למרות הביקורות במערכת הפוליטית והתסכול של תושבי הדרום, שביעות רצון בצמרת המדינית-ביטחונית מהסכם הפסקת האש עם חמאס. שר הביטחון אהוד ברק, חבר השלישייה המצומצמת שניהלה את מבצע "עמוד ענן", אומר הבוקר בראיון למיכה פרידמן בתכנית "בוקר טוב ישראל" בגלי צה"ל, כי הוא שמח שהייתה כמות מצומצמת של נפגעים הלילה מהמשך טפטוף הירי מהרצועה - עם כניסת הפסקת האש לתוקפה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"'זנב' (טפטוף) הירי בדרך כלל יותר ארוך", אמר ברק. "אני מקווה שאחרי החוויה שעברו חמאס וג'יהאד בעזה, אין להם תיאבון להמשיך להתקיף. בכל פעם שהסבבים מתקצרים, כמו שהיה עכשיו, אין בעיה אלא לפעול. המטרה היא להרחיק ככל האפשר את הסבב הבא באמצעות מכה חזקה על הצד השני".

לדבריו, הפסקת האש כפי שנחתמה לא הייתה צפויה. "לא היה צפי שחמאס יירד על הברכיים", ציין שר הביטחון. "אף אחד לא הניח שהוא ייעלם בפעולה, חוץ מכניסה לעזה. כל מי שחולם בלילה על חוף עזה וסמטאות בית להיא - יש לו את הזכות לכך. אני לא מתגעגע. רק החזרת השלטון בעזה לישראל תמוטט את שלטון חמאס, אבל אני לא בטוח שזה יהיה חכם".

ברק הסביר שגיוס המילואים הנרחב לא היה לשווא. "היינו צריכים להיות מסוגלים לבצע, כי ב'עופרת יצוקה' גיוס המילואים נמשך זמן רב, וב-2006 גויסו המילואים רק אחרי שהכוחות הקרקעיים כבר נכנסו", אמר. "למדנו שהפעלת הכוחות צריכה להיות טלסקופית. כלומר, בעוד הכוח של שלב א' פועל, הכוח לשלב ב' כבר צריך להיות מוכן".

"הלקחים הופקו", חיילי מילואים בדרום (צילום: דו"צ)
"הלקחים הופקו", חיילי מילואים בדרום | צילום: דו"צ

"המחשבה שהעולם מחולק לשחור וללבן ושאנחנו יכולים לתת מכה והצד השני ייעלם, היא לא בוגרת", הסביר ברק. "לא נכנסים להרפתקאות מבצעיות לפי מצבי רוח, בטח לא מצבי רוח ציבוריים, שיכולים להשתנות עם התהפכות הנגמ"ש הראשון או המטען שמופעל נגד כוח בשטח. גם מצב הרוח העולמי יכול להתהפך".

הוא הוסיף כי הסכם הפסקת האש משקף את נכונות הצדדים לקחת על עצמם מגבלות שקשורות למה שיקרה. לדבריו, "אם לא יהיו התקפות לאורך הגבול ולא תהיה שום רקטה, אין בעיה שחקלאים מעזה יעבדו ליד הגדר. אבל אם פעילות חקלאים תנוצל כדי להניח מטענים - אנחנו נבין שזו הפרה של הפסקת האש ונרגיש חופשיים לפעול. זכות ההגנה העצמית גוברת על כל נייר".