האיומים הנשמעים כל העת באשר לאפשרות של תקיפה ונפילות טילים בישראל, מעוררים גם את דאגתן של הרשויות המקומיות. מבדיקה שערכו כתבנו בגזרות השונות עולה כי יש היערכות אך לא תמיד מספקת וכי במקרה של מלחמה עלולים תושבים להימצא ללא מחסה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אזור הצפון: "מערכת פתיחת המקלטים האוטומטית התקלקלה"

מאות מקלטים נמצאים במאות הישובים בצפון ורק בקריית שמונה יש יותר מ-500 מקלטים. עם זאת, התושבים בצפון מסתמכים יותר על הממ"ד הפרטי בביתם מאשר על המקלטים. מאז מלחמת לבנון השנייה הושקעו מילונים בשיפור המקלטים ובתחזוקה שלהם אבל ככל שעובר הזמן גם ההשקעות מצטמצמות והתחזוקה היום היא מינימאלית בלבד.

קריית שמונה: נערכים לכל התרחשות, ארכיון (צילום: יוסי זילברמן)
תקלות במקלטים בצפון | צילום: יוסי זילברמן

במקרה של אזעקת אמת ייקח שעות לפתוח את המקלטים באזור, זאת כי מערכת הנעילה והפתיחה האוטומטית שלהם התקלקלה ואין כעת כסף לתקנה. בצפת ובטבריה המצב מבחינה תקציבית גרוע אף יותר, שם חושבים כי רק במצב של מלחמה יוזרמו להם כספים נוספים לשיפור המצב.

חיפה: "המסגד יתריע מנפילות טילים"

תרגיל של פיקוד העורף שבוצע בשבוע שעבר במפרץ חיפה באזור המפעלים, העלה את הצורך שאחת ממערכות ההגנה האוויריות של צה"ל תוצב שם בעימות עתידי. עוד נקבע כי כמות החומרים המסוכנים תרד ל-10% ממה שיש כעת. מהתרגול עלה פער בין הרשויות החזקות לרשויות ערביות. על פי הערכות, מאות אלפי תושבים ערבים, שבכפרים שלהם אין ממ"ד ומקלט יברחו בהמוניהם אם ייפול טיל בכפרם.

בתי הזיקוק בחיפה (צילום: חדשות 2)
איום על בתי הזיקוק בחיפה | צילום: חדשות 2

במקביל, פיקוד העורף הגיע לסיכום עם נציגי התנועה האסלאמית באזור ואדי ערה, שבעת חירום ישתמשו בפיקוד במערכות הכריזה של המסגדים כדי להעביר הודעות לתושבים.

תל אביב: "המקלטים מלאים בציוד"

גם בתל אביב נערכים לקראת אפשרות של עימות ולאחרונה הכשירה העירייה 60 חניונים תת-קרקעיים שיוכלו לקלוט בעת חירום עד 800 אלף בני אדם. בנוסף, ברחבי העיר פזורים 240 מקלטים שיוכלו לאכלס כ-50 אלף איש. למרות זאת, לאלפים בעיר אין מקלט וממ"ד בבית וגם אין מקלט ציבורי בסמוך כדי להגיע אליו במהירות.

דיזנגוף סנטר. ארכיון (צילום: ישראבלוג)
ת"א ערוכה? דיזנגוף סנטר | צילום: ישראבלוג

בעיה נוספת היא שבלא מעט ועדי בתים בת"א מדווחים על התנגדות מצד דיירים לפנות את חפציהם האישיים במקלט - מה שיכול לגרום לבעיה רצינית במקרה של מלחמה. מעיריית תל אביב נמסר בתגובה כי הם יטפלו בכל מקרה של התנגדות כזאת אם תושבים יפנו בתלונות בנושא.

אזור הדרום: "מחלקות בבתיה"ח לא ממוגנות"

אם נשווה את אזור הדרום ליתר אזורי הארץ, המצב יותר טוב כי התושבים מתורגלים בנפילות טילים וכניסה למקלטים. המקלטים שמישים ומוכנים אך עם זאת עשרות מהם הפכו לבתי כנסת ולמתנ"סים עבור ילדים - מה שעתיד ליצור בעיה בזמן אמת.

בנוסף, המרכזים הרפואיים בדרום מתמודדים עם בעיית המיגון. כך למשל בבית החולים ברזילי פרויקט המיגון נמצא בעיצומו אך חסר כסף כדי למגן את הפגייה ואת מחלקת טיפול נמרץ. גם בסורוקה אין מספיק כסף למגן חלק מהמחלקות.

בהכנת הכתבה השתתפו כתבינו יוסי מזרחי, גלעד שלמור, תמיר סטיינמן וגיא ורון