מערכת כיפת ברזל באשקלון. ארכיון (öéìåí: רן ידעי)
"כיפת ברזל" באשקלון, היום | öéìåí: רן ידעי

עקב ההסלמה בימים האחרונים במצב הביטחוני בדרום והמשך ירי הרקטות מרצועת עזה, פורס צה"ל בשעה זו את מערכת ההגנה "כיפת ברזל" באשקלון.

ראש העיר בני וקנין דרש ממערכת הביטחון את השבת המערכת לעיר, לאחר שזו הוצבה שם מוקדם יותר השנה - אך נלקחה למקום אחר. "אני מודה לראש הממשלה ולשר הביטחון", אמר וקנין.

אבל את תושבי אשקלון והסביבה זה לא מנחם. בחודשים האחרונים מתארגנת בעיר יוזמה לרכישה עצמאית של מערכת "כיפת ברזל", על ידי תושבים. הקבוצה שנפתחה לצורך העניין בפייסבוק כבר צוברת מאות חברים.

מערכת אחת כזו עולה 50 מיליון דולרים. רן ידעי, פעיל חברתי ידוע באשקלון, עומד מאחורי היוזמה. לחדשות 2 באינטרנט סיפר, "אנחנו מתכננים לארגן 1,000 שקלים מכל תושב. באשקלון ואשדוד יש יחד 240 אלף תושבים ובמושבים מסביב עוד 60 אלף. כשמצרפים ביחד, יש לנו 400 מיליון שקלים. ביקשתי הצעת מחיר כתובה מרפא"ל".

"כשקיפלו את המערכת מאשקלון, אנשים חטפו סטירה"

"אנחנו מוטרדים מ-10 שנים של הפקרות של תושבי עוטף עזה. זה כמו משבר הדיור, 10 שנים אנחנו סובלים ועכשיו הקש שבר את גב הגמל", הוסיף. "כשלא היה פתרון ניחא, אבל ישראל פיתחה מערכת כזו וחובה על הממשלה להציב אותה כאן באופן קבוע".

לצה"ל יש כיום שתי מערכות "כיפת ברזל". מכיוון שאין כעת איום דרמטי ויוצא דופן באף גזרה, חיל האוויר מנייד אותן בין הגזרות השונות בדרום, במרכז ובצפון, כדי ללמוד כל גזרה ולהכין את המערכת לפעילות בה. לכל גזרה יש תנאי שטח שונים וההפעלה של המערכת בה שונה.

בשנתיים הקרובות מתכננים בצה"ל לרכוש עוד שתי מערכות, אבל ייתכן שתושבי אשקלון יקדימו אותם. ידעי, חבלן משטרתי בעברו, הסביר כי "גם כלכלית, משתלם להציב כאן סוללה. בכל פעם שרקטה פוגעת, מס רכוש משלם מיליונים".

"כשהציבו את המערכת בפעם הקודמת, התרעתי שיש לוודא שהמערכת נשארת פה דרך קבע אבל אנשים לא האמינו", הוסיף. "כשקיפלו אותה, הם חטפו סטירה. המכשלה האבסורדית תהיה ששר הביטחון יכשיל את היוזמה. הדרום סובל מנחיתות בקרב התודעה הממשלתית. שדרות עיר כבויה. בסוף מסתבר שגביע קוטג' מצליח להפוך מדינה ואנשים חיים תחת אש וזה לא מזיז".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק