"האסיר איקס", סוכן המוסד בן זיגייר בעל האזרחות האוסטרלית שמצא את מותו בכלא הישראלי חיבל שלא במודע במבצע סודי ביותר להשבת שלושת נעדרי סולטן יעקב, כך מדווחת היום רשת ABC האוסטרלית. לפי התחקיר מדובר בגופותיהם, למרות שישראל אינה מכירה בכך שהם חללים ומגדירה אותם "נעדרים". 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

מתחקיר הרשת עולה ש"קלות דעת" מצד זיגייר גרמה לבכירי המוסד לבטל את המשימה המורכבת, מבצע שהיה אמור לסגור מעגל בן עשרות שנים להשבתם, או השבת שרידיהם, של זכריה באומל, צבי פלדמן ויהודה כץ.

בכך ייתכן שסופק מענה לאחת השאלות הבוערות ביותר בפרשת זיגייר - מה הוא עשה שהביא למעצרו וכליאתו.

חשיפת הסוכן הלבנוני

אדם לבנוני בשם זיאד אל-חומסי סיפר בתחקיר הרשת אודות תפקידו המתוכנן בתכנית המוסד להשיב את הנעדרים בלבנון ב-1982. לטענתו הוא גויס ע"י המוסד ב-2007, כששהה בבייג'ינג. שם לדבריו, פנה אליו אזרח סורי בשם ג'ורג' עטאר שסיפר שאחיו באירופה עובד על השבת שרידי החיילים הנעדרים.

לפי ABC, אל-חומסי היה מגויס בעל ערך למוסד. מדובר באיש מקושר, שניהל מבצעים צבאיים בעבר נגד ישראל. הוא טוען שהמוסד נתן לו מיקום מדויק של קברי הנעדרים בלבנון, למרות שישראל הרשמית לא מכירה בכך שהם הרוגים. משימתו לדבריו הייתה לחפור את הקברים ולהשאיר את השרידים במקום מוסכם מראש, שם ייאספו על ידי אנשי מוסד.

אבל תכנית שאפתנית זו נכשלה. במאי 2009 נעצר אל-חומסי על ידי הכוחות הלבנוניים המיוחדים והואשם בריגול למען המוסד. בשיחה עם ABC התעקש אל-חומסי שלאורך כל הדרך הוא שימש כסוכן כפול ושלבנון תמכה בקשריו עם המוסד כדי לגלות עוד על מיקום הנעדרים - למטרות מיקוח.

נעדרי סולטן יעקב, צפו בריאיונות (צילום: דובר צה"ל)
נעדרי סולטן יעקב | צילום: דובר צה"ל

מהתחקיר עולה שככל הנראה, זיגייר הוא זה שחשף שלא ביודעין את אל-חומסי בזמן משימה אחרת, בלתי רשמית וככל הנראה בלתי מאושרת, כשניסה לשכנע מקור לבנוני אחר להיות סוכן כפול.

ניסה לרומם את הקריירה - והכשיל את המבצע

ב-2008 קריירת הריגול של זיגייר החלה לדשדש והוא הועבר למשרה משרדית במטה המוסד. בבדיקה שערכו המגזין הגרמני "דר שפיגל" וסוכנות הידיעות האוסטרלית "פיירפקס" נטען שזיגייר היה נואש לטפס בחזרה בדרגות הארגון, וניסה לשכנע את מפקדיו לתת לו לצאת למשימה לא ברורה באירופה.

שם, ככל הנראה, הוא יצר קשר עם אדם שעבד למען חיזבאללה. לפי התחקיר, זיגייר ניסה לגייס את איש החיזבאללה כסוכן כפול, אבל היה נתון תחת לחץ - להוכיח את עצמו בפני הבכירים.

ביקש שיצילו אותו? האסיר X בן זיגייר (צילום: SMH)
בן זיגייר. חשף את הסוכן | צילום: SMH

מהדיווח עולה שכדי להרשים את הממונים עליו, אמר זיגייר לאיש החיזבאללה את שמו של אותו אל-חומסי - ובכך גרם לישראל לבטל את מבצע השבת נעדרי סולטן יעקב.

הדוח המלא על נסיבות מותו של זיגייר 

בית משפט השלום בראשון לציון התיר לפרסם את הדוח המפרט את נסיבות המוות של בן זיגייר, מי שכונה האסיר X, בתאו שבכלא איילון בחודש דצמבר 2010. על פי הדוח - מותו של זיגייר נגרם באופן טבעי, אך "לא נשלל חשד למעורבות גורמים בשירות בתי הסוהר". ולמרות זאת, בפרקליטות החליטו שלא להעמיד לדין מי מהעורבים בטיעון שלא ניתן להוכיח את אשמתם.

לעיון בדוח נסיבות המוות כפי שהותר לפרסום

על פי הדוח, "בשעה 11:10 נכנסו לתא המנוח אשתו ובתו הקטנה שאותן ליווה מש"ק המודיעין", נכתב, וצוין כי כשעה לאחר מכן, נכנס מש"ק המודיעין שוב לתא על מנת ללוות את בני משפחתו של המנוח בדרכם החוצה, ובעדותו מסר כי הבחין במנוח כשהוא נסער.

שעותיו האחרונות של זיגייר:

18:05 - האור בחדר כבה, הנדון מסדר כיסא ועליו מצעים בסמוך למיטה ונכנס למיטתו. הטלוויזיה בתא נדלקת.

18:06 - הטלוויזיה בתא כבתה, הנדון לא נראה.

18:54 - הנדון קם ממיטתו, הטלוויזיה נדלקת. הנדון נכנס לשירותים ולא יוצא עוד, החדר חשוך מעט. חדר השירותים חשוך יותר, בהמשך נצפות תנועות לא ברורות וצלליות אדם בחדר השירותים/מקלחת.

20:19 - נדלק אור בתא ונצפה במקלחת פלג גוף עליון של הנדון ללא תנועה.

עוד נאמר, כי "המנוח ביקש למסור לאשתו פתק שהחזיק, אולם מש"ק המודיעין סירב ובתגובה לכך קרע המנוח את הפתק והביע זעם. אשתו של המנוח ביקשה לאפשר לה להיכנס שוב לתא המנוח על מנת לנסות להרגיעו ומש"ק המודיעין נעתר לכך באופן חריג. לדבריו, נכנסה אשת המנוח לתא למספר דקות נוספות ובצאתה הבחין כי היא בוכה".

בן זיגייר תא מעצר (צילום: חדשות 2)
תאו של "האסיר X" | צילום: חדשות 2

בחומר הראיות נכללות עדויות לגבי תכני המפגש בין המנוח לרעייתו, "מאלה נלמד כי אלה כללו הודעה קשה למנוח". השופטת ציינה, כי לא ראתה מקום להתייחס לתכנים אלה, "שעה שאין עדות שלפיה מי מהסוהרים או מהאחרים על המנוח נחשף למידע זה במהלך אותו יום".

בדוח נקבע, כי על פי העדויות, העובדת הסוציאלית ל.ש, דווחה על ידי הסוהר במשל"ט ההתרחשות במסגרת ביקורת אשת המנוח, "אולם מאחר שלא היה מדובר בפעם הראשונה שבה המנוח היה נסער ובוכה לאחר שיחות טלפן לביקורים של המשפחה, לא ראתה היא בסערת רגשות זו אירוע חריג ועל כן לא נתנה כל הנחייה מיוחדת בעניין זה".