ישראל פרצה למחשבי דאע"ש? (צילום: דובר צה"ל)
נשות הסייבר נחשפות | צילום: דובר צה"ל

בשקט מתחת לפני השטח, בצה"ל מתמודדים עם האיום הקיברנטי יום-יום. מי שאחראי על מערך ההגנה מפני תקיפות מחשב ברובו הן נשים, שמספרן במערך מגן בסייבר של אגף התקשוב עולה על 50%. שוחחנו עם 3 קצינות, נשות משפחה - שלא נדיר שמעירים אותן באמצע הלילה בגללל וירוס, או פריצה למחשבים או לאמצעי תקשוב אחרים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

רע"ן הגנה: "האיום הולך וגדל"

בגיל 18 התגייסה סגן-אלוף מ' לממר"ם והוכשרה כמתכננת. היום כשהיא בת 42 היא עומדת בראש ענף ההגנה במחלקת הסייבר של אגף התקשוב. פעם לא היו בכלל מתקפות סייבר, אך כעת האיום רק הולך וגדל וגם האויב משכלל את הווירוסים והיכולות שלו.

"אני חושבת שאנו כצבא מערבי יודעים להתמודד עם האיום טוב, היכולות של הצבא שלנו הן מהמתקדמות", אומרת סגן-אלוף מ' בריאיון לחדשות 2 באינטרנט. "אם לא מצליחים למנוע את המתקפה אז היא פשוט מתבצעת". היא רואה במתקפות עניין שהיא ואנשיה יכולים רק ללמוד ממנו, אך כמובן שבעידן של היום לכל פגיעה במחשבים יש השפעה ישירה על שדה הקרב.

טוענת שראש העיר הטריד אותה מינית. אילוסט (צילום: דובר צה"ל)
"נשים רוצות לממש עצמן". סא"ל מ' | צילום: דובר צה"ל



ככל שחולפות השנים המערך הטכנולוגי בכללותו מכיל יותר נשים - והסיבה? אין תשובה ברורה. "זה לא עניין של חוכמה, אלא עניין של אפשרויות שנפתחות - בנות רוצות לממש את עצמן יותר מפעם, רוצות קריירה", היא טוענת. בקרוב, מערך הסייבר של האגף יורחב, בשל האיום המתעצם, וההבנה של ראשי הצבא כי יש להשקיע בנושא יותר משאבים.

מפקדת חמ"ל הסייבר: "השנה האחרונה - מעניינת"

לרב-סרן ל' תפקיד מורכב גם כן. בכל שעה ויום היא זמינה דרך הטלפון המוצפן שלה, כדי לקבל הודעות ועדכונים על תקיפות אויב במחשבי בצבא או ניסיונות תקיפה. אי שם במרכז הארץ שוכן חמ"ל הסייבר - שאחראי על ניטור וקבלת מידע מגופי ההגנה של ישראל, ועליו היא מפקדת.

היא אמנם לא יכולה לפרט על אירועים ספציפיים שקרו השנה - אך מגדירה את עבודתה "מעניינת". היא רק בת 30, נשואה לעובד בהיי-טק, ועל רוב הדברים היא עושה הוא לא יודע. "לפעמים הוא מתעצבן מזה", היא מספרת. 

רב-סרן ל' הייתה הראשונה לקבל את התפקיד, ברגע שהחמ"ל נפתח. "אנחנו לא יושבים רגל על רגל - יש כל הזמן עבודה, האויב מאתגר אותנו וכך גם אנחנו את עצמנו, באמצעות תרגילים", מספרת ל' בריאיון לחדשות 2 באינטרנט. "אני חושבת שאנחנו יודעים להגיב בצורה טובה, אני לא אתהדר אבל יש לנו יכולות מאוד מאוד גבוהות, אבל יש לנו עוד לאן להגיע, העולם מאוד מתפתח".

גם אצלה בחמ"ל יש רוב נשי, אבל היא מדגישה כי זה ממש לא משנה. "קורה שמעירים אותי באמצע הלילה. יצא לי להגיע בשעות לא סטנדרטיות השנה. כשאני מבינה שיש משהו שהוא מעבר למשהו ה'סטנדרטי', אז אני מתפעלת מרחוק, מאצילה סמכות או שאני בעצמי מגיעה", היא מספרת.

היא מציינת כי ההגנה מסייבר היא קשה יחסית כי חיפוש האויב הוא בצורה רוחבית: "לעומת היריב, שהוא יותר ממוקד ויש לו מטרה, כדי שאני אחפש יריב אני צריכה לחפש בהמון רשתות ותוכנות, אין לי משהו ממוקד".

רמ"ד מבצעים: "יש יותר תקיפות מבעבר"

רב-סרן מ' בת 34, משרתת כראש מדור מבצעים במערך ההגנה בסייבר. היא אחראית על תכלול הפעילויות המבצעיות של המערך, מה שכולל היערכות והתמודדות עם קשת רחבה של איומים. "האיום קיים כל הזמן", היא מצטרפת לדברי הקצינות האחרות. "זוהי מערכה מתמשכת שנמצאת רחוק מאור הזרקורים וסביר להניח שיש אמת בחלק ממה שמתפרסם בכלי התקשורת. מעבר לכך ניתן רק להגיד שרב הנסתר על הגלוי".

כוננות במרכז הסייבר הצבאי (צילום: דובר צה"ל)
"השעות לא סטנדרטיות" | צילום: דובר צה"ל

היא מדגישה כי הם לא "נחים על זרי הדפנה", אלא עובדים מסביב לשעון. "יש יותר תקיפות מבעבר, זה נובע מהשימוש הגובר והמודעות למרחב הסייבר, יותר ויותר גורמים מבינים את הפוטנציאל הגלום בו וכיצד הם יכולים לנצל אותו לטובתם", היא מסבירה.

ואיך יש כל כך הרבה נשים במערך לטענתה? "הלוחמה בסייבר הופכת משמעותית יותר מיום ליום ודווקא כאן נשים יכולות לתרום בצורה משמעותית למאמץ הלחימה של צה''ל, לא רק בתפקידי 'שטח', כמובן שגם היא שהמקצועיות היא החשובה ולא המגדר".

גם בעלה תומך ועוזר - אך לא תמיד יודע על מה היא עובדת. "בהתחלה זה היה קשה, אבל לומדים למצוא את האיזון", היא מסכמת. "לומדים לנצל טוב יותר את הזמן, ואז אפשר גם לבלות זמן איכות עם הילדים, לבלות, לצאת לטיולים וגם לשרת שרות משמעותי, בתפקיד מעניין ומאתגר".