובחוסר שוויון", סיפר מקורב לאחת החיילות לאחר האירוע. "הדבר היחד שהן רצו הוא להישבע אמונים למולדת כמו כולם, המולדת שהן בחרו להילחם ולהגן עליה, וגם זה נלקח מהן". לטענת החיילות, אם מדובר היה בערב ראש השנה היחס מצד מפקד הגדוד היה אחר.

לאתיופיות הוצע "טקס מזורז"

המשפחות טענו כי מפקד הגדוד הודה בפיהן כי הוא שקיבל את ההחלטה להתחיל בטקס ולא לחכות. החיילות נעלבו בשנית לאחר שהמפקדים הציעו לערוך להן "טקס מזורז" לאחר שהראשון הסתיים מבלי שידעו. 

יושב ראש ועדת המשנה לכוח אדם והכשרות, חבר הכנסת עמר בר-לב (העבודה) שלח, לאחר האירוע, מכתב לרמטכ"ל בני גנץ בו ביקש לערוך תחקיר יסודי בנושא. "מצער מאוד לשמוע שבעוד צה"ל וגופים נוספים מחפשים פתרונות ומשקיעים זמן ומשאבים להתאמת תכניות ייעודיות עבור בני העדה האתיופית, מפקדים מחליטים לערוך טקס כה חשוב ומשמעותי לחיילים שנמצאים במסלול שירות קרבי ביום חג", כתב בר-לב, ששמע על המקרה מאחת החיילות, בוגרת תנועת "אחריי!" אותה הקים.

ניר דבורי על חוסר הרגישות של צה"ל כלפי החיילים האתיופים