בקריות השליטה הימית מזהות עצם חשוד, אולי צוללן, והן מודיעות לכוח הימי בשטח. הם מתקרבים, מבצעים ירי אזהרה, ואז מגלים: מדובר בצוללן שחדר מלבנון לשטח הימי של ישראל כדי לבצע פיגוע. זה אמנם נשמע כמו תסריט מסרט, אך בחיל הים נערכים גם לתרחיש כזה בגבול הצפוני. בסוף החודש שעבר נערך אימון לסיכול פיגוע מהים - שיכול לבוא בדמות מחבל שצלל לשטח ישראל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

באימון של פלגה 914 של חיל הים שאמונה על הביטחון השוטף בגבול הימי בצפון, את הצוללנים שחדרו דימו מטרות בים והלוחמים היו צריכים לזהות אותם ולנטרל אותם - בשיתוף פעולה עם מרכז השליטה בראש הנקרה.

תרגיל חיל הים (צילום: דו"צ)
צילום: דו"צ
תרגיל חיל הים (צילום: דו"צ)
צילום: דו"צ

על פי חיל הים, ההיסטוריה של הפלגה רוויה באירועים בהם ניסו מפגעים לחדור לשטח מדינת ישראל - ולא פעם נעצרו. ניסיונות הפיגועים מגוונים: בין אם מדובר בכלי שיט מהיר שמנסה לחדור לשטח ישראל כדי לבצע פיגוע נגד אזרחים, "כלי שיט נפץ" שמוצמדים לכלי של חיל הים כדי לגרום לנזק ולנפגעים בנפש וצוללנים שמגיעים עם מטען נפץ עליהם במטרה לפגע.

"הגבול הימי בצפון נראה לכאורה שקט, אך זה מופר לא פעם ואנו צריכים למנוע חדירה בכל מחיר", מבהיר לחדשות 2 Online, מפל"ג 914, סא"ל רונן חג'ג'. "חשוב מאוד לסגור מעגל מהר: לזהות את האובייקט, לשלוח כלי מיירט, לבצע הערכת מצב ולחסל אותו במידת הצורך".

תרגיל חיל הים (צילום: דו"צ)
היערכות למנוע חדירות מהים | צילום: דו"צ

בחלק מהפעמים לא מדובר במחבלים דווקא - אלא באזרחים שהתבלבלו בדרך - או שחו יותר מדי. "ההבחנה היא כמו בכל זירת לחימה בקרב אוכלוסייה, ונדרשת בגרות וחדות מצד מפקדי כלי השיט", הוא מסביר. "טווחי הפעולה בגזרה של הגבול הימי בצפון קצרים מאוד, ועל כן נדרש שיתוף פעולה מלא עם כל הגורמים".

עברת את ה"קו האדום"? אתה חשוד

למעט המשאב האנושי, לטכנולוגיה יש מרכיב מרכזי בגזרה. מערכת מיוחדת של חיל הים יודעת לזהות את השחיינים - ומתריעה ישר לבקריות השליטה הימיות. ברגע שהשחיין עובר את ה"קו האדום" - הוא הופך לחשוד, ואם הוא לא נענה לקריאת הכוחות בשטח - הוא נורה, מחשש שהוא הגיע לפגע.

"גבול ישראל לבנון הוא גבול שכביכול נראה שקט אבל אנו מבינים שהאויב מחפש כל הזמן דרכים איך לפגוע ולחבל בנו ולכן אנו צריכים להיות צעד אחד לפניהם", מדגיש מפקד מרכז השליטה בראש הנקרה, רס"ן קובי וייחנסקי. "למרות החשיבות של המערכות הטכנולוגיות - המשאב האנושי - בקריות השליטה עושות עבודה מסורה שאין כמותה".

תרגיל חיל הים (צילום: דו"צ)
צילום: דו"צ

"במסגרת ההכשרה הבסיסית כבק"שיות אנחנו לומדות את המאפיינים לזיהוי מטרות חשודות מים", מספרת סמל טל שפר, אחמ"שית בקרית שליטה. "אסור לנו לפספס אפילו את הדבר הקטן ביותר מתוך הבנה שכל דבר חשוד יכול להוות איום".

רס"ם שמואל סיני מנהריה, משרת בפלגה 914 בשירות מבצעי. "הנקרות והים הם פסטורליים ויפים בנוף האזרחי, אך מהצד שלנו מדובר בנוף בעל מתיחות בו אנו נמצאים בדריכות ברמה המבצעית ומגנים על הגבול הימי 7\24", הוא מציין. "אנחנו נדרשים להיות שעות מרובות בים, אך פה כולם יעידו שעולה בקשר שיש אירוע, עולה גם האדרנלין".

מטעמי ביטחון לא ניתן לפרט על איומי חדירה מהים שצצים מדי פעם, אך גורם צבאי אמר כי מדובר באיום ממשי איתו מתמודדים כל העת".