סירת התופת העזתית לא הפתיעה את חיל הים. אחרי מלחמת לבנון הבין צה"ל שחיזבאללה וחמאס, בסיוע אירני, בונים תשתית טרור ימית בניסיון לבצע פיגוע אסטרטגי באנייה או באחד מנמלי ישראל. "בדיוק בגלל הסיכון הזה קמה יחידת סנפיר", מספר רס"ן אורן רבה, מפקד בחיל הים, "שבראש משימותיה היא אמונה על להגן על הנמל".

חיל הים רכש את "הצרעות", סירות משמר החופים האמריקני, והכשיר חיילים בצלילה, בירי נגד טרור וחבלה תת-ימית. "מטרה חודרת חצתה קו חדירה. אנחנו ניגשים ליירט, מטרה חשוכה לא מזוהה" -נשמע בקשר בעוד חיילי היחידה מתרגלים חדירה של סירה שעליה מחבל מתאבד לנמל חיפה.

הם מסיירים לא רק בכניסה לנמלים אלא עד הגבול, סמוך לראש הנקרה. הגבול הימי מסומן במצופים כאלה. מצדו השני - פעילות ימית ענפה. אחד האיומים הוא מחבלים צוללים שיחדרו לישראל. לוחמי סנפיר זורקים רימוני יד תת-ימיים כדי ליצור הרתעה, ומפוצצים פצצות עומק. עוצמת ההדף מתחת למים גדולה פי ארבע מאשר על היבשה.

"צריך לאהוב את הים"

"בתוך הנמל מותקנת מערכת שמגלה צוללים", מסביר מפקד היחידה, סגן אייל וינר, קצת מהמגננה הימית". "היא עובדת על עיקרון של סונר. היא פשוט משדרת, ובמידה ויש גבול אז הוא מחזיר בעצם את ההד".

יחידת סנפיר של חיל הים (חדשות 2) (צילום: חדשות 2)
לוחמת היחידה | צילום: חדשות 2

גם ספינות הסוחר נבדקות לפני כניסתן לנמל. לוחמי סנפיר סורקים את הסחורות ומאבטחים את אנשי המכס והנמל שבודקים כל ימאי. מערך שלם של ביטחון שוטף שמבוסס על הרתעה, הרבה פעילות שגרתית ושוברת שגרה ואמצעים טכנולוגיים.

יחידה סנפיר הינה יחידה מעורבת, לוחמות לצד לוחמים. כולם עוברים אותו גיבוש, אותו מסלול ואותן משימות. "צריך לאהוב את הים", מספרת רב"ט מעיין פרסלר, לוחמת ביחידה. "יכול להיות לך יום עמוס שבבוקר תצלול ואחר כך תצא לבידוק ובערב תיכנס לכוננות. יכולים להיות ימים מאד מעייפים".

יחידת סנפיר פרוסה בנמלי חיפה, אשדוד ואילת. בשנים האחרונות השקיע חיל הים בפיתוח יכולות אסטרטגיות ארוכות טווח סנפיר היא הצלע הנוספת, זאת שמאבטחת את העורף הימי. 

תיעוד: כך תופסים סוחרי סמים בגבול לבנון