אז והיום, שר הביטחון ברק נזכר בגיוס (צילום: דו"צ , חדשות 2)
אז והיום, שר הביטחון אהוד ברק | צילום: דו"צ , חדשות 2

טוראי אהוד ברק, מספר אישי 448200, היה רק בן 17 וחצי כשלבש לראשונה את מדי צה"ל. ספק אם אז יכול היה לדמיין כי גיוסו יסמן את ראשיתה של קריירה צבאית זוהרת של אחד האנשים הבולטים ביותר בנוף הביטחוני הישראלי, של מי שכעבור שנים ימונה לרמטכ"ל ואחר כך לשר הביטחון של מדינת ישראל. היום, יותר מחמישה עשורים אחרי, הוא סיפר לחדשות 2 באינטרנט על גיוסו לצה"ל ועל חוויותיו כטירון צעיר.

התאריך: 8 בנובמבר 1959. המקום: לשכת הגיוס בתל השומר. ברק הצעיר, שקיבל אישור מיוחד מהוריו להצטרף לשורות צה"ל עוד לפני שמלאו לו 18, נפרד בהתרגשות מהאזרחות ועולה על מדים ירוקים - שאותם יפשוט רק 36 שנה מאוחר יותר.

אותו היום חקוק בזיכרונו של ברק לפרטי פרטים. "עמדנו מבולבלים עד שקיבלנו כל אחד את המספר האישי ומיד סידרו אותנו בשורות לתרגילי סדר ולעבודות רס"ר בחצר של תל השומר", הוא שיחזר. "סידרנו אבנים ואוהלים בשורות, ולמדנו להגיד 'כן המפקד' בצעקות קצובות".

טרטורים מרחיקי לכת

"טרטורים מרחיקי לכת", הלוחם ברק (צילום: לע"מ)
"טרטורים מרחיקי לכת", הלוחם ברק | צילום: לע"מ

מהבקו"ם נשלח ברק הצעיר לגדוד 9 של חרמ"ש והחל את הטירונות במחנה נתן, שם התרגל במהירות למשמעת הצבאית הנוקשה, לקור העז וללילות ללא שינה - שהעביר בספירת שכיבות שמיכה ולא כבשים.

"הטרטורים בטירונות היו מרחיקי לכת. הנורמות היו אז חופשיות יותר. היום היו נוקטים צעדים משמעתיים נגד מה שעברנו אז", הבהיר בחיוך שר הביטחון - ומיד נזכר כיצד הוא וחבריו למחלקה נדרשו לרוץ 15 קילומטרים עם חגור ממחנה נתן לנבטים ובחזרה.

"זה מסע בלתי נשכח", הודה ברק ונקב בשמו של שמוליק זסלבסקי, מפקד המחלקה הקשוח, כאילו רק אתמול הצטופף באוהל רעוע יחד עם חברי קיבוץ, מושבניקים ועירוניים מכל רחבי הארץ.

"לכל מקום אני הולך, סיירת זה טוב"

בזמן כהונתו כרמטכ"ל (צילום: חדשות 2)
פיקד על הסיירת ומונה לרמטכ"ל | צילום: חדשות 2

אל סיירת מטכ"ל, עליה פיקד לימים, הגיע ברק ממש במקרה, מתוך סקרנות. "בזמן הטירונות שאל אותי חבר אם אני רוצה להצטרף לסיירת שהוא לא יכול להגיד את שמה, וגם לא יכול לפרט מה היא עושה", הוא מספר. החייל הצעיר השיב בצייתנות: "אני לכל מקום הולך, סיירת זה טוב".

השאר כבר נכתב ספרי ההיסטוריה: סיום קורס קציני חי"ר בהצטיינות, שחרור מצה"ל, חזרה לשירות, פיקוד על סיירת מטכ"ל, מבצע "אביב נעורים", שחרור חטופי מטוס סבנה, עיטורים ואותות על פעולות שעד היום אסור להזכיר.

היום, כשר הביטחון וכמי שהיה החייל מספר 1 בצה"ל, הוא מסתכל בגאווה על דור ההמשך. "האימון היום הרבה יותר מקצועי. הציוד והאמצעים של צה"ל הרבה יותר טובים וישנה הקפדה רבה יותר על החייל", מדגיש ברק ומבקש להעביר מסר למתגייסים החדשים: "יש לנו את הצבא הכי טוב, היחידי שיש לנו. השירות בטח יהיה קשה ותובעני - כמו שזה היה תמיד".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק